[Update: Poziția procurorului-șef DIICOT] Proiectul de lege privind graţierea și proiectul de modificare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor au fost adoptate de către Guvern

1 feb. 2017
Vizualizari: 7996
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

👍Vezi și: Codul penal – modificări (O.U.G. nr. 13/2017)

Update 1 februarie: Poziția procurorului-șef DIICOT

DIICOT este afectat foarte tare de denunț, mult mai tare decât celelalte Parchete pentru că în dosarele de competența DIICOT-ului, și aici mă refer în special la dosarele de trafic de droguri și la dosarele de mare violență, denunțul este un element foarte important pentru noi. (…) Denunțul nu ar mai putea fi folosit nici în dosarele de terorism”, a declarat Daniel Horodniceanu pentru Europa FM.

Ne gândim că există și alte metode de sesizare decât denunțul, dar într-adevăr, denunțul nu ar avea nicio valoare juridică conform noii modificări. Prin ceea ce a făcut Guvernul, România se întoarce în timp cu cel puțin 12 ani”, a mai spus șeful DIICOT.

Update 1 februarie: Poziția președintelui României

Președintele Românei, dl Klaus Iohannis, a propus în cadrul ședinței Plenului CSM din data de 1 februarie 2017 sesizarea pentru excepții de neconstituționalitate a modificărilor codurilor penale.

De asemenea, a publicam pe pagina sa de facebook următorul mesaj:

Update 01:30, 1 februarie 2016: În M. Of. nr. 0092 din 01 Februarie 2017 a fost publicată Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală

Update: Reacția Procurorului General Potrivit unui comunicat Ziare.com, Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a declarat următoarele: „Ca membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, vă pot spune că Ordonanța de Urgență este o ofensă adusă autorității judecătorești, fiind discreționară, vădit neconstituțională și trebuie atacată urgent la Curtea Constituțională.

[…]

Ministerul Public avertizează asupra faptului ca este imperios necesar să se realizeze punerea în acord a prevederilor Codului penal și a Codului de procedură penală cu dispozițiile cuprinse în deciziile Curții Constituționale a României, însă, în actuala redactare, proiectul de modificare a celor două Coduri depășește limitele stabilite de către instanța de contencios constituțional”.

Un proiect de lege privind grațierea, un altul privind modificarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și ordonanța privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală au fost adoptate în ședința de Guvern din data de 31 ianuarie 2017, conform comunicatului Mediafax.

Potrivit cotidianului Adevărul, textul proiectului de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală este următorul:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

[gview file=”http://www.universuljuridic.ro/wp-content/uploads/2017/01/proiect-oug-modificare-abuz-cod-penal-procedura.pdf”]

Conferința de presă poate fi urmărită aici:

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat următoarele: „Am adoptat o serie de măsuri care vizează evitarea unor hotărâri pilot la CEDO și în acest sens am adoptat proiectul de lege privind grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative, privative de libertate. Cel de-al doilea proiect de lege vizează legea pentru completare legii 254 pe 2013 privind executarea pedepselor. La prima lege cea care vizează grațierea unor pedepse, nu vizează violatorii, faptele de corupție, actele de violență, recidiviștii, pedepsele cu suspendare și prioritar pentru noi a fost recuperarea prejudiciului”.

Proiectul de lege privind grațierea și proiectul de modificare a legii 254/2013 privind executarea pedepselor „vor merge în procedură de urgență la Parlament”, a declarat Ministrului Justiției, Florin Iordache, potrivit comunicatului Agerpres.

Potrivit Mediafax, Ministrul Justiției a mai declarat în cadrul conferinței de presă că „Acea plângere prealabilă pe care societatea civilă sau simplii cetățeni au invocat-o a fost eliminată și abuzul în serviciu a fost pus în concordanță cu decizia Curții și s-au precizat două chestiuni foarte clare: că numai încălcările legii, ordonanței și ordonanței de urgență, s-a precizat, plus cuantumul acela care noi l-am stabilit”.

Nu în ultimul rând, domnul Florin Iordache a mai afirmat că: „Cea de-a doua măsură, cea care vizează Legea 254 privind executarea pedepselor, este o inițiativă a vechiului Guvern, pe care am aranjat-o și am pus-o în concordanță cu conducerea ANP, astfel încât să poată fi ușor aplicată. (…) Este vorba de recursul în compensare, la fiecare 10 zile, cei care sunt în penitenciar și beneficiază de niște condiții deosebite practic câștigă câte o zi. Deci practic la o lună câștigă 3 zile”, potrivit comunicatului Agerpres.

Sursa informației: AdevărulMediafax și Agerpres.

Vom reveni cu noi informații!

[Update: Poziția procurorului-șef DIICOT] Proiectul de lege privind grațierea și proiectul de modificare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor au fost adoptate de către Guvern was last modified: februarie 1st, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: