[Update: Procedura] Proiectul „Interviuri Academice Simulate” – ASD – 19-20 martie 2016

2998       0
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.

Update 23.03.2016: Procedura proiectului „Interviuri Academice Simulate”

Proiectul „Interviuri Academice Simulate”, desfășurat în perioada 19-20 martie presupunea ca fiecare student, timp de 30 de minute, să își testeze aptitudinile și să simuleze întocmai proba interviului de la admiterea în profesia de magistrat.

Procedura proiectului „Interviuri Academice Simulate”

1. Scurtă prezentare a candidatului.

2. Primirea unui set de întrebări:
– Credeți că profesia de magistrat implică compromisuri? Dacă da, care sunt cele pe care ați fi dispus să le faceți?
– Cât de importante considerați că sunt trecutul și reputația unui magistrat?
– Când plecau colegii de la ore din liceu, plecați și dumneavoastră?
– Ai câștigat vreodată pe nedrept?
– Ai dat vreodată mită?

3. Comentarea unui un citat:
– „La ușa dreptății să păzească mila, dar să nu stea pe scaunul de judecată” (Vasile Conta);
– „Nimeni nu este îndreptățit să pedepsească un vinovat, câtă vreme alții se strecoară prin fisurile legii” (Renard Jules).

4. Comentarea unei spețe de etică:
– Sunteți judecător. În schimbul unei soluții favorabile, vi se oferă o sumă mare de bani într-o perioadă în care aveți nevoie să faceți o operație costisitoare pentru mama dvs;
– Sunteți procuror. Urmează să vă căsătoriți și aflați că nașul dvs. de cununie, un prieten foarte apropiat, este cercetat într-o cauză penală.


19-20 martie 2016

Sala „Petre Antonescu” a Facultății de Drept, Universitatea București

Jud. Andrei-Radu Dincă,  jud. Sorin Vernea

Nu este un secret că mare parte dintre studenții absolvenți ai Facultății de Drept își doresc să urmeze o carieră în magistratură. În acest sens, Asociația Studenților în Drept a creat pentru aceștia cadrul perfect pentru a-i acomoda cu viitoarele obstacole de care se vor lovi în drumul lor spre admiterea în profesie.

Studenții anului IV reprezintă un punct de mare interes pentru Asociație, pentru că sunt primii ce vor lua contact cu examenele de care va depinde viitorul lor profesional. După ce, pe 13 februarie s-a dat startul unor sesiuni informale de rezolvare a grilelor, parte ce îi pregătește mai bine pe absolvenți pentru proba scrisă, luna aceasta a fost desfășurat un proiect inedit și foarte îndrăzneț, menit să asigure acoperirea tuturor necesităților candidaților la INM, adică și a probei orale.

Intitulat „Interviuri Academice Simulate”, proiectul s-a desfășurat în perioada 19-20 martie, fiind prima ediție de proiect sub forma interviurilor de la Admiterea la Institutul Național al Magistraturii. Proiectul a presupus ca fiecare participant să-și testeze aptitudinile și să simuleze întocmai proba interviului de la admiterea în profesia de magistrat.

Peste 45 de studenți au avut ocazia, individual, timp de 30 de minute, să răspundă, în fața comisiei, unor serii de întrebări deontologice, să comenteze dictoane și adagii juridice, iar la final să găsească soluția potrivit argumentată a unor spețe de etică, acestea având rolul de a-i plasa pe participanți într-o situație de restriște. Studenții aveau de ales între două soluții care provocau repercusiuni colosale asupra profesiei în care se presupunea că activau sau asupra vieții personale, sociale a acestuia.

Evenimentul a fost realizat cu sprijinul domnilor judecători Andrei Radu Dincă (Judecătoria din Alexandria) și Sorin Vernea (Judecătoria din Slobozia și asistent universitar al Facultății de Drept, Universitatea București – Drept roman), care au putut oferi studențiilor un feedback obiectiv, reprezentând pentru aceștia un real sprijin pentru a fi cu un pas mai aproape de a trece cu brio mult discutata probă orală a examenului de admitere la INM!

Constatând succesul acestui proiect, o premieră în Facultățile de Drept din România, Alexandru Stoica, Directorul Departamentului Academic al Asociației Studenților în Drept, a ținut cu mare drag să felicite echipa de organizare și coordonatoarele proiectului Zoița Vlahu și Marinela Diciu, fără de care această idee inedită nu ar fi putut fi materializată.

[Update: Procedura] Proiectul „Interviuri Academice Simulate” – ASD – 19-20 martie 2016 was last modified: martie 23rd, 2016 by Universul Juridic
0 Shares

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter