Procedura de soluţionare a cererii de liberare condiţionată. Stabilirea competenţei de soluţionare a cauzei (NCPP)

22 oct. 2020
2 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 52 voturi, medie: 4,50 din 5 (2 votes, average: 4,50 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 596
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 165/2020

NCPP: art. 51 alin. (6), art. 107, art. 275 alin. (3) și (6), art. 587

Inteligența artificială în materie penală

Procedura de soluționare a cererii de liberare condiționată formulată de condamnatul A. este guvernată de dispozițiile art. 587 din C. proc. pen. care, în alin. (1), statuează că „Liberarea condiționată se dispune, la cererea sau la propunerea făcută potrivit dispozițiilor legii privind executarea pedepselor, de către judecătoria în a cărei circumscripție se află locul de deținere”.

Jurisprudența constantă a instanței supreme a statuat că aceste dispoziții legale stabilesc că cererea de liberare condiționată intră în competența exclusivă de soluționare a instanței în a cărei circumscripție se află locul de deținere a părții la data formulării solicitării, situație confirmată prin dezlegarea dată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii prin Decizia nr. 15/2018, prin care s-a statuat că „cererile formulate de persoanele condamnate în cursul executării pedepsei sunt de competența instanței în a cărei circumscripție se află locul de deținere la data formulării cererii, indiferent dacă locul de deținere este reprezentat de penitenciarul stabilit inițial sau de penitenciarul stabilit prin transferarea definitivă ori temporară a persoanei condamnate”.

Aplicând decizia în interesul legii mai sus menționată la datele concrete ale cauzei, Înalta Curte constată că instanța competentă să soluționeze cererea de liberare condiționată formulată pe condamnatul A. este Judecătoria Gherla, instanță în a cărei circumscripție teritorială se află locul de detenție – Penitenciarul Gherla, unde era deținut condamnatul la data formulării cererii inițiale, 2 decembrie 2019, astfel cum rezultă din fișa ANP de evidență a mutărilor persoanei deținute, aflată la dosarul Judecătoriei Aiud.

Împrejurarea relevată de apărarea condamnatului, în sensul că, în prezent, pe rolul Judecătoriei Aiud s-ar afla mai multe dosare având ca obiect cereri identice de liberare condiționată, formulate de aceeași parte, nu poate determina modificarea competenței de soluționare a cauzei pendinte, care este cea stabilită de art. 587 alin. (1) din C. proc. pen.

Art. 107 alin. (1) din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești nu reglementează norme derogatorii de competență, astfel cum antamează apărarea, ci stabilește că, ulterior înregistrării unei cereri, toate celelalte cereri formulate de aceleași părți, chiar împreună cu altele, având unul dintre obiectele inițiale, vor fi repartizate primului complet învestit, dacă cele inițiale nu au fost soluționate încă.

Pentru considerentele prezentate, în temeiul art. 51 alin. (6) din C. proc. pen., Înalta Curte de Casație și Justiție va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe condamnatul A. în favoarea Judecătoriei Gherla, instanță căreia i se va trimite dosarul.

Conform art. 275 alin. (3) și (6) din C. proc. pen., cheltuielile judiciare, precum și onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru condamnat, în sumă de 313 RON, vor rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Procedura de soluționare a cererii de liberare condiționată. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei (NCPP) was last modified: octombrie 21st, 2020 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter