Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor – adoptată de Camera Deputaților și înaintată la Senat

13 dec. 2017
Vizualizari: 1289

Pe site-ul oficial al Camerei Deputaților (www.cdep.ro) a fost publicată Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

A fost de asemenea anexată și Expunerea de motive.

Aceasta a fost înscrisă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților în data de 5 decembrie 2017 și face parte din categoria legilor organice.

Camera decizională este Senatul României. Propunerea fost adoptată de Camera Deputaților cu 179 de voturi „pentru”, și 90 de voturi „contra” și a fost înaintată la Senat în 11 decembrie 2017. 

În data de 8 noiembrie 2017, aceasta a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ.

De asemenea, în data de 15 noiembrie 2017, CSM a avizat negativ respectiva propunere, iar în data de 4 decembrie 2017, aceasta a primit un raport favorabil (cu 303 amendamente admise și 436 amendamente respinse) de la Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției.

Forma adoptată de Camera Deputaților a fost publicată pe site-ul oficial al Camerei Deputaților.

În această formă, printre altele, face referire la separarea carierei judecătorului de cea a procurorului, aceștia neputând interveni unii în cariera altora și se reiterează independența și imparțialitatea magistraților: „Judecătorii și procurorii trebuie atât să fie, cât și să apară, ca fiind independenți unii de ceilalți”.

De asemenea se aduc unele modificări privind Admiterea la INM.

Concursul de admitere se organizează anual la data și locul stabilite de Institutul Național al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. CSM prin secțiile corespunzătoare stabilește, în fiecare an, numărul de cursanți, separat, pentru judecători și procurori, în funcție de posturile de judecători și procurori vacante, precum și de cele care vor fi înființate.

După publicarea acestor date, se verifică îndeplinirea condiției bunei reputații și a condiției de a fi apt din punct de
vedere psihologic și medical pentru exercitarea funcției, pentru persoanele care își exprimă intenția de a participa la concurs. În vederea evaluării psihologice, persoana interesată plătește o taxă al cărei cuantum se stabilește
prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii.

Condiția de a fi apt din punct de vedere medical se dovedește prin certificat medical eliberat de un medic specializat în medicina muncii, la cererea fiecărui candidat.

Calificativul «admis» obținut la evaluarea psihologică este valabil și la concursurile de admitere la Institutul Național al Magistraturii sau de admitere în magistratură organizate ulterior, dacă de la data evaluării psihologice și până la data publicării anunțului de organizare a concursului în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, nu au trecut mai mult de 2 ani.

Rezultatele concursului se afișează la sediul Institutului Național al Magistraturii și se publică pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii și pe cea a Institutului Național al Magistraturii”.

O altă modificare propusă prevede faptul că durata cursurilor de formare profesională a auditorilor de
justiție va fi de 4 ani.

Astfel, după primul an de cursuri, auditorii vor urma stagii de pregătire practică pentru perioada de câte șase luni la: instanțe, parchete, penitenciare, cabinete de avocatură și cabinete notariale, birouri de executori judecătorești, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și autoritatea tutelară. Stagiile vor fi organizate pe baza unor protocoale de colaborare între Institutul Național al Magistraturii și Uniunea Natională a Barourilor din România, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești, Administrația Națională a Penitenciarelor, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Pe perioada stagiilor de pregătire practică, auditorii vor fi asistați/îndrumați de un reprezentant al Institutului Național al Magistraturii, precum și de un reprezentant al organelor de conducere ale profesiilor, respectiv instituției unde aceștia efectuează practica.

Sursa informației

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor – adoptată de Camera Deputaților și înaintată la Senat was last modified: decembrie 13th, 2017 by Redacția ProLege
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.