Procurorul Adina Florea – propunerea ministrului Tudorel Toader, pentru funcţia de procuror-şef al DNA

6 sept. 2018
Vizualizari: 678

Ministrul Tudorel Toader a anunțat azi propunerea sa pentru funcția de procuror-șef al DNA.

„Procurorul Adina Florea este propunerea ministrului Tudorel Toader pentru funcția de procuror-șef al DNA, a anunțat joi Ministerul Justiției. Adina Florea vine de la Parchetul Curții de Apel Constanța”, scrie azi Mediafax.

Contactată de corespondentul Mediafax, procurorul Adina Florea, a declarat: „Sunt onorată și emoționată. Trebuie să îmi revin pentru că am avut emoții mari, aproape că nu îmi găsesc cuvintele. Sper ca Secția pentru procurori să aibă încredere în alegerea făcută de domnul ministru”.

Ieri, președintele Iohannis a transmis premierului Dăncilă o invitație la Cotroceni pentru consultări pe tema rectificării bugetare. Cum premierul avea stabilită în program o vizită oficială în Spania, a anunțat că nu va participa la această întâlnire cu președintele Iohannis și va delega, din partea Guvernului, pe miniștrii Teodorovici și Toader pentru aceste consultări.

Cotidianul prezintă azi un comunicat transmis de Administrația Prezidențială, după ce această întâlnire a președintelui cu premierul a fost ratată.

„«Președintele Klaus Iohannis și-a manifestat, astfel, întreaga disponibilitate la dialog cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, în vederea identificării unei soluții care să permită Guvernului să adopte proiectul rectificării bugetare respectând exigențele constituționale. Cu toate acestea, premierul a ignorat invitația la dialog a Președintelui României și a supus spre aprobare, în ședința de Guvern, proiectul rectificării bugetare fără avizul CSAT. Președintele României își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația creată, care evidențiază un precedent periculos, prin depășirea unor linii de predictibilitate în raporturile instituționale, așa cum sunt ele stabilite în arhitectura statului. Un dialog care să conducă la o soluție reală ar fi putut avea loc în condițiile în care Guvernul ar fi așteptat să aibă loc consultările de la Palatul Cotroceni, înainte să adopte rectificarea bugetară. În acest context, în cadrul unei discuții instituționale, și nu al unei consultări, ale cărei premise au devenit caduce, joi, 6 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni a avut loc o întâlnire între consilierii prezidențiali Cosmin Marinescu – Departamentul Politici Economice și Sociale, Mihaela Ciochină – Departamentul Legislativ, și Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor Publice, respectiv Tudorel Toader, ministrul justiției», se arată într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială”, notează Cotidianul.

Ieri, Executivul a adoptat o O.U.G. de modificare a Legii CSM, care permite meținerea în funcție a actualei conduceri a Inspecției Judiciare, căreia i-a expirat mandatul la 1 septembrie.

„Actul normativ adaugă două noi alineate art. 67 al Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Noile alineate prevăd: «(7) În situația vacantării funcției de inspector-șef sau, după caz, de inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcției se asigură de inspectorul-șef sau, după caz, de inspectorul-șef adjunct ale căror mandate au expirat, până la data ocupării acestor funcții în condițiile legii. (8) În caz de încetare a mandatului de inspector-șef ca urmare a altor situații decât expirarea mandatului, interimatul funcției se asigură de către inspectorul-șef adjunct până la data ocupării acestei funcții în condițiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-șef adjunct ca urmare a altor situații decât expirarea mandatului, interimatul funcției se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-șef până la data ocupării acestei funcții în condițiile legii». Pentru ca noile modificări să se conformeze situației actuale de la conducerea Inspecției Judiciare, a fost introdusă și o completare conform căreia noile prevederi «se aplică și situațiilor în care funcția de inspector-șef sau, după caz, de inspector- șef adjunct al Inspecției Judiciare este vacantă la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență»”, notează News.ro.

Și tot ieri, printr-o hotărâre adoptată în ședința Guvernului, organigrama Inspecției Judiciare (IJ) a fost suplimentată cu 15 posturi.

„Prin recenta hotărâre, organigrama IJ a fost suplimentată cu 15 posturi, dintre care: 8 posturi de judecător inspector; 2 posturi de procuror inspector, respectiv 5 posturi de consilier juridic”, a declarat ministrul Tudorel Toader, mai arată News.ro.

News.ro scrie azi și despre un mesaj postat pe Facebook la miezul nopții, sub titlul „simplă informare”, a ministrului Tudorel Toader în legătură cu adoptarea O.U.G. nr. 6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal.

„«Astfel: 9.03.2016 – MJ transmite proiectul de O.U.G., spre avizare, către SRI și CSAT, iar pentru consultare interinstituțională, la ÎCCJ. Totodată, proiectul a fost trimis și Departamentului pentru relația cu Parlamentul, pentru avizul de oportunitate. La aceeași dată, MJ transmite proiectul către CSM, spre avizare, iar către Secretariatul General al Guvernului, pentru a fi înscris pe ordinea de zi. 10.03.2016 – MJ primește de la CSM o adresă prin care este informat asupra faptului că a fost înaintat către Plenul CSM propunerea de aviz favorabil al proiectului, de către Comisia nr. 1 a CSM – Independența și responsabilizarea justiției, eficientizarea activității acesteia și creșterea performanței judiciare. 11.03.2016 – MJ transmite proiectul către MAI, MFP și Ministerul Muncii, spre a fi semnat în calitate de avizatori. 11.03.2016 – CSAT avizează favorabil proiectul de O.U.G. 11.03.2016 – Guvernul adoptă O.U.G. nr. 6/2016. 24.03.2016 – Se primește de la CSM avizul favorabil asupra proiectului de ordonanță de urgență», este mesajul postat pe Facebook de ministrul justiției”, citat de News.ro.

„Precizările sunt făcute în contextul în care, criticat, Guvernul a adoptat în ședința de miercuri, fără a avea avizul CSM, O.U.G. care permite meținerea în funcție a actualei conduceri a Inspecției Judiciare. Tot miercuri, Guvernul a adoptat, fără avizul CSAT, Ordonanța de urgență privind rectificarea bugetară”, mai scrie News.ro.

Parchetul General intervine în cazul extinderii epidemiei de pestă porcină.

„Parchetul General a anunțat miercuri că a fost constituit un dosar penal privind epidemia de pestă porcină, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem pentru infracțiunile de răspândirea bolilor la animale sau plante și neglijență în serviciu. Instituția precizează că dosarul a fost înregistrat ca urmare a sesizării din oficiu și a formulării unui denunț”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Procurorul Adina Florea – propunerea ministrului Tudorel Toader, pentru funcția de procuror-șef al DNA was last modified: septembrie 6th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: