Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat de Senat

27 nov. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 661

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit site-ului oficial (www.senat.ro), la data de 26 noiembrie 2018, Senatul României a adoptat mai multe proiecte de acte normative, printre care și Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii.

Menționăm faptul că Senatul a adoptat respectivul proiect în calitate de primă cameră sesizată.

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

👍Vezi aici: Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Proiect în dezbatere publică: Legea privind sistemul public de pensii

Așa cum se prevede în respectivul proiect de lege, acesta ar urma să se aplice de la 1 septembrie 2021, la acea dată, Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, urmând să se abroge.

Proiectul conține mai multe prevederi cu caracter de noutate, printre care și: stabilirea studiilor de masterat și doctorat ca vechime în muncă, reglementarea unui singur tip de pensie anticipată, introducerea ajutorului acordat soțului supraviețuitor, reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care au născut și au crescut cel puțin trei copii și stabilirea unui singur tip de pensie anticipată.

Una dintre noutățile prevăzute este introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare.

De asemenea, este reglementat un singur tip de pensie anticipată, cea care se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani, aceasta urmând să se aplice cu penalizări.

De asemenea, se introduce o nouă prestație și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, și reprezintă 25% din pensia soțului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

O altă reglementare cu caracter de noutate este reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare pentru  femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut trei copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani. La această reducere, se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil.

Sursa informației

 

Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat de Senat was last modified: noiembrie 27th, 2018 by Redacția ProLege

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter