Proiect de act normativ. Publicarea datelor cu privire la agenți economici și instituții publice pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice – zilnic, cu o întârziere de maxim 24 de ore

8 mai 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 375

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor Publice (www.mfinante.ro), în data de 7 mai 2018, a fost publicat Proiectul de Ordin privind modificarea și completarea Ordinului ministrului finanțelor nr. 1485/1999 pentru publicarea pe serverul Ministrului Finanțelor a informațiilor privind plătitorii de impozite și taxe înregistrați (agenți economici și instituții publice).

Conform dispozițiilor acestui proiect de act normativ: „Informațiile sunt culese din documentele depuse de plătitori la unitățile Ministerului Finanțelor și aflate în bazele de date centrale ale acestuia, actualizate conform normelor în vigoare. Publicarea datelor pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice se face zilnic astfel încât să reflecte modificările apărute în baza de date cu o întârziere de maxim 24 de ore”.

Original Black Friday pe UJmag.ro!

De asemenea, se propun o serie de completări cu privire privire la dispozițiile actuale potrivit cărora, informațiile privind plătitorii de impozite și taxe înregistrați (agenți economici și instituții publice), se publică pe serverul Ministerului Finanțelor, pentru a fi accesibile prin rețeaua Internet. Aceste informațiile sunt culese din documentele depuse de plătitori la unitățile Ministerului Finanțelor și aflate în bazele de date centrale ale acestuia, actualizate conform normelor în vigoare, iar selecția informațiilor se face pe baza codului fiscal pentru agenții economici, respectiv pe baza codului fiscal sau a denumirii în cazul instituțiilor publice.

Astfel, conform propunerii de completare a acestor prevederi, informațiile astfel culese, selectate și publicate, urmează a fi încărcate și pe portalul Guvernului la adresa www.data.gov.ro, seturile de date conținând informații privind agenții economici, fiind astfel disponibile în format deschis. Perioada de publicare/actualizare a acestor informații este de două ori pe an, respectiv la un interval de 6 luni, iar datele rămân publicate o perioadă de 10 ani, după acest interval datele nemaiputând fi vizualizate/descărcate.
În plus, propunerea prevede faptul că Direcția Generală de Legislație Cod Procedură Fiscală Reglementări Nefiscale și Contabile și Centrul National pentru Informații Financiare vor fi cele care vor lua măsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor ordinului, informațiile în cauză urmând a fi stabilite anual, în funcție de reglementările contabile aplicabile.

În Referatul de aprobare atașat proiectului de ordin, se arată că publicitatea informațiilor cuprinse în documentele depuse de entități, în conformitate cu Legea nr. 109/2007 privind reutilizarea informațiilor din instituțiile publice, cu modificările și completările ulterioare, instituțiile publice trebuie să asigure condiții pentru facilitarea accesului la documentele disponibile prin publicarea listelor de documente disponibile și desemnarea persoanelor responsabile de accesul și reutilizarea acestora.

Pentru a facilita accesul și căutarea documentelor furnizate în format electronic și prelucrabil automat, instituțiile publice trebuie să publice seturi de date și pe portalul guvernamental de date deschise-data.gov.ro, dar ele pot fi încărcate de instituțiile respective și pe pagina lor de internet sau pe site-uri portal cu legături spre listele de date, indicând în același timp puncte de informare.

Pentru a pune în aplicare prevederile este necesar să se creeze posibilitatea consultării directe a bazei de date conținând indicatorii respectivi, prevăzuți la art. 1 din Ordinul ministrului finanțelor nr. 1485/1999. Astfel, se propune ca aceasta să se realizeze prin încărcarea automată a seturilor de date conținând informații privind agenții economici, și pe portalul Guvernului, la adresa www.data.gov.ro. Publicarea/actualizarea informațiilor urmează să se realizeze de două ori pe an, datele publicate urmând a fi păstrate o perioadă de 10 ani. În acest caz, spre deosebire de situația actuală în care solicitantul primește informații referitoare la entități individuale, datele pot fi descărcate de acesta, în scopul utilizării lor.

Sursa informației

Proiect de act normativ. Publicarea datelor cu privire la agenți economici și instituții publice pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice – zilnic, cu o întârziere de maxim 24 de ore was last modified: mai 8th, 2018 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter