Profesionistul Dreptului penal sau cum poate să îți schimbe Dreptul penal viața

23 iun. 2022
Vizualizari: 702
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Astăzi, emoțiile și amintirile ne copleșesc. La unison. Și prea puțin, pentru că e ceas aniversar, cu siguranță persoana și personalitatea distinsului Om de Drept pe care îl aniversăm, Profesionistul dreptului, dacă ar fi să îl includem în pleiadă invitaților de excepție ai unei emisiuni TV, ne induc această emoție, această stare pe care arareori o poți trăi și percepe atunci când vine vorba despre profesie.

Doar că îmi apare tot mai evident că azi nu e vorba despre Dreptul penal, nici despre cum a reușit Profesorul Viorel Pașca să marcheze viață profesională a tuturor celor prezenți și, cu siguranță, a multor altora, care, din diverse pricini, nu s-au putut înfățișa aici.

Azi, și mai cu seama azi, cred cu tărie că se cuvine să îl elogiem pe Omul și Profesorul Viorel Pașca, cu puterea evidenței pe care o impun nu numai scrierile, lucrările, compendiile și cursurile ce îi aparțin, ci și pentru modul în care acestea toate au marcat generații de juriști. Și, pentru ca acest demers să nu fie unul steril, vă propun un exercițiu de imaginație:

30 de ani de carieră didactică universitară, mentor al tot atâtor generații de studenți și absolvenți în Drept.
Aceste mii de absolvenți ajunși, la rându-le, să predea Dreptul penal, să judece în materie penală, să instrumenteze dosare penale și să insufle, la rându-le, altor generații pasiunea Profesorului pentru Dreptul penal, pentru rigoarea și acuratețea limbajului specific materiei penale, subtilitățile și capcanele reglementărilor, ineditul unor propuneri de lege ferenda anticipate de Profesor și preluate de doctrină, legislație și jurisprudență.

Mă număr printre licențiații în Drept care au avut privilegiul de a-și desăvârși formarea profesională prin intermediul studiilor doctorale, avându-l mentor pe Profesorul Pașca. Domniei Sale îi datorez orientarea spre magistratură ca procuror, apoi ca judecător și conferențiar universitar titular al disciplinei Drept penal general. Dreptul penal era lipsit de concretețe și provocare până să începem să îl descoperim în 2004, noi, prima generație de doctoranzi, împreună cu Profesorul nostru. Abia în anii aceia am început să descoperim viața reală prin lentila Dreptului penal, să pătrundem dincolo de textele legale terne și abstracte, abia când Profesorul ne-a cerut să identificăm contradicțiile logice ale definiției infracțiunii a căpătat viață Dreptul penal pentru noi toți, instigați suficient pentru a-i descoperi toate valențele și pentru a-l aprofunda.

Și toate acestea pentru că Profesorul Viorel Pașca a fost și va rămâne un vizionar, distins Om de Drept pentru toate generațiile de studenți, masteranzi și doctoranzi, pe care le-a îndrumat cu profesionalismu-i de excepție, cu umoru-i subtil și cu măreția Profesionistului dreptului.

„Uitarea tămăduiește pe toți, afară de acei ce au conștiința conștiinței lor, fenomen de luciditate care te așază paralel spiritului, într-o ultimă dedublare.” (Emil Cioran)

Vă mulțumim, Domnule Profesor!


* Editorial dedicat Profesorului Viorel Pașca, cu ocazia Conferinței de drept penal „In Honorem Viorel Pașca – 70 de ani”.
Profesionistul Dreptului penal sau cum poate să îți schimbe Dreptul penal viața was last modified: iunie 23rd, 2022 by Carmen-Adriana Domocoș

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Carmen-Adriana Domocoș

Carmen-Adriana Domocoș

Este judecător și preşedinte al Tribunalului Bihor.
A mai scris: