Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

4 nov. 2019
Vizualizari: 1193

Pe site-ul oficial www.senat.ro, Senatul a publicat o propunere legislativă pentru completarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Inițiativa a luat naștere după analizarea impactului pe care OUG. 60/2017 l-a avut asupra persoanelor angajate și asupra angajoritlor. Deși prin OUG emisă, Guvernul a încercat să crească numărul persoanelor cu dizabilități de la 33.480, câți erau oficial în primul trimestru din anul 2017, s-a înregistrat o scădere considerabilă, în prima lună a acestui an, numărul lor ajungând la 30.721.

Totodată, lipsesc din piață serviciile active de recrutare și stimularea angajării, iar serviciile de mediere și coaching rămân măsuri listate în planuri, dar fără aplicabilitate.

Unitățile protejate autorizate au fost închise după emiterea OUG 60/2017, din lipsa comenzilor venite din partea angajatorilor, care optau pentru achiziția de produse și servicii în cuantumul cotei de dizabilitate. Unitățile protejate aveau scopul de a integra persoanele cu dizabilități pe piața muncii sau de a crea locuri de muncă protejate pentru persoanele greu ocupabile. ANPD a furnizat în acest sens un răspuns, prin care se observă că în 740 de unități protejate, în care lucrau aproximativ 2000 de persoane cu dizabilități, erau reautorizate doar 4 din ele.

Integrarea unui număr cât mai mare de persoane cu dizabilități pe piața muncii aduce efecte pozitive și în sfera bugetului de stat. ANAF a furnizat date potrivit cărora în perioada octombrie 2017-ianuarie 2019, suma colectată la bugetul de stat a fost de 2.7313.354.065 lei. Dacă ținem cont doar de suma colectată în anul trecut, în 2018, în valoare de 2.145.104.828 lei, ar trebui să fie angajate minim 86.000 de persoane cu dizabilități, la un program de 8 ore pe zi, 12 luni, ca această taxă să nu mai fie plătită la bugetul de stat.

Prin prezenta lege, art. 78, alin (3) se completează, prin introducerea lit. a) și b), al căror cuprins îl redăm mai jos:

(3) Autoritățile și instituțile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru una din următoarele variante:

– (a) Să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

– (b) Să plătească lunar către bugetul de stat minim 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajate persoane cu handicap, iar pentru diferența datortată la bugetul de stat, să achiziționeze produse și servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap, angajate în unitățile protejate autorizate.

Se modifică și art. 81, alin. (2), se va adăuga lit. c), are va avea următorul cuprins:

-Fără personalitate juridică, cu gestiune proprie, sub formă de secții, ateliere sau alte structuri în cadrul ONG-urilor cu condiția de a avea minim 3 persoane cu dizabilități angajate, din care minim 30% normă de muncă în total angajați în cadrul secției.

Pentru a accesa propunerea legislativă, actul inițiatorului și expunerea de motive, accesați, vă rugăm, sursa informației.

 

Sursa informației

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap was last modified: noiembrie 4th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.