[UPDATE: Proiectul HUB: How to Apply the Union’s Charter of Fundamental Rights on Balkans, la final] Proiectul european HUB – How to apply the European Union’s Charter of Fundamental Righs on Balkans

9 dec. 2019
Vizualizari: 711
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Proiectul HUB: How to Apply the Union’s Charter of Fundamental Rights on Balkans, la final

Un proiect de doi ani, derulat în cadrul Programului UE – Justiție” pentru pregătirea magistraților din Bulgaria, Grecia și România   

Timp de doi ani, echipe de cercetători din cadrul Facultății de Drept a Universității din Sofia, în parteneriat cu Organizația de Drept Public European (EPLO) din Atena, Grecia, și Facultatea de Drept a Universității din București, au colaborat în cadrul unui proiect fără precedent, având ca obiectiv asigurarea de stagii de pregătire pentru judecătorii, procurorii și avocații din cele trei țări, privind Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Proiectul a fost finanțat în cadrul Programului UE – componenta Justiție”, iar cele mai importante rezultate ale sale constau în organizarea unor seminare de formare profesională și crearea unei importante platforme web (website) dedicată atât informațiilor de bază, cât și studiului aprofundat al Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

La momentul de început al proiectului, societatea Gallup” a desfășurat un amplu studiu sociologic, reunind peste 300 de avocați și peste 150 de studenți ai facultăților de drept din Bulgaria, cu scopul de a stabili, în detaliu, metodele de instruire și conținutul paginii web dedicate proiectului, selectarea participanților și modalitatea în care vor fi abordate principalele teme necesare pentru o mai bună înțelegere a conținutului Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și a aplicării sale.

Douăzeci de participanți principali din fiecare țară implicată în proiect (judecători, procurori și avocați), precum și alți practicieni ai dreptului, au fost prezenți la seminarele de pregătire profesională. Seminarul care a marcat închiderea proiectului, având ca obiectiv schimbul de bune practici în materie, s-a desfășurat în perioada 21-24 noiembrie la reședința guvernamentală bulgară Boyana din Sofia, fiind prezenți 30 de participanți-cheie din cele trei țări, precum și de peste 120 de juriști bulgari.

Platforma web creată în cadrul proiectului (www.eu-hub.eu) adună peste 1.500 de pagini de materiale științifice și de studiu, precum și un total de peste 3.000 de pagini cuprinzând alte materiale (în limba engleză, franceză, bulgară, greacă și română) cuprinzând:  

definirea domeniului de aplicare al Cartei (When can I rely on the Charter?);    

– elementele de specificitate ale aplicării Cartei (What can I claim for under the Charter and from whom?);         

obligațiile autorităților statale și ale instanțelor judecătorești, decurgând din aplicarea Cartei (citizens’ rights in relations with the state and in courts, including an emphasis on the common problem of refugee and migrant rights in the three countries).         

Proiectul s-a derulat cu sprijinul oficial al Consiliului Judiciar Superior al Republicii Bulgaria, instituția Ombudsman/Avocatul Poporului din Bulgaria, Grecia și România și în parteneriat cu institutele de pregătire ale magistraților și avocaților din cele trei țări.

Ca rezultat al desfășurării acestui proiect, 60 de magistrați și avocați din cele trei țări au beneficiat de pregătire în acest domeniu specific, au fost create cinci prelegeri video, șase e-books și 30 de materiale științifice și pentru predare specializate, precum și șapte materiale cuprinzând explicații pentru publicul larg, cu privire la aplicarea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene în statele membre.

Deschiderea oficială a seminarului final din cadrul proiectului a reunit personalități din lumea justiției a Bulgariei: Ministrul Justiției, dl Danail Kirilov, reprezentantul Consiliului Judiciar Superior al Republicii Bulgaria, dl Boyan Magdalinchev, președinta Consiliului Superior al Barourilor, dna Ralitsa Negentsova, Ombudsman-ul bulgar, dna Diana Kovacheva. Cele două țări partenere în proiect au fost reprezentate la cel mai înalt nivel, fiind prezenți atât dl Ion Gâlea, Ambasador al României în Republica Bulgaria, precum și dl Dimitrios Chronopoulos, Ambasador al Greciei în Republica Bulgaria.

Cuvântul de deschidere a seminarului a aparținut coordonatorului general al proiectului, dl prof. Atanas Semov, Judecător la Curtea Constituțională bulgară, iar decanul Facultății de Drept a Universității din Sofia, prof. Daniel Valchev, a vorbit despre importanța educației vocaționale pentru practicienii dreptului, și în principal despre importanța Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene ca izvor de drept.

Pe parcursul întregului proiect, au susținut prelegeri în cadrul seminarelor de formare: Prof. Jean-Paul Jacqué, Director al Serviciului Juridic de pe lângă Consiliul Uniunii Europene, Prof. Florence Benoît-Rohmer, Președinte al Universității din Strasbourg, Prof. Jean-Denis Mouton, Director al Universității Europene din Nancy, Dr. Angela Ward și Dr. Kathleen Guttman, referendari ai Curții de Justiție a UE, Prof. Corneliu-Liviu Popescu, Facultatea de Drept – Universitatea din București.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Toate materialele sunt disponibile pe platforma web, care va continua să funcționeze după închiderea proiectului, ca un instrument principal pentru pregătirea profesională a juriștilor din Grecia, Bulgaria și România, precum și pentru a ține publicul larg informat despre Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.


 

Facultatea de Drept a Universității din București a participat la proiectul european de cercetare HUB: How to apply the Union’s Charter of Fundamental Rights on Balkans (JUST-AG-2016-04, action grants to support European judicial training, project no. 763880), ale cărui activități s-au desfășurat începând cu anul 2017, până în luna noiembrie a acestui an.

Reunind cercetători din Bulgaria, România și Grecia, proiectul a avut scopul principal de a contribui la o mai bună cunoaștere a prevederilor Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, atât de către specialiști, cât și de către publicul larg.

În acest scop, au fost organizate, în cadrul proiectului, două seminare destinate magistraților români, care s-au desfășurat la Ruse, Bulgaria, în perioada 28-30 iunie 2019 („Specifics of the application of the EU Charter of Fundamental Rights”) și respectiv 20-22 septembrie 2019 (“Field of application of the EU Charter of Fundamental Rights – criteria for direct relation and the limitations of the application of principles in the Charter with no direct effect – lack of primacy”).

Activitățile din cadrul proiectului de cercetare s-au materializat în construirea unei pagini web dedicate (în construcție), ce își propune să reunească atât informații destinate specialiștilor, cât și publicului larg: eu-hub.eu.

Participanții la proiect au fost Universitatea din Sofia (coordonatorul general al proiectului); Universitatea din București, prin Facultatea de Drept; European Public Law Organization (ELPO), partenerul grec în cadrul proiectului.

[UPDATE: Proiectul HUB: How to Apply the Union’s Charter of Fundamental Rights on Balkans, la final] Proiectul european HUB – How to apply the European Union’s Charter of Fundamental Righs on Balkans was last modified: decembrie 9th, 2019 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: