Proiectul care abrogă Legea recursului compensatoriu a trecut de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor

3 dec. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 183

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Premierul Ludovic Orban a declarat azi că dorește ca bugetul de stat și bugetul asigurărilor de stat pentru anul viitor să fie adoptate până la finalul anului curent.

„N-am discutat acest lucru, decât că am discutat cu colegii din Guvern, din partid și cu parteneri din coaliție că este extrem de important ca bugetul să fi aprobat până la sfârșitul anului. Povestea asta cu amânarea până în martie a adoptării bugetului numai pentru a nu declanșa noi cheltuieli de investiții… Deci, toate autoritățile locale, toate firmele, toți cetățenii trebuie să cunoască prevederile legii bugetului de stat și a legii bugetului asigurărilor sociale până la sfârșitul anului, astfel încât să-și adapteze acțiunea. Autoritățile locale trebuie să-și adopte bugetele într-un termen cât mai scurt, astfel încât să poată să declanșeze toate proiectele de investiții pe care le-au planificat pentru 2020. (…) De asemenea, firmele să-și adapteze politica firmei. De asemenea, fiecare cetățean, mai ales angajații din sectorul public, persoanele care au pensii sau care au alte forme de ajutor trebuie să știe foarte clar la ce venituri trebuie să se aștepte în cursul acest an”, a afirmat  premierul Orban, întrebat dacă este posibil ca bugetul pentru 2020 să fie adoptat prin angajarea răspunderii de către Guvern, scrie azi Agerpres.

Premierul a dat asigurări că proiectul de buget va fi gata până la 15 decembrie la nivelul Ministerului de Finanțe.

Presa mai consemnează astăzi o declarație a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, potrivit căruia, în chestiunea recursului compensatoriu, lucrurile se îndreaptă către o lege adoptată de Parlament, nu către o OUG, după ce proiectul care abrogă legea recursului compensatoriu a trecut de Comisia juridică a Camerei Deputaților.

„După cum vedeți, se îndreaptă lucrurile către o lege. O să merg în primul rând să informez CEDO de ce s-a ajuns la acestă lege și ce avem de gând să facem în sistemul penitenciar – să creștem numărul de locuri și mai ales să îmbunătățim condițiile. Este nevoie de un management mult mai aplicat privind îmbunătățirea condițiilor de detenție”, a afirmat ministrul Cătălin Predoiu, scrie News.ro.

„Întrebat dacă a avut discuții în contradictoriu cu premierul Orban, în condițiile în care săptămâna trecută el susținea că abrogarea peste noapte a recursului compensatoriu ar avea efecte mai grave, Predoiu a explicat: “Nu, noi nu am susținut lucruri diferite. Întotdeauna am spus că vom aplica acest program de guvernare. S-a ajuns la această interpretare poate pentru că am fost reticent pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență pentru abrogarea recursului”, mai arată News.ro.

Și fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, susține că abrogarea Legii recursului compensatoriu trebuie făcută de Guvern printr-un proiect de lege, care să ajungă ulterior în dezbatere în Parlament.

Dar se pare că în Parlament nu poate partidele vor să anuleze legea aceasta și atunci rămâne soluția angajării răspunderii Guvernului, dar aceasta chiar nu merge pentru că ar fi pentru prima dată în istoria acestei țări când guvernul și-ar angaja răspunderea pe abrogarea unei legi. Angajarea răspunderii are drept scop de a se adopta legi sau programe. În istoria recentă, am avut exemple prin care guvernul și-a angajat răspunderea – Codul Penal, Codul Civil, Codul de Procedură Penală, pe lucruri serioase… Cum ar suna să te duci în Parlament și să spui că îmi asum răspunderea pe legea numărul și legea să fie doar atât: legea numărul nu știu cât se abrogă?! Ar duce în derizoriu și instituția aceasta a angajării răspunderii…” a mai spus, pentru Mediafax, Augustin Zegrean, notează Cotidianul.

Ministerul Justiției a lansat luni seară procedura de selecție a procurorului general și a procurorilor șefi de la DIICOT și DNA:

„Ministerul Justiției organizează, la sediul sau din București, str. Apolodor, nr.17, în perioada 02.12.2019-22.01.2020, selecția procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcțiilor vacanțe de conducere, respectiv: Procuror  general al  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție și Procuror șef  al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Selecția se desfasoară în condițiile prevăzute de art.54 alin(1) și alin (1)1 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor”, a transmis, luni seară, Ministerul Justiției. Procurorii pot depune cereri de înscriere, până la dată de 23.12.2019, ora 24.00, la Direcția resurse umane a Ministerului Justiției din București, str. Apolodor, nr.17, sect.5”, scrie News.ro.

Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, a anunțat marți, pe Facebook, că în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților s-a votat pentru eliminarea supraaccizei la carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time.

“Am înregistrat o primă mare victorie în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților: Supraacciza la carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time au fost eliminate! Urmează bătălia și votul final în plenul Camerei. Sunt sigur că vom fi victorioși și acolo. Românii trebuie să scape de supraacciza oneroasă la carburanți și de supraimpozitarea muncii part-time. Ar fi unele dintre cele mai bune vești de sărbătorile de iarnă”, a scris Robert Sighiartău pe Facebook, notează Adevărul.

În încheierea Revistei  prezentăm un alt caz a unei minore  răpite prin metoda „Lover-boy” despre care scrie presa italiană.

În plin scandal pe „Cazul Caracal”, presa din Italia scrie zilele acestea despre românca LETIZIA DIANA DAVID, de numai 17 ani, care a dispărut de acasă, fiind racolotă prin metoda „Lover-boy” de un anumit „Bogdan”, urmînd să fie dusă în Germania unde, potrivit declarației mamei fetei, v-a intra pe mîna unei rețele de trafic de persoane în vederea practicării prostituției. Ziarul „Next” din Conegliano publică în ediția din 25 noiembrie a.c., sub semnătura lui Givanni Drogo, articolul „Chi c’è dietro la scomparsa di Letizia Diana David?” (Cine se află în spatele dispariției Letiziei Diana David?), în care este relatat acest caz: „Letizia Diana David este o fată de 17 ani, de origine română, care locuiește în Conegliano. De duminica trecută (25 noiembrie), familia sa nu a mai auzit de ea. Mama ei, Ioana, a lansat un apel disperat pe Facebook pentru a afla orice informații care să o facă pe fiica sa să vină acasă.”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Proiectul care abrogă Legea recursului compensatoriu a trecut de Comisia juridică a Camerei Deputaților was last modified: decembrie 3rd, 2019 by Claudiu Pamuc
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris:

Abonează-te la newsletter