Procedura de mediere în cazul contribuabilor care sunt supuși executării silite

5 iul. 2019
Vizualizari: 1257
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ordinul președintelui ANAF nr. 1.757/2019 pentru aprobarea Procedurii de mediere, precum și a documentelor pe care debitorii le prezintă în vederea susținerii situației economice și financiare (M. Of. nr. 549 din 4 iulie 2019 *intrare în vigoare: 4 iulie 2019)

OPANAF nr. 1.757/2019 aprobă procedura de mediere, prevăzută la art. 230^1 Cod procedură fiscal ca o procedură de evitare a executării silite pentru unele obligații fiscale.

Prin acest ordin au fost reglementate:

1. Procedura de mediere

1.1. Procedura se aplică debitorilor pentru care a fost demarată procedura de executare silită și care au depus la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la comunicarea somației, formularul Notificare privind intenția de mediere.

1.2. Obiectul procedurii îl constituie amenzile de orice fel și alte creanțe bugetare, așa cum au fost individualizate în somație.

1.3. Procedura de executare silită se suspendă începând cu data la care debitorul notifică organul fiscal privind intenția de mediere.

1.4. Procedura constă în:

a) clarificarea situației obligațiilor fiscale înscrise în somație dacă debitorul are obiecții;

b) analiza situației economice și financiare a debitorului pentru identificarea unor soluții optime de stingere a obligațiilor (inclusiv posibilitatea unor înlesniri la plată).

Întâlnirea dintre debitor și reprezentanții organului fiscal are loc într-o perioadă cuprinsă între 2 și maximum 10 zile de la primirea notificării privind intenția de mediere. Debitorii înregistrați în spațiul privat virtual vor fi înștiințați cu privire la organizarea întâlnirii pe această cale.

2. Documentele pe care debitorii le prezintă în vederea susținerii situației economice și financiare.

Pentru dovedirea situației economice și financiare sunt acceptate:

(i) orice documente și informații relevante pentru clarificarea obligațiilor fiscale față de care contribuabilul are obiecții; și

(ii) informații relevante privind situația economică și financiară (ex: justificarea stării de dificultate generată de lipsa temporară de disponibilități bănești, argumentarea posibilității plăților într-o anumită perioadă de timp) pentru identificarea soluțiilor optime de stingere a obligațiilor (inclusiv pentru obținerea de înlesniri la plată).

3. Modelul, conținutul, caracteristicile de tipărire ale formularelor:

a) Notificare privind intenția de mediere;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

b) Înștiințare privind organizarea medierii;

c) Proces verbal privind rezultatul medierii.

Procedura de mediere în cazul contribuabilor care sunt supuși executării silite was last modified: iulie 5th, 2019 by Emilian Duca

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Emilian Duca

Emilian Duca

Este doctor în economie și are studii juridice, este consultant fiscal, membru al Camerei Consultanților fiscali din România. Cu aproape 20 de ani de experientă în consultanță fiscală și de afaceri, atât în sectorul public cât și în companii private, participă frecvent ca lector la conferințe și seminarii pe teme economice și de fiscalitate, precum și la emisiuni TV pe teme economice.
A mai scris:
Alina Duca

Alina Duca

Are pregătire universitară economică și juridică. Are experiență semnificativă în domeniul economic, al legislației vamale, fiscale și contabile.
A mai scris: