Protejați-vă afacerea și interesele – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (I)

29 apr. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1755
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Au trecut aproape cinci ani de când noul Cod civil a adus cu sine modificări majore cu privire la noțiunea de patrimoniu al persoanei, la modalitățile de ocrotire a persoanei fizice, precum și în materia dreptului familiei.

În cele ce urmează, vă propunem să vă informați în legătură cu principalele noutăți pe care le-a introdus Codul în domeniile mai sus enunțate și vă invităm să aflați cum puteți beneficia de aceste noi reglementări legale.

Protejați-vă afacerea și interesele

1. Constituirea patrimoniului de afectațiune

Art. 31, art. 2324 Cod civil

Dacă sunteți un întreprinzător, un comerciant sau un operator economic, dacă desfășurați o activitate autorizată de lege ori o profesie liberală, în mod independent (iar nu prin constituirea unei persoane juridice), aveți posibilitatea să vă organizați și să vă gestionați mai eficient activitatea, prin afectarea unei părți din patrimoniul dumneavoastră exercitării acestei activități. Vă puteți asigura astfel, în același timp, o protecție sporită a bunurilor din patrimoniul personal, inclusiv a bunurilor comune, deținute împreună cu soțul sau soția.

De asemenea, este bine să știți că anumite bunuri, chiar dobândite în timpul căsătoriei, pot deveni bunuri proprii ale soțului dobânditor, în măsura în care sunt destinate exercitării profesiei acelui soț.

Întrebați notarul public despre patrimoniul de afectațiune, precum și despre posibilitatea dobândirii în timpul căsătoriei, ca bunuri proprii, a mobilelor și imobilelor destinate exercitării profesiei!

2. Mandatul pentru incapacitate

Art. 166, art. 170 Cod civil

Orice persoană poate fi pusă sub interdicție prin hotărâre judecătorească, atunci când se constată că aceasta nu mai are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, aflându-se în stare de incapacitate. Prin hotărârea de punere sub interdicție, instanța de tutelă va numi un tutore pentru ocrotirea incapabilului.

De la data intrării în vigoare a noului Cod civil, aveți dreptul de a alege o persoană care să vă apere interesele și care să se îngrijească de persoana și de bunurile dumneavoastră, pentru cazul în care, în viitor, nu veți mai avea discernământul necesar.

Desemnarea acestei persoane se poate face prin act autentic notarial (contract de mandat sau procură) și poate fi revocată oricând, fără consimțământul persoanei numite.

În cazul punerii sub interdicție a celui care a desemnat o persoană pentru a-i apăra interesele în caz de incapacitate, instanța de judecată va numi ca tutore persoana respectivă, neputând-o înlătura decât în anumite condiții restrictive.

Material publicat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România

👍Vezi și: Puneți-vă la adăpost copiii – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (II)

👍Vezi și: Cunoașteți-vă drepturile și apărați-vă interesele în timpul căsătoriei – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (III)

Original Black Friday pe UJmag.ro!

👍Vezi și: Puteți divorța pe cale notarială – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (IV)

Protejați-vă afacerea și interesele – Intrarea în vigoare a noului Cod civil (I) was last modified: mai 10th, 2016 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter