S-a propus înființarea Institutului Național de Criminologie

11 ian. 2017
Vizualizari: 11279

Ministerul Justiției supune dezbaterii publice proiectul de hotărâre privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului Național de Criminologie, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiției, str. Apolodor, nr.17, sector 5, București, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro.

Proiectul de Hotărâre privind înființarea, organizarea și funcționarea Institutului Național de Criminologie, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției

Capitolul I

Dispoziții generale

Art. 1

În scopul asigurării, pe baze științifice, a prevenirii și controlului criminalității, se înființează Institutul Național de Criminologie, denumit în continuare Institutul, organ de specialitate cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Justiției.

Art. 2

Institutul Național de Criminologie are sediul în municipiul București, str. Apolodor nr. 17, sectorul 5. Schimbarea sediului se realizează prin hotărâre a Guvernului.

Art. 3

(1) Institutul se finanțează integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiției.

(2) Institutul poate primi donații, sponsorizări și poate accesa alte surse de finanțare, conform prevederilor legale.

Art. 4

Personalul Institutului Național de Criminologie este format este format din personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor în condițiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, funcționari publici și personal contractual.

Capitolul II

Atribuțiile Institutului Național de Criminologie

 Art. 5

(1) În realizarea scopului său prevăzut la art. 1, Institutul îndeplinește următoarele atribuții principale:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
  1. a) organizează activități de cercetare și evaluare a criminalității din România pentru a oferi o viziune unitară asupra nivelului acestui fenomen și a formelor sale de manifestare;
  2. b) realizează analize, studii, rapoarte, prognoze privind cauzele și evoluția criminalității, pe care le prezintă Ministerului Justiției în vederea luării unei decizii corecte, argumentate științific, de politică penală și penitenciară;
  3. c) participă la elaborarea proiectelor de legi și a altor acte normative în domeniul  prevenirii și controlului criminalității;
  4. d) organizează  manifestări științifice interne și  internaționale pe teme de interes major pentru sistemul judiciar;
  5. e) diseminează rezultatele analizelor, studiilor, rapoartelor, prognozelor, proiectelor în realizate, prin diverse forme de comunicare, publicații tipărite sau în format electronic;
  6. f) pune la dispoziție instituțiilor și autorităților publice, cu titlu gratuit, baze de date statistice și documentare elaborate de institut;
  7. g) accesează mecanisme de finanțare în domeniul cercetării și derulează proiecte, în condițiile legii.

(2) Temele de cercetare ale Institutului sunt supuse aprobării Ministerului Justiției.

Art. 6

Pentru realizarea atribuțiilor prevăzute la art. 5, Institutul se poate asocia sau poate încheia parteneriate cu alte instituții și autorități publice, cu instituții similare din țară și străinătate sau cu instituții de învățământ superior, precum și cu alte persoane juridice, de drept public sau privat, în condițiile legii.

Capitolul III

Conducerea și organizarea Institutului Național de Criminologie

Art. 7

(1) Institutul Național de Criminologie este condus de un director, personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor în condițiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care este numit și revocat din funcție prin ordin al ministrului justiției, în condițiile legii.

(2) Directorul conduce activitatea Institutului, îl reprezintă în relațiile cu autoritățile administrației publice, cu instituțiile publice centrale și locale, cu persoanele juridice și fizice române sau străine, precum și în justiție.

Art. 8

Directorul Institutului este ordonator terțiar de credite, calitate care poate fi delegată în condițiile legii.

Art. 9

În îndeplinirea atribuțiilor sale, directorul Institutului emite decizii și instrucțiuni cu caracter intern și răspunde, în fața ministrului justiției, de întreaga activitate a instituției.

Art. 10

(1) Institutul dispune de un aparat administrativ propriu, organizat în servicii,  birouri sau compartimente.

(2) Organizarea, atribuțiile și responsabilitățile compartimentelor prevăzute la alin. (1), precum și organigrama Institutului se stabilesc prin regulamentul de organizare și funcționare a Institutului Național de Criminologie, aprobat prin ordin al ministrului justiției.

(3) Statul de funcții și structura de personal se aprobă prin ordin al ministrului justiției.

(4) Șefii de servicii și șefii de birouri, precum și personalul de execuție sunt numiți și eliberați din funcție, în condițiile legii, de către directorul Institutului.

(5) Atribuțiile și sarcinile personalului se stabilesc prin fișa postului, aprobată de directorul Institutului, pe baza Regulamentului de organizare și funcționare a Institutului Național de Criminologie. Pentru funcția de director al institutului, fișa postului se aprobă de ministrul justiției.

Art. 11

Institutul Național de Criminologie funcționează cu un număr de 20 posturi.

Art. 12

(1) Funcția de director al Institutului Național de Criminologie este corespunzătoare unei funcții de director direcție de specialitate juridică din cadrul Ministerului Justiției.

(2) Salarizarea personalului din cadrul Institutului Național de Criminologie se face potrivit legislației în vigoare aplicabile personalului plătit din fonduri publice.

Art. 13

(1) În cazul personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul Institutului se aplică în mod corespunzător reglementările specifice referitoare la organizarea și desfășurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante, examenul de promovare, evaluarea profesională, răspunderea disciplinară și concedii, aplicabile categoriilor de personal similare din cadrul Ministerului Justiției.

(2) Dispozițiile privind examenul de capacitate din Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 581/2006 pentru aprobarea Regulamentului privind examenul de capacitate al judecătorilor stagiari și al procurorilor stagiari, cu modificările și completările ulterioare, se aplică în mod corespunzător și personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din cadrul Institutului.

(3) Soluționarea acțiunilor în materie disciplinară exercitate împotriva personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor din cadrul Institutului se realizează de comisia de disciplină constituită în Ministerul Justiției.

(4) Comisia de disciplină pentru funcționarii publici din Ministerul Justiției este competentă să desfășoare procedura disciplinară pentru funcționarii publici din cadrul Institutului.

Capitolul IV

Dispoziții tranzitorii și finale

Art. 14

Regulamentul de organizare și funcționare a Institutului Național de Criminologie, precum și organigrama se aprobă în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Art. 15

(1) Până la operaționalizarea compartimentului cu atribuții financiar-contabile din cadrul Institutului, finanțarea Institutului se realizează din bugetul aparatului propriu al Ministerului Justiției. La data operaționalizării, Ministerul Justiției repartizează, potrivit legii, credite bugetare și credite de angajament Institutului.

(2) Până la operaționalizarea compartimentului cu atribuții de resurse umane și administrative din cadrul Institutului, atribuțiile în domeniu se exercită de către directorul Institutului, prin direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Justiției, în colaborare cu personalul Institutului. Atribuțiile în domeniul resurselor umane se exercită potrivit reglementărilor specifice aplicabile categoriilor de personal similare din cadrul Ministerului Justiției.

(3) Până la operaționalizarea compartimentelor din cadrul Institutului, orice alte atribuții decât cele prevăzute la alin. (1) și (2) se pot duce la îndeplinire cu sprijinul departamentelor de specialitate din cadrul Ministerului Justiției, potrivit specificului acestora.

Art. 16

(1) Termenul pentru operaționalizarea compartimentelor Institutului este 1 septembrie 2017.

(2) La data prevăzute la alin. (1), Ministerul Justiției:

  1. a) repartizează, potrivit legii, credite bugetare și credite de angajament Institutului;
  2. b) predă Institutului pe bază de protocol de predare-preluare dosarele profesionale și orice alte documente și evidențe în legătură cu cariera personalului Institutului;
  3. c) predă Institutului, pe bază de protocol de predare-preluare toate documentele în legătură cu activitatea Institutului în domeniul administrativ, precum și orice alte documente referitoare la patrimoniul Institutului.

Art. 17

Hotărârea Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 443 din 29 iunie 2009, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Denumirea secțiunii a 2-a a Capitolului III – “Conducerea Ministerului”, va avea următorul cuprins:

“Secretarii de stat, secretarul general, secretarul general adjunct și colegiul de conducere al Ministerului”

2. Art. 16 va avea următorul cuprins:

“Art. 16

Ministrul este ajutat în activitatea de conducere și reprezentare a Ministerului de 4 secretari de stat, de secretarul general și de un secretar general adjunct.”

3. Alineatul (1) al articolului 22 va avea următorul cuprins:

“(1) Ministerul dispune de un aparat administrativ propriu, organizat la nivel de direcții, servicii, birouri, denumite în continuare compartimente administrative, și compus din 403 posturi, exclusiv demnitarii, posturile aferente cabinetului ministrului și cele ale Direcției de implementare a proiectelor finanțate din împrumuturi externe (DIPFIE) și Direcției Naționale de Probațiune (DNP).”

4. După articolul 362 se introduce un nou articol, articolul 363, cu următorul cuprins:

“Art. 363

Institutul Național de Criminologie funcționează în subordinea Ministerului Justiției, ca organ de specialitate cu personalitate juridică, finanțat integral de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Justiției.”

5. Anexa nr. 1 se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

6. În anexa nr. 3, la punctul III, după poziția 3 se introduce o nouă poziție, poziția 4, cu următorul cuprins:

“4. Institutul Național de Criminologie – 20.”


Consultați și:

Sursa informației

S-a propus înființarea Institutului Național de Criminologie was last modified: ianuarie 12th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: