Propunerea legislativă privind măsuri de punere în aplicare a GDPR a fost adoptată de Camera Deputaţilor

10 mai 2018
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 905

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În ședința din 9 mai 2018, Camera Deputaților a adoptat mai multe proiecte de acte normative, printre care și propunerea legislativă privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/EC (Regulamentul general privind protecția datelor).

Această propunere legislativă are ca obiect de reglementare: asigurarea cadrului național de aplicare a anumitor prevederi ale Regulamentului (UE)2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/EC (Regulamentul general privind protecția datelor), în condițiile în care Legea nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date își va înceta aplicabilitatea începând cu data de 25 mai 2018.

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Principalele intervenții legislative vizează: stabilirea condițiilor de prelucrare a anumitor categorii de date sau în anumite scopuri, regimul contravențional aplicabil autorităților și organismelor publice din România, introducerea unor condiții suplimentare, inclusiv restricții, în privința prelucrării datelor genetice, biometrice, a datelor privind sănătatea, în scopul realizării unui proces decizional automatizat sau crearea de profiluri, raportat la riscurile implicate de utilizarea acestor date în scopurile menționate.

Camera Deputaților a adoptat această propunere legislativă, dar for decizional în acest caz este Senatul.

Respectiva propunere legislativă este structurată altfel:

Cap. I („Dispoziții generale”);

Cap. II („Reguli speciale privind prelucrarea unor categorii de date cu caracter personal”);

Cap. III („Derogări”);

Cap. IV („Responsabilul cu protecția datelor”);

Cap. V („Organisme de certificare”);

Cap. VI („Măsuri corective și sancțiuni”);

Cap. VII („Dispoziții tranzitorii și finale”).

Așa cum rezultă din expunerea de motive, adoptarea acestei propuneri este subsumată dezideratului de creare a cadrului normativ național necesar unei aplicări adecvate a normelor comunitare, în accord, în principal, cu dispozițiile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

Neadoptarea acestor măsuri până la 25 mai anul acesta, ar crea dificultăți în aplicarea exigențelor în domeniul protecției datelor cu carcater personal, așa cum au fost stabilite prin respectivul regulament, precum și a competențelor Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Astfel, s-ar aduce atingere dreptului la viață privată și al celui la protecția datelor cu character personal ale persoanelor fizice.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Pentru a vedea respectiva propunere legislativă, dar și expunerea de motive, vizitați site-ul oficial (www.cdep.ro).

 

Propunerea legislativă privind măsuri de punere în aplicare a GDPR a fost adoptată de Camera Deputaților was last modified: mai 10th, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter