Dezbatere publică privind Proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare a DIICOT

15 iun. 2016
Vizualizari: 883

Despre

  • Reorganizarea Centrului de aplicații operaționale al procurorilor
  • Reînființarea Biroului de investigare a infracțiunilor de terorism și a finanțării terorismului
  • Modificările Regulamentului de organizare și funcționare

Ministerul Justiției supune dezbaterii publice Proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 1226/C/2009.

Vă prezentăm referatul de aprobare a respectivului proiect:

Prin Decizia nr. 51/2016, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală, potrivit cărora procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției ori de alte organe specializate ale statului.

Urmare acestui fapt, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, a fost suplimentat statul de funcții al acestei structuri cu 40 de posturi de ofițeri și agenți de poliție judiciară.

Astfel, s-a creat cadrul legal pentru ca Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism să aibă o structură de poliție judiciară, pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică.

În conformitate cu dispozițiile art. III pct. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2016, în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism vor fi detașați, de la Ministerul Afacerilor Interne, 40 de ofițeri și agenți de poliție judiciară, în vederea aplicării dispozițiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală.

În acest sens, este imperios necesară reorganizarea Centrului de aplicații operaționale al procurorilor, prin desființarea Biroului de realizare a activității de management operațional, evaluare, analiză și previziuni și a Biroului de realizare a activității de pregătire profesională, consultanță și cooperare, precum și prin înființarea Biroului de analiză, previziuni și pregătire profesională și a Biroului de tehnologia informației, tehnic și de criminalistică ce va funcționa, în principal, pentru realizarea activității de punere în executare a mandatelor de supraveghere tehnică emise de instanțe, conform Codului de procedură penală, în cauzele care au ca obiect infracțiuni date în competența direcției, conform legii, precum și pentru acordarea suportului criminalistic în cauzele de competența direcției.

De asemenea, acest birou va coordona activitatea din domeniul tehnologiei informațiilor și de comunicații (IT&C), asigurând, în acest sens, implementarea strategiei de informatizare, precum și dezvoltarea infrastructurii de comunicații ale Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

În cadrul Biroului de tehnologia informației, tehnic și de criminalistică vor funcționa 4 compartimente, după cum urmează:

  1. a) Compartimentul telecomunicații;
  2. b) Compartimentul tehnic;
  3. c) Compartimentul de criminalistică;
  4. d) Compartimentul pentru tehnologia informației.

Apartenența României la sistemul de alianțe politice și militare internaționale, susținerea Coaliției împotriva grupării Statul Islamic/Daesh, dar și situarea pe principalele rute de migrație către Occident, respectiv măsurile ofensive de prevenire și contracarare a potențialelor manifestări teroriste pe teritoriul național, au determinat o relativă creștere a profilului țării noastre ca posibilă țintă a unor atacuri.

Prin urmare, este necesară reînființarea, în cadrul Serviciului de prevenire și combatere a infracțiunilor de terorism și a celor contra securității naționale din Structura centrală a direcției, a  Biroului de investigare a infracțiunilor de terorism și a finanțării terorismului.

Prin urmare, modificările Regulamentului de organizare și funcționare privesc următoarele aspecte:

– modificarea articolului 4;

Astfel, în conformitate cu prevederile Legii nr. 51/1991 și ale Codului penal[1], „Serviciul de prevenire și combatere a infracțiunilor de terorism și a celor contra siguranței statului” se va redenumi „Serviciul de prevenire și combatere a infracțiunilor de terorism și a celor contra securității naționale”, respectiv „Biroul de combatere a infracțiunilor contra securității naționale.

Totodată , modificarea art. 4 se impune și din perspectiva structurilor nou înființate, respectiv Biroul de investigare a infracțiunilor de terorism și  a finanțării terorismului, Biroul de analiză, previziuni și pregătire profesională și Biroul de tehnologia informației, tehnic și de criminalistică cu cele patru compartimente;

– completarea dispozițiilor articolului 8 cu atribuții ale procurorului șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism privind numirea, revocarea, propunerea înaintată ministrului afacerilor interne de acordare a gradelor profesionale ale ofițerilor și agenților de poliție judiciară, etc.;

completarea dispozițiilor art. 21 cu noile categorii de personal, ofițeri și agenți de poliție judiciară;

introducerea unui nou articol 221 cu funcțiile de ofițer de poliție judiciară și agent de poliție judiciară;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

introducerea articolului 271 cu dispoziții privind ofițerii și agenții de poliție judiciară, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2016;

abrogarea articolului 30;

modificarea denumirii capitolului V din titlul VII, denumirii secțiunilor 1 și a 3-a din acest capitol și a articolului 48 pentru motivele care privesc și modificarea art. 4;

modificarea articolului 51;

introducerea unui nou articol, articolul 511, privind competența biroului nou înființat în cadrul Serviciul de prevenire și combatere a infracțiunilor de terorism și a celor contra securității naționale;

modificarea articolului 61 privind atribuțiile Centrului de aplicații operaționale al procurorilor;

modificarea articolelor 611 și 612 și introducerea articolului 613 având în vedere desființarea celor două birouri din cadrul Centrului de aplicații operaționale al procurorilor și înființarea a două noi birouri în cadrul acestui Centru, precum și ale celor patru compartimente;

modificarea articolului 802.

Sursa informației


[1] Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Codul penal incriminează în Titlul X al Părții speciale (art. 394 – 412) infracțiuni contra securității naționale.
Dezbatere publică privind Proiectul de Ordin pentru modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare a DIICOT was last modified: iunie 14th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: