Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale – adoptată de Senat (cameră decizională)

15 feb. 2018
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 957

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.senat.ro), în ședința din data de 14 februarie 2018, Senatul a adoptat cu 81 de voturi „pentru”, 19 de voturi „împotrivă” și 4 abțineri, Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Aceasta a fost avizată favorabil de Comisia pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, precum și de către Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, care a adus însă și unele amendamente.

Consiliul Legislativ a avizat, de asemenea favorabil respectiva propunere.

În plus, alte documente ce au fost atașate respectivei propuneri sunt expunerea de motive la inițiativa legislativă și punctul de vedere al Guvernului.

Astfel, conform prevederilor respectivei propuneri în forma adoptată de Camera Deputaților, la fel ca în cazul unui parlamentar, pentru reținerea, arestarea, percheziția unui judecător al CCR este nevoie de votul a cel puțin două treimi dintre cei nouă judecători ai Curții (6 voturi). Suspendarea din funcția de judecător, după trimiterea în judecată, nu este obligatorie, dar în cazul unei condamnări definitive, mandatul acestuia va înceta de drept.

De asemenea, judecătorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecător va putea avea acces la un nou mandat complet de 9 ani, indiferent de perioada pentru care fusese numit anterior, spre deosebire de actuala reglementare în care această perioadă anterioară trebuie să fie mai mică de 3 ani.

O altă modificare importantă privește introducerea unui nou privilegiu, asemenea judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, dacă mandatul său încetează prin simpla expirare a termenului pentru care a fost numit, judecătorul CCR va putea opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen.

În fine, potrivit propunerii urmează a fi aduse modificări și modului de calcul al pensiei de serviciu. Se mai prevede și faptul că dacă încetarea mandatului se datorează imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorul CCR, va primi o sumă egală cu indemnizația netă de 6 luni de activitate.

Sursa informației

Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale – adoptată de Senat (cameră decizională) was last modified: februarie 15th, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter