Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe – reexaminat de Camera Deputaților în procedură de urgență, la cererea Președintelui României

8 mart. 2018
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 685

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În ședința din 7 martie 2018, Camera Deputaților a adoptat cu 237 de voturi „pentru”, 6 voturi „contra” și 29 de abțineri, Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, care a fost reexaminat în procedură de urgență, la cererea Președintelui României.

👍Vezi versiunea inițială a proiectului de lege, propusă de Guvern

Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în ședința din data de 7 noiembrie 2017, fiind, în prealabil, avizat favorabil cu observații și propuneri de către Consiliul legislativ.

Membrii Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și membrii Comisiei juridice, de disciplină și imunități au examinat proiectul de lege în ședință comună din data de 19 decembrie 2017 și au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaților adoptarea respectivului proiect, cu unele amendamente.

În data de 20 decembrie 2017, deputații au adoptat și ei proiectul cu 252 voturi „pentru”, 8 voturi „contra” și 7 abțineri, trimițându-l apoi spre promulgare.

👍Vezi cererea de reexaminare făcută de Președintele României

Reexaminare acestui proiect a fost cerută, de către Președintele României, în data de 15 ianuarie 2018, fiind însă readoptată de către Senat.

Astfel, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins Cererea de reexaminare și a adoptat Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, în forma trimisă la promulgare în ședința din data de 21 februarie 2018.

Proiectul a fost apoi reexaminat și de către Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă și Comisia juridică, de disciplină și imunități, în raport cu criticile aduse de Președinte. În urma dezbaterilor, cele două Comisii au hotărât, cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți, respingerea obiecțiilor formulate de Președintele României în Cererea de reexaminare și, în consecință, întocmirea unui raport prin care se propune adoptarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe în forma adoptată inițial de Parlament.

Au fost anexate respectivului proiect Expunerea de motive, un Tabel comparativ, precum și un Tabel de concordanță.

Potrivit expunerii de motive, Proiectul transpune în legislația națională Directiva nr. 2014/26/UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale pentru drepturile asupra operelor muzicale pentru utilizare online pe piața internă.

Obiectivul respectivului proiect de lege este deci reglementarea aspectelor legate de organizarea, funcționarea și activitatea organismelor de gestiune colectivă a drepturilor de autor și a drepturilor conexe, impunând o serie de reguli menite a asigura transparența activității acestora, precum și posibilitatea membrilor de a controla modul cum sunt colectate și repartizate sumele provenite din drepturi.

Astfel, utilizarea operelor protejate prin drepturi de autor și drepturi conexe necesită acordarea de licențe de către diferiți titulari ai drepturilor de autor, aceștia având posibilitatea alegerii între gestiunea individuală sau colectivă a drepturilor deținute.

De asemenea, sunt introduse prevederi mai precise referitoare la drepturile autorilor și ale titularilor de drepturi, precum și obligativitatea ca aceste drepturi să fie introduse în statutele organismelor de gestiune colectivă.

Pachet: Principiile procedurei judiciare

Sursa informației

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe – reexaminat de Camera Deputaților în procedură de urgență, la cererea Președintelui României was last modified: martie 8th, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter