Proceduri de prevenire a insolvenței – opțiune sau necesitate?

14 mart. 2025
Vizualizari: 145
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Accesul debitorilor la procedurile de restructurare preventivă într‑un stadiu timpuriu al stării de dificultate poate limita impactul negativ asupra sectorului financiar și mediului de afaceri, companiile evitând astfel insolvența. Premisa sine qua non pentru ambele proceduri de prevenție este recunoașterea stării de dificultate prin care trece compania și, în același timp, capacitatea de a‑și onora obligațiile pe măsură ce ajung la scadență.

De la bun început, debitorii care intenționează să apeleze la aceste proceduri trebuie să știe și să înțeleagă că reușita redresării constă în utilizarea procedurilor cu bună‑credință, aceștia fiind nevoiți să convingă creditorii prin transparență și credibilitate.

În acest context, în analiza de față urmează să tratăm elementele relevante fiecărei proceduri, astfel încât antreprenorii să poată evalua implicațiile și beneficiile aduse de acestea în redresarea și dezvoltarea afacerii.

Avantajele acordului de restructurare

Procedura acordului de restructurare presupune confirmarea de către judecătorul‑sindic a unui acord de restructurare depus de debitor, negociat în prealabil cu creditorii ale căror creanțe sunt afectate și aprobat în condițiile legii insolvenței, în baza căruia compania își redresează activitatea și își achită total sau parțial creanțele afectate, în perioada stabilită prin acord.

1.1. Beneficii pentru antreprenorii aflați în dificultate

✓ Prevenirea insolvenței

Această procedură poate fi inițiată doar de către debitor și este destinată societăților care se află în stare de dificultate, adică societăților care se confruntă cu dificultăți rezultând din orice fel de cauze și care reprezintă o amenințare reală și serioasă pentru capacitatea viitoare a firmei de a‑și plăti datoriile la scadență, în lipsa luării unor măsuri adecvate.

Starea de dificultate este atestată de către un specialist – administratorul restructurării – ce deține calitatea de practician în insolvență – membru UNPIR, ale cărui numire și retribuție se stabilesc exclusiv prin contractul dintre debitor și administratorul restructurării.

✓ Flexibilitate

Flexibilitatea acestei modalități de restructurare și adapta­bilitatea sa în funcție de dimensiunea afacerii debitorului și a masei sale credale se reflectă atât (i) în etapa negocierii, care poate fi începută numai de către debitor, acesta având opțiunea de a derula negocierile individual sau colectiv, cu toți sau numai o parte din creditori, nefiind ținut de un termen legal pentru derularea acestor negocieri și pentru elaborarea acordului de restructurare, cât și (ii) în etapa executării sale, perioada maximă pentru implementarea acordului de restructurare nefiind stabilită de lege, ci formează obiectul negocierii părților, singura mențiune fiind legată de monitorizarea obliga­torie a procedurii de către administratorul restructurării, timp de minimum 3 ani.

În plus, acordul de restructurare se votează doar de creditorii afectați de implementarea lui, stabilirea acestei linii de demarcație între creanțele afectate și neafectate, creând un avantaj debitorului, care își va crește șansele pentru aprobarea acordului. Cu toate acestea, odată confirmat, acordul de restructurare este opozabil tuturor creditorilor, inclusiv acelor creditori care au votat împotriva lui sau care nu și‑au exprimat opinia. Acordul de restructurare confirmat nu va produce niciun efect cu privire la creditorii neafectați de prevederile acestuia. Creanțe neafectate reprezintă creanțele care nu sunt modificate în mod direct de un acord de restructurare.

✓Confidențialitate

Pentru debitorul aflat în stare de dificultate, un beneficiu deosebit de important îl reprezintă nivelul ridicat de confidențialitate al procedurii, în condițiile în care, în România, stigmatul insolvenței a sădit în economia noastră o reală cultură de evitare sau chiar de respingere a oricăror relații economice cu întreprinderile aflate în această etapă.

Astfel, procedura acordului de restructurare se desfășoară, în mare parte, în afara instanțelor de judecată, intervenția judecătorului‑sindic fiind limitată la analiza, exclusiv prin raportare la criterii de legalitate, a cererii de confirmare a acordului de restructurare, iar această intervenție se face ulterior momentului la care au avut loc negocierile și au fost obținute voturile de la creditorii care au creanțe afectate.

Mai mult, debitorul care are o cifră de afaceri netă sau un venit brut până la 500.000 euro își poate întocmi și negocia singur acordul de restructurare, dacă acesta nu prevede finanțări noi sau concedierea a mai mult de 25% din angajați, urmând a fi, ulterior, avizat de un practician în insolvență. În ipoteza în care acordul de restructurare a fost votat cu unanimitate, confirmarea acordului de către judecătorul‑sindic nu mai este necesară.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În cele din urmă, merită menționat că, atât timp cât acordul de restructurare este în derulare, procedura insolvenței nu poate fi deschisă la cererea niciunuia dintre creditorii afectați.

✓ Continuitatea operațiunilor

Debitorul păstrează controlul asupra activelor și activității comerciale curente, în limitele impuse de acordul de restruc­turare, iar confirmarea acestuia nu produce efecte juridice în ceea ce privește încetarea contractelor decât în măsura afectării lor prin acord.

✓ Acces îmbunătățit la finanțare
Un alt avantaj important pentru debitorul care accesează procedura acordului de restruc­turare este cel derivat din costul finanțării, prin raportare la percepția actorilor implicați în fenomenul restructurărilor.

Simplificând teorii economice complicate, rezultanta relevantă este nivelul de încredere. Cu alte cuvinte, ceea ce se consideră a fi previzibil și cert ar trebui să fie în controlul celor care acordă și gestionează finanțarea. În linii generale, costul finanțării este redus atunci când creditorilor li se acordă posibilitatea de a controla comporta­mentul debitorilor, compa­rativ cu situațiile în care legislația le oferă acestora o protecție economică a intereselor prin intermediul garanțiilor în procedura de insol­vență. Or, prin acest mecanism de restructurare, s‑a urmărit acordarea a cât mai multor garanții pentru finanțatori, care, în final, să se transpună în beneficii pentru debitorul aflat în stare de dificultate.

O astfel de garanție este reprezentată de faptul că, în cazul insolvenței ulterioare a debitorului, finanțările noi prevăzute în acordul de restructurare, precum și cele intermediare nu pot fi desființate, cu excepția situației în care se dovedește că acestea au caracter fraudulos. Mai mult, persoanelor care acordă finanțări noi sau intermediare nu li se poate atrage răspunderea civilă, administrativă sau penală exclusiv pentru motivul că o astfel de finanțare afectează gradul de îndestulare a creditorilor în insolvență sau a fost acordată unui debitor aflat în dificultate.

✓Păstrarea valorii afacerii

O restructurare rapidă poate ajuta la prevenirea erodării valorii întreprinderii, care însoțește adesea procedurile prelungite de insolvență.

✓ Prezervarea capitalului de încredere

Beneficiind de un cadru reglementat pentru abordarea dificultăților financiare, părțile interesate, inclusiv furnizorii, clienții și angajații, ar putea menține sau recâștiga încrederea în viabilitatea afacerii.

1. 2. Avantaje pentru creditori

✓ Control asupra procedurii de negociere a acordului de restructurare

Spre deosebire de procedura insolvenței, în procedura acordului de restructurare este permisă diferențierea creanțelor afectate de acord de cele neafectate, ceea ce, astfel cum am menționat anterior, poate constitui un avantaj pentru debitor, dar poate beneficia și creditorilor care au la dispoziție un cadru mai extins pentru maximizarea intereselor proprii.

Cu precădere, creditorii afectați, adică acei creditori ale căror creanțe sunt reduse sau eșalonate prin acordul de restructurare, sunt cei care au un rol determi­nant în cadrul acestei proceduri, fiind cei care derulează procedura de negociere cu debitorul și, în final, cei care aprobă sau resping acordul de restructurare. Acordul de restructurare confirmat nu va produce niciun efect cu privire la creditorii neafectați de prevederile acestuia.

✓ Verificarea respectării acordului de restructurare

În exercitarea atribuțiilor de monitorizare, administratorul restructurării va comunica credito­rilor afectați un raport de analiză trimestrial prin care va prezenta modalitatea de îndeplinire a acordului de restructurare, precum și faptul că, prin derularea acestuia, se menține viabilitatea afacerii. În acest context, orice creditor a) căruia nu i s‑a achitat creanța, conform prevederilor acordului, în termen de maximum 60 de zile de la data prevăzută în acord pentru plată sau b) care constatădesfășu­rarea activității debitorului, în decursul derulării acordului, aduce pierderi averii societății și nu prezintă perspective rezonabile de menținere a viabilității afacerii, poate solicita închiderea procedurii.

✓ Minimizarea impactului dificultății financiare asupra creanțelor

Pentru creditori, independent de tipologia acestora, afectați sau neafectați, procedura acordului de restructurare prezintă avantajul că executările silite nu se suspendă de drept, o astfel de suspendare putând a fi obținută de debitor exclusiv pe calea dreptului comun. În mod similar, curgerea dobânzilor și a accesoriilor nu se suspendă automat, tratamentul acestora fiind cel prevăzut prin acordul de restructurare.

Totodată, merită menționat că, inclusiv în ipoteza în care procedura acordului de restructurare eșuează, efectul va fi renașterea datoriilor diminuate ca urmare a plăților efectuate pe durata procedurii acordului. Nu în ultimul rând, creditorii care au dreptul la perceperea dobânzilor, majorărilor sau penalităților de orice fel ori cheltuială, numite generic accesorii, suspendate prin acordul de restructurare, își pot calcula accesoriile retroactiv pe perioada derulării procedurii.

1.3. Concluzii

Acordul de restructurare oferă o abordare orientată spre viitor, subliniind măsurile preventive și oferind antreprenorilor flexibilitatea de care au nevoie pentru a naviga prin dificultățile financiare. Aliniindu‑se la standardele europene, afacerile românești dispun acum de un set îmbunătățit de instrumente care pot duce la rezultate mai favorabile pentru toate părțile interesate implicate.

2. Avantajele concordatului preventiv

Procedura concordatului preventiv a fost modificată substanțial pentru includerea standardelor prevăzute de Directiva (UE) 2019/1023, atât a celor care facilitează redresarea debitorului, cât și a celor care urmăresc consolidarea protecției creditorilor în procedură. În continuare, ne‑am propus să punctăm principalele elemente ale concordatului preventiv, menite să asigure protecția credito­rilor, dar și a debitorului aflat în dificultate, urmărind scopul final de prevenire a insolvenței și de asigurare a viabilității companiei.

2.1. Avantaje pentru creditori

✓ Cadru reglementat pentru suspen­darea executării silite

Până la modificarea legii, cea mai importantă cauză a nefuncționării procedurilor de pre‑insolvență, indicată într‑o majoritate covârșitoare atât de creditori, cât și de debitori, a fost lipsa unei protecții reale a creditorilor împotriva executărilor silite.

Prin noile modificări aduse legii insolvenței, se prevede clar suspendarea executării silite de drept de la deschiderea procedurii, pentru 4 luni, iar, ulterior, posibilitatea prelungirii sau obținerii de noi suspendări, posibilitate compensată cu garanții adecvate pentru creditori care pot cere, în anumite condiții, ridicarea suspendării sau pot trece la executarea silită a debitorului, dacă judecătorul‑sindic nu a dispus prelungirea sau o nouă suspendare, ori pot continua, cu acordul debitorului, executările silite care nu sunt de natură să pună în pericol restructurarea.

Astfel, se reglementează posibilitatea pentru creditorii ale căror creanțe nu sunt afectate de plan să poată demara proceduri de executare silită, însă cu obligația de a‑l notifica pe debitor în prealabil și de a participa la negocieri cu acesta referitor la condițiile de aderare la plan, cu posibilitatea acordării unor protecții corespunzătoare. De asemenea, aceste prevederi sunt aplicabile și pentru creditorii care dețin creanțe născute după omologarea planului și neachitate la scadență. Este, așadar, creat cadrul de reglementare a suspendării executărilor silite care să ofere confortul creditorilor că debitorul nu va fi executat și că, astfel, nu vor dispărea bunurile gaj general al acestora.

✓ Posibilitatea atacării cu apel a hotărârii de omologare pentru orice motive

Pentru a asigura transparența procedurii în raport cu orice parte care ar putea prezenta un interes, hotărârea de confirmare a planului se comunică atât creditorilor, ale căror creanțe sunt afectate de plan, cât și titularilor de creanțe neafectate, iar oricare dintre creditori poate ataca, cu apel, hotărârea de omologare, pentru motive de nelegalitate, inclusiv pentru includerea în lista creanțelor a unei creanțe inexistente sau fictive, într‑un cuantum diferit față de întinderea sa sau într‑o altă categorie decât cea corespunzătoare situației sale juridice.

De asemenea, instanța de apel se pronunță asupra calificării ca neafectată a unei creanțe, în baza apelului introdus de creditorul titular al unei astfel de creanțe. Pentru a asigura o protecție adecvată creditorilor titulari de creanțe în litigiu, acestea sunt calificate, prin efectul legii, ca neafectate, calificare ce este dată și oricărei creanțe neincluse, din orice motive, în lista creanțelor afectate.

✓ Preluarea unor elemente importante din reorganizarea judiciară

Pentru eficientizarea procedurii și pentru încurajarea atât a debitorilor, cât și a creditorilor să apeleze la o procedură de concordat, au fost preluate elemente importante din reorganizarea judiciară, de exemplu, reglementarea principiului tratamen­tului corect și echitabil (principiul best interest of creditors, prevăzut de Directiva 2019/1023).

În cazul eșuării îndeplinirii prevederilor planului de restructurare, creanțele reduse renasc la data pronunțării hotararii de închidere a procedurii, inclusiv în ceea ce privește accesoriile suspendate prin plan, care pot fi calculate retroactiv pe perioada derulării planului de restructurare.

În aceste condiții, opinăm că procedurile de restructurare timpurie sunt susceptibile a genera un grad mai mare de recuperare a creanțelor de către creditori și o reducere a costurilor implicate.


Proceduri de prevenire a insolvenței – opțiune sau necesitate? was last modified: martie 14th, 2025 by Mihai Popa

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice