Programul de leadership pentru tineri jurişti din România „Lideri pentru Justiţie 2016” – apel la candidaturi

29 sept. 2015
Vizualizari: 1227

Despre

  • Șase sesiuni de training și o întâlnire cu Alumni
  • Vor fi selectați 20 de tineri juriști
  • Termenul-limită pentru depunerea candidaturii: 18 octombrie 2015, ora 23:59

Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Konrad Adenauer (KAS RLPSEE) lansează apelul la candidaturi pentru cea de-a 7-a ediție a programului de leadership pentru tineri juriști din România – Lideri pentru Justiție (Leaders for Justice).

Programul este deschis tinerilor juriști aflați în primii 5 ani de carieră profesională, masteranzilor, precum și studenților la drept aflați în ultimul an de studiu. Vor fi selectați 20 de tineri juriști cu potențial de lideri!

Scopul principal al programului îl reprezintă formarea unei rețele de tineri motivați care să își asume valorile statului de drept și integritatea profesională ca repere fundamentale în activitate și care să fie pregătiți să promoveze aceste valori în rândul colegilor din domeniu.

Obiectivele acestui program sunt formarea susținută a unor tineri juriști talentați și dezvoltarea abilităților esențiale de leadership, înzestrarea acestora cu informații de substanță privind principiile democrației și ale statului de drept și, nu în ultimul rând, principiile de etică profesională. Tinerii selecționați vor implementa proiecte individuale și de grup pentru a avea o înțelegere practică asupra a ceea ce înseamnă să fii un adevărat lider.

Grupul țintă al acestui program este constituit din tineri juriști care se află fie în primii 5 ani de carieră profesională, fie sunt masteranzi în drept sau studenți în ultimul an de studiu și care au potențialul de a deveni lideri. Participanții selectați vor proveni de pe întreg teritoriul României și din toate domeniile juridice. Vor fi selectați tineri motivați să își asume un rol activ în evoluția sistemului juridic și sociopolitic din România.

Activitățile cuprinse în acest proiect vizează trei componente majore: deprinderea abilităților de leadership, înțelegerea mecanismelor sistemului de justiție și interacțiunea cu personalități din domeniu.

Rezultatul pe termen lung al acestui program de leadership constă în crearea unei rețele naționale de tineri profesioniști în domeniul juridic, determinați să-și dezvolte aptitudinile de lideri, dar si capacitățile și modalitățile de acțiune astfel încât să devină adevărați agenți ai schimbării.


Lideri pentru Justiție 2016 presupune:

Șase sesiuni de training și o întâlnire cu Alumni dedicate dezvoltării abilităților de lider:

Sesiunea 1 – Viziune și creativitate
Vision and Creativity. Let the Thinking Begin! (ianuarie)

Sesiunea 2 – Cum să lucrezi în echipă și să conduci o echipă. Povestea lui Eu vs. Noi
Team Leading and Team Work. The Tale of I Do vs. We Do (februarie)

Sesiunea 3 – Arta de a lua decizii și managementul schimbării
Decision Making and Change Management. The Art of Sound Choices (martie)

Sesiunea 4 – Abilități de comunicare. Cum să spui și să scrii mai bine  
Communication Skills. Say It Better, Write It Better (aprilie)

Sesiunea 5 – Managementul proiectelor. Instrumente care fac diferența  
Project Management. The “How To” that will Make the Difference (mai)

Întâlnirea Anuală a rețelei de alumni Lideri pentru Justiție (iunie)

Sesiunea 6 – Evaluare și feedback. Ce mai trebuie să știi pentru a deveni un bun lider 
Evaluation and Feedback. What Else You Need to Know to Make a Good Leader (iulie)

Sesiunile de training au loc la intervale regulate de 3-4 săptămâni în perioada ianuarie-iulie 2016. Fiecare sesiune începe joi la ora 15:00 și se încheie duminică la ora 13:00. De regulă, modulele de training au loc în intervalele 09:00-13:00 și 15:00-19:00, iar prezența este obligatorie. Datele și locațiile sesiunilor de training vor fi transmise pe 10 decembrie candidaților selectați.

Implementarea unor proiecte de grup: pe parcursul sesiunilor de training, participanții vor dezvolta idei de proiecte care vizează probleme-cheie din sistemul de justiție sau din societatea românească privită ca ansamblu. Structura programului, prin succesiunea temelor celor 6 sesiuni de training, îi ghidează pe participanți în aplicarea abilităților învățate și le facilitează folosirea instrumentelor dobândite pentru îndeplinirea scopului practic al proiectului/elor de grup.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Întâlniri cu decidenți și profesioniști cu o activitate remarcabilă în domeniul justiției: fiecare sesiune de training include un modul de 3-4 ore în care participanții discută deschis, pe o temă de actualitate din justiție, cu unul sau mai mulți invitați. De asemenea, participanții vor fi invitați la toate întâlnirile lunare ale rețelei de alumni.

Vizită de studiu la Berlin (octombrie 2016): timp de șase zile, cei 20 de participanți vor cunoaște sistemul de justiție german prin întâlniri cu decidenți, vizite la instituții relevante din Berlin și participarea la două ședințe de judecată (civilă și penală). Programul include de regulă instituții precum Bundestag-ul german, Tribunalul de Land, Curtea Constituțională de Land, Biroul Procurorului General, dar și Ambasada României la Berlin sau Asociația Magistraților din Germania. Pe tot parcursul vizitei de studiu va fi asigurată prezența unui interpret, iar toate costurile aferente vizitei vor fi acoperite de organizatori.

Leaders for Justice Alumni Network: candidații selectați se vor putea implica în activitățile rețelei de absolvenți ai programului formată din 110 tineri din toate profesiile juridice (judecători, avocați, procurori, consilieri juridici, ofițeri de poliție, mediatori, asistenți universitari, juriști în ONG sau companii, etc.). În cadrul rețelei de alumni, participanții organizează frecvent întâlniri de socializare sau discuții deschise cu profesioniști, participă împreună la diferite evenimente culturale sau sportive, contribuie la Newsletter-ul și la blogul LideripentruJustitie.wordpress.com.

Candidatura trebuie să conțină:

• un CV,

• o scrisoare de motivație de o pagină, și

• un eseu de maxim 2 pagini în care să prezinți o schimbare pe care dorești să o aduci sistemului de justiție din România. Structura eseului trebuie să urmărească identificarea unei probleme, alegerea unei soluții care să reflecte schimbarea și descrierea a ceea ce presupune schimbarea respectivă, precum și a modului în care ar trebui să arate sistemul de justiție după implementarea acesteia.

Toate documentele trebuie redactate în limba română, mărimea caracterelor 11 și o distanță de 1,5 între rânduri.

Trimite candidatura ta în limba română la adresa doru.toma@kas.de până pe 18 octombrie 2015, ora 23:59.

Procesul de selecție va consta din 3 etape:

• preselecția candidaturilor scrise (19 octombrie – 2 noiembrie 2015),

• interviuri cu candidații preselectați (perioada 9 – 20 noiembrie 2015), și

• centru de evaluare (assessment center) pentru departajarea candidaților (opțional).

Comunicarea rezultatului final: 10 decembrie 2015.

Atât candidații (pre)selectați, cât și cei respinși vor fi informați prin e-mail.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, intră pe site-ul nostru www.kas.de/leadership, pe pagina oficială de Facebook www.facebook.com/LeadersforJustice sau pe canalul de Youtube LeadersJ.

Sursa informației este anunțul publicat de Baroul Dolj (www.barouldolj.ro).

Programul de leadership pentru tineri juriști din România „Lideri pentru Justiție 2016” – apel la candidaturi was last modified: septembrie 29th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: