Procedura privind punerea în aplicare a prevederilor art. 58 alin. (5) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă (Ordin ANOFM nr. 254/2018)

14 aug. 2018
Vizualizari: 769

În M. Of. nr. 703 din 13 august 2018 s-a publicat Ordinul Agenției Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) nr. 254/2018 pentru aprobarea Procedurii privind punerea în aplicare a prevederilor art. 58 alin. (5) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, precum și a modelului acordului de integrare în muncă.

Vă prezentăm, în continuare, prevederile respectivei proceduri:

Procedura privind punerea în aplicare a prevederilor art. 58 alin. (5) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă

 

Art. 1 prevede faptul că respectiva procedură, denumită în continuare procedura, reglementează încheierea acordului de integrare în muncă de către șomerii de lungă durată înregistrați în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București, care nu pot beneficia de Garanția pentru tineret, astfel cum este prevăzut la art. 58 alin. (5) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare lege.

Potrivit art. 2, persoanele cu statut de șomer de lungă durată în sensul prevăzut de art. 5 pct. IV2 din lege, respectiv persoanele care sunt șomeri pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani și pe o perioadă de 6 luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 25 de ani, au posibilitatea de a încheia la expirarea perioadelor menționate un acord de integrare în muncă cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București, în a căror evidență sunt înregistrate.

Art. 3 prevede faptul că acordul de integrare în muncă cuprinde:

a) scopul;

b) prezentarea detaliată a serviciilor specializate furnizate de agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București, potrivit legii, propuse a fi acordate șomerului de lungă durată în funcție de nevoile sale specifice, astfel încât să se asigure creșterea șanselor de ocupare ale acestuia;

c) informare cu privire la serviciile care pot fi oferite, potrivit legii, șomerului de lungă durată în funcție de nevoile sale specifice de către alte entități din domeniul public;

d) obiectivele, termenele și obligațiile asumate de către părți prin semnarea acordului de integrare în muncă;

e) durata;

f) modificarea;

g) încetarea.

Conform art. 4, serviciile prevăzute la art. 3 lit. b) constau în principal în:

a) informare și consiliere profesională;

b) mediere a muncii;

c) formare profesională;

d) evaluarea și certificarea competențelor profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

e) consultanță și asistență pentru începerea unei activități independente sau pentru inițierea unei afaceri.

Art. 5 prevede faptul că serviciile prevăzute la art. 3 lit. c) se acordă în condițiile legii de către entitățile din domeniul public, conform atribuțiilor deținute, la solicitarea agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București care asigură coordonarea interinstituțională, la nivel teritorial, privind punerea în aplicare a măsurilor pentru integrarea pe piața muncii a șomerilor de lungă durată, agenții care funcționează, potrivit legii, în subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, ce deține calitatea de Punct unic de contact național pentru integrarea pe piața muncii a șomerilor de lungă durată.

Conform art. 6, la expirarea perioadelor prevăzute de art. 2, persoanele care au statutul de șomer de lungă durată sunt invitate la sediul agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București în a căror evidență sunt înregistrate, în vederea informării cu privire la serviciile prevăzute la art. 3 lit. b) și c) din prezenta procedură.

Art. 7 stabilește faptul că persoanele care au statutul de șomer de lungă durată și care, în urma informării prevăzute la art. 6, își exprimă opțiunea de a beneficia de aceste servicii încheie în scris cu agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București acordul de integrare în muncă.

Art. 8 prevede faptul că pe perioada pentru care se încheie acordul de integrare în muncă, persoanele care au statutul de șomer de lungă durată rămân înregistrate, în condițiile prevăzute de lege, în evidența agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București în a căror rază teritorială își au domiciliul sau, după caz, reședința.

Potrivit art. 9, agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București au obligația de a monitoriza periodic situația individuală a persoanelor care au statutul de șomer de lungă durată cu care au încheiat acorduri de integrare în muncă sub aspectul schimbării nevoilor specifice ale acestora și de a propune, după caz, modificarea în mod corespunzător a acordului de integrare în muncă.

Procedura privind punerea în aplicare a prevederilor art. 58 alin. (5) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă (Ordin ANOFM nr. 254/2018) was last modified: august 14th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.