Proiectul de modificare a legilor justiţiei, în procedură de avizare

1 nov. 2017
Vizualizari: 1010

Deschidem Revista de azi cu noi informații legate de modificările aduse legilor justiției.

„Proiectul de modificare a legilor justiției depus de PSD și ALDE se află în procedură de avizare la CSM, Guvern și Consiliul Legislativ, a anunțat, miercuri, Florin Iordache, președintele Comisiei speciale parlamentare privind domeniul Justiției. El a făcut precizări referitoare la proiect, menționând că acestea conțin două erori materiale. Astfel, la art. 49 – mandatele în funcțiile de conducere ale procurorilor și judecătorilor sunt de trei ani și nu de patru ani, iar la articolul 54 – revocarea procurorilor este făcută de președintele României, a explicat Iordache”, scrie azi Agerpres.

O altă temă în dezbatere publică este abuzul în serviciu și modul în care acesta va fi reglementat. Ministrul Tudorel Toader a arătat marți că în proiectul care va fi inițiat de Ministerul Justiției, reglementarea abuzului în serviciu va fi în acord cu cele două decizii ale Curții Constituționale a României (CCR) și cu directiva europeană care face referire la acest aspect.

„«În comisia special constituită, la prima dezbatere pe această temă, am transmis faptul că la nivelul Ministerului Justiției se elaborează un proiect de lege pentru modificarea abuzului și a neglijenței în serviciu. Tot timpul am spus că suntem în căutarea acelui prag rezonabil, tot timpul am făcut referire la cele două decizii ale CCR, în ultima perioadă am făcut referire și la directiva europeană. Când voi transmite proiectul de lege al Ministerului Justiției, voi exprima punctul de vedere al Ministerului Justiției. (…) Revedeți, vă rog, deciziile Curții Constituționale, reglementarea abuzului va fi în acord cu cele două decizii și cu directiva europeană», a declarat Tudorel Toader, în cadrul unei conferințe de presă”, scrie Agerpres.

Comisia juridică a Senatului a dat, marți, raport favorabil cu amendamente pentru propunerea de modificare și completare a Legii privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, stabilind că judecătorii Curții nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR.

„Judecătorii Curții nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză”, arată Cotidianul.

„Totodată, Comisia a stabilit că judecătorii CCR cu o vechime în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior de cel puțin 25 de ani beneficiază la limita de vârstă de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară. (…) Senatorii juriști au eliminat posibilitatea cumulării pensiei de serviciu cu alte venituri de către judecătorii CCR”, mai precizează Cotidianul.

Senatul este for decizional în acest caz.

Controlul Inspecției Judiciare la DNA, solicitat de ministrul Toader, s-a finalizat.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat, marți, că el este cel care va formula concluzia raportului întocmit după controlul pe care Inspecția Judiciară l-a efectuat la DNA în urma solicitării sale, arătând că, în condițiile în care opiniile membrilor comisiei de control au fost împărțite, lui îi revine rolul de „a înclina balanța” către o concluzie finală.

„Poziția mea – concluzia mea, pe care o voi comunica public – va fi luată pe baza analizei, evaluării coroborate a tuturor stărilor, circumstanțelor, împrejurărilor, adică nu exclusiv pe baza acestui raport. Pentru că raportul acesta eu l-am solicitat, concluzia raportului eu o voi formula, indiferent de ceea ce pe lanțul decizional se va petrece, a declarat Tudorel Toader, într-o conferință de presă, scrie Agerpres.

O propunere legislativă, ce a urmat incendiului de la Colectiv, e la un pas să devină lege.

„Plenul Senatului a adoptat tacit propunerea legislativă privind apărarea împotriva incendiilor, prin care beneficiarii construcțiilor vor fi obligați, până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, să amplaseze deasupra intrărilor panouri de înștiințare despre lipsa autorizației”, scrie Mediafax.

Tot Mediafax notează că: „Propunerea legislativă, inițiată de un grup de parlamentari preponderent PMP, dar susținută de membri ai tuturor partidelor, prevede că, până la obținerea autorizației de securitate la incendiu, beneficiarii investițiilor în construcții și amenajări publice vor avea obligația de realizare și amplasare a unor panouri de înștiințare în dreptul intrărilor în spațiile respective”.

Seară frumoasă!

Proiectul de modificare a legilor justiției, în procedură de avizare was last modified: noiembrie 1st, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: