Baroul Dolj propune completarea normelor privind deductibilitatea contribuțiilor la C.A.A

15 mart. 2017
Vizualizari: 2294

În data de 3 martie 2017 a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, Proiectul de modificare și completare a Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016.

Ca urmare a numeroaselor sesizări primite de la membrii Baroului Dolj, cu privire la modificările Formularului 200-Declarația privind veniturile realizate din România, pentru anul 2016, în sensul că, la Secțiunea II. 1. B. Venit net/Câștig net anual, punctul 2 trebuie completat cu suma reprezentând „Cheltuieli deductibile, exclusiv contribuții sociale obligatorii, Baroul Dolj semnalează Ministerului Finanțelor următoarea anomalie: prin Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015, situația existentă înainte de modificarea Declarației 200, adică deducerea integrală la calculul impozitului pe venit a cheltuielilor reprezentând contribuția avocaților la sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților.

Astfel, prin adăugarea în Declarația 200, la punctul II. 1. B. 2. a sintagmei exclusiv contribuții sociale obligatorii”, sumele achitate cu titlu de contribuții ale avocaților la sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, în conformitate cu art. 19 și art. 20 din  Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, ar putea fi catalogate ca și cheltuieli deductibile propriu-zise, fără a face parte din contribuțiile sociale obligatorii, în temeiul art. 68 alin. 4, lit. i) din Codul Fiscal și implicit să fie deductibile limitat, în limita a 5% din venitul anual brut, diferența de 6% din contribuția achitată către sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, neputând fi dedusă fiscal.

Astfel, Baroul Dolj solicită ca în Proiectul de completare și  modificare a normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, contribuția achitată de avocați către sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, să fie definită ca o cheltuială deductibilă integral la calculul impozitului pe venit, în cuantumul stabilit de Legea nr. 72/2016 privind  sistemul de pensii și alte drepturi sociale ale avocaților, iar această cheltuială să fi inclusă integral în Secțiunea II. 1. B. 2. „Cheltuieli deductibile, exclusiv contribuții sociale obligatorii”, din Declarația 200. De asemenea, sesizarea vizează faptul ca normele metodologice să fie completate în sensul că, excluderea privește doar contribuțiile sociale obligatorii datorate bugetului de stat, mai precis contribuția la fondul de asigurări sociale de sănătate și contribuția de asigurări sociale datorată bugetului de asigurări sociale de stat.

În prezent, contribuția avocaților către fondul de pensii și asigurări sociale al avocaților este de 11%  din venitul brut realizat din profesia de avocat, procent stabilit prin Hotărârile Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România nr. 857/14 decembrie 2013 și nr. 35/12 decembrie 2015.

1. Pornind de la modelul Formularului 200 – Declarația privind veniturile realizate din România pentru anul 2016, se poate observa faptul că la rubrica II. 1. B. (Venit net/câștig net anual), în coloana a II-a trebuie introduse cheltuielile deductibile aferente anului 2016, cu excepția contribuțiilor sociale obligatorii (în cazul avocaților contribuțiile la bugetul fondului de asigurări sociale de sănătate și contribuțiile la bugetul sistemului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților).
2. Conform art. 68 alin. 5 lit. l) din Codul fiscal, „Urmatoarele cheltuieli sunt deductibile limitat: cheltuielile reprezentând contribuții sociale obligatorii, potrivit legii, datorate de către contribuabil în limitele stabilite potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii, indiferent dacă activitatea se desfășoară individual și/sau într-o formă de asociere. Deducerea cheltuielilor respective se efectuează de organul fiscal competent la recalcularea venitului net anual/pierderii nete anuale, potrivit prevederilor art. 75”.
3. Conform art. 75: „Organul fiscal competent are obligația recalculării venitului net anual/pierderii nete anuale, determinat/determinată în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, stabilit/stabilită potrivit Declarației privind venitul realizat, prin deducerea din venitul net anual a contribuțiilor sociale obligatorii datorate, potrivit prevederilor titlului V – Contribuții sociale obligatorii. Venitul net anual/Venitul net anual recalculat din activități independente se impozitează potrivit prevederilor cap. XI – Venitul net anual impozabil”.
4. Conform Titlului V – Cap. I – Art. 135, „În sensul prezentului titlu, contribuțiile sociale definite la art. 2 alin. (2) sunt contribuții sociale obligatorii”.
5. Conform art. 2 alin. 2 „Contribuțiile sociale obligatorii reglementate prin prezentul cod sunt următoarele:
a) contribuțiile de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat;
b) contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate;
c) contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate datorată de angajator bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate;
d) contribuțiile asigurărilor pentru șomaj datorate bugetului asigurărilor pentru șomaj;
e) contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale datorată de angajator bugetului asigurărilor sociale de stat;
f) contribuția la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, datorată de persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajator potrivit art. 4 din Legea nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, cu modificările ulterioare”.

– Din coroborarea textelor invocate mai sus, reiese faptul că deducerea cheltuielilor privind contribuțiile sociale obligatorii urmează a fi efectuată de către organul fiscal, în urma recalculării venitului net anual, în baza sumelor achitate cu acest titlu la bugetul statului, în condițiile în care până  anul trecut, contribuțiile sociale obligatorii faceau obiectul Declarației 200 și urmau a fi scăzute din venitul anual, iar ulterior urmând a fi emisă decizia de impunere, raportată la venitul net.
– În speță, în cazul avocaților, organul fiscal va avea în vedere la recalculare și la emiterea deciziei de impunere doar contribuția la fondul de asigurări de sănătate, întrucât doar aceasta este achitată către bugetul de stat.
Până anul trecut, la completarea Declarației 200, avocații aveau în vedere ca și cheltuieli deductibile cu titlu de contribuții sociale obligatorii atât contribuția la fondul de asigurări sociale de sănătate (5,5%) cât și contribuția la  sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților (11%), considerând-o pe cea din urmă tot o contribuție socială obligatorie, întrucât era și încă este reglementată prin lege.
– Conform Legii nr. 227/2015 și având în vedere formatul noii Declarații 200, reiese faptul că sumele achitate cu titlu de contribuții la  sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, ar putea fi catalogate ca și cheltuieli deductibile propriu-zise, fără a face parte din contribuțiile sociale obligatorii, în temeiul art. 68 alin. 4 lit. i) din Codul fiscal – „să reprezinte contribuții profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizațiilor profesionale din care fac parte contribuabilii”.
– Pe de altă parte, conform art. 68 alin. 5 lit. q), aceste cheltuieli privind contribuțiile profesionale obligatorii sunt deductibile limitat, în limita a 5% din venitul anual brut, lucru din care reiese că un procent de 6% din contribuția la  sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților nu poate fi dedus fiscal.

Baroul Dolj propune completarea normelor privind deductibilitatea contribuțiilor la C.A.A was last modified: martie 15th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: