Procedurile de anulare a obligaţiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor Legii nr. 29/2018 privind anularea unor obligaţii fiscale (OPANAF nr. 883/2018)

3 apr. 2018
Vizualizari: 4731

II. Procedura de anulare a obligațiilor fiscale individualizate în titluri de creanță comunicate contribuabilului

 

Pct. 1 dispune astfel: compartimentul de specialitate primește listele cu obligațiile fiscale ce fac obiectul anulării individualizate în deciziile de impunere comunicate contribuabilului, prevăzute la pct. I subpct. 2.1, și verifică în evidența fiscală dacă sumele cuprinse în această listă au fost stinse total sau parțial.

Pct. 2 prevede faptul că în vederea aplicării prevederilor art. 1 din lege, compartimentul de specialitate verifică în evidența fiscală dacă obligațiile fiscale de natura celor prevăzute la acest articol au fost stinse după data intrării în vigoare a legii. În această situație, compartimentul de specialitate reanalizează evidența fiscală și reface stingerile, astfel încât obiectul anulării să îl reprezinte obligațiile fiscale nestinse la data intrării în vigoare a legii.

Pct. 3 stabilește faptul că același compartiment de specialitate verifică în evidența fiscală dacă pentru obligațiile fiscale ce fac obiectul anulării au fost emise și comunicate decizii referitoare la obligații fiscale accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere sau, după caz, decizii referitoare la obligații fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare și va completa listele de la pct. 1 cu noi coloane, în care va individualiza obligațiile fiscale rămase nestinse la data intrării în vigoare a legii, ce fac obiectul anulării, respectiv obligațiile fiscale principale și/sau accesorii aferente acestora, după caz.

Pct. 4 prevede că în cazul aplicării prevederilor art. 3 din lege, fac obiectul anulării obligațiile fiscale stabilite prin titlurile de creanță, astfel cum sunt individualizate în lista prevăzută la pct. I subpct. 2.2., precum și obligațiile fiscale accesorii aferente, fără a se lua în considerare sumele achitate în contul acestora, iar lista de la pct. 1 se completează cu două coloane ce cuprind sumele integrale care fac obiectul anulării. În acest sens, compartimentul de specialitate reface evidența fiscală în mod corespunzător, prin anularea stingerilor efectuate în contul acestor obligații.

Pct. 5 dispune în sensul că în vederea anulării obligațiilor fiscale, compartimentul de specialitate întocmește un referat de aprobare a anulării obligațiilor fiscale datorate de contribuabilii prevăzuți în listele de la pct. 3 și 4, la care va anexa aceste liste, precum și deciziile de anulare a obligațiilor fiscale, întocmite în mod corespunzător pentru fiecare contribuabil, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4 la ordin, decizie ce constituie titlu de creanță.

Pct. 6 prevede faptul că după aprobarea referatului, listele prevăzute la pct. 3 și 4 se vor completa cu informații despre deciziile de anulare a obligațiilor fiscale, respectiv numărul și data acestora.

Pct. 7 stabilește faptul că decizia de anulare a obligațiilor fiscale se întocmește de către compartimentul de specialitate în două exemplare, se avizează de șeful compartimentului și se aprobă de conducătorul unității fiscale.

Pct. 8 prevede că decizia prevăzută la pct. 7 se comunică contribuabilului de către organul fiscal competent, potrivit prevederilor art. 47 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, iar un exemplar se arhivează la dosarul fiscal al contribuabilului.

Pct. 9 dispune astfel: contribuabilii care au efectuat plata obligațiilor fiscale pentru care legea prevede anularea au dreptul la restituirea următoarelor sume:

9.1. sumele care au stins, după data intrării în vigoare a legii, obligațiile fiscale de natura celor prevăzute la art. 1 din lege;

9.2. sumele care au stins obligațiile fiscale de natura celor prevăzute la art. 3 din lege.

Pct. 10 stabilește faptul că în vederea restituirii obligațiilor fiscale anulate potrivit legii, prevederile art. 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele ale cap. I din Procedura de restituire și de rambursare a sumelor de la buget, precum și de acordare a dobânzilor cuvenite contribuabililor pentru sumele restituite sau rambursate cu depășirea termenului legal, aprobată prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.899/2004, sunt aplicabile în mod corespunzător.

 

III. Procedura de scădere din evidența fiscală a obligațiilor fiscale individualizate în titluri de creanță necomunicate contribuabilului 

 

Pct. 1 stabilește faptul că același compartiment de specialitate verifică dacă pentru obligațiile fiscale principale ce fac obiectul legii în evidența fiscală sunt emise decizii referitoare la obligații fiscale accesorii reprezentând dobânzi și penalități de întârziere sau, după caz, decizii referitoare la obligații fiscale accesorii reprezentând penalități de nedeclarare, dar nu sunt comunicate contribuabilului și întocmește un referat motivat care stă la baza scăderii din evidența fiscală a sumelor cuprinse în acestea. Acest referat se avizează de șeful compartimentului și se aprobă de conducătorul unității fiscale.

Pct. 2 dispune în sensul că la referat se anexează borderoul de scădere din evidența fiscală a obligațiilor fiscale accesorii stabilite prin deciziile de la pct. 1, caz în care compartimentul de specialitate nu va emite decizia de anulare a obligațiilor fiscale, ci va proceda direct la scăderea din evidență a acestor obligații.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

IV. Dispoziții finale

 

Potrivit dispozițiilor finale, ulterior aplicării prevederilor prezentei proceduri, compartimentul de specialitate transmite listele prevăzute la pct. II subpct. 6 compartimentului cu atribuții în soluționarea contestațiilor în vederea luării măsurilor care se impun în mod corespunzător.

Procedurile de anulare a obligațiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor Legii nr. 29/2018 privind anularea unor obligații fiscale (OPANAF nr. 883/2018) was last modified: aprilie 3rd, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.