Procedura de insolvență are ca scop nu numai salvarea debitorului sau o procedură colectivă de executare silită, ci și posibilitatea de a ieși de pe piață a societăților neviabile

11 iul. 2019
Vizualizari: 1010

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, la Constanța – 28 iunie 2019 –, o ultimă conferință regională de insolvență în acest parteneriat deja tradițional, INM-INPPI. Dna judecător Marcela Comșa, sunteți reprezentanta INM în cadrul acestui protocol. Cum au mers dezbaterile de astăzi? Care este rolul acestei colaborări deja tradiționale?

Marcela Comșa: Conferințele INM-INPPI sunt deja o tradiție, așa cum ați spus și dumneavoastră; rezultatele sunt dintre cele mai bune; faptul că judecători, procurori, practicieni în insolvență se întâlnesc pentru a dezbate cu privire la problemele ce se ivesc în cadrul procedurilor de insolvență este un plus adus activității tuturor celor implicați în procedura de insolvență.

INM are rolul de a asigura o pregătire continuă, centralizată și descentralizată, a magistraților, în special judecători, dar și procurori, inclusiv în acest domeniu al procedurilor de insolvență. Problemele sunt numeroase, legislația este într-o continuă schimbare, în consecință, aceste întâlniri, repet, sunt benefice pentru toți cei implicați în cadrul procedurii de insolvență.

În această conferință regională sunt prezentate teme de mare interes O.U.G. nr. 88/2018 a generat o mulțime de probleme, ceea ce înseamnă că și noi avem de dezbătut o mulțime de probleme și sperăm să găsim soluții la acestea. Probabil că nu vom reuși să lămurim toate aceste aspecte, dar, cel puțin enunțând corect aceste probleme, le putem aduce și la cunoștința celor care au posibilitatea de a hotărî cu privire la mersul înainte al acestei proceduri, pentru că totul trebuie să se facă în interesul unei economii sănătoase. Procedura de insolvență are ca scop nu numai salvarea debitorului sau o procedură colectivă de executare silită, ci și posibilitatea de a ieși de pe piață a societăților neviabile și o curățire a mediului economic.

Nicolae Cîrstea: Cu ce pleacă un coleg judecător de la aceste dezbateri, de la aceste evenimente organizate împreună cu colegii practicieni în insolvență prin INPPI?

Marcela Comșa: Un judecător va porni cu multe, multe întrebări. Va veni cu propriile întrebări, își va lămuri o serie de probleme, dar va porni și cu alte idei, opinii, pe care poate el nu le-a băgat în seamă sau nu s-a lovit, în practica lui de zi cu zi, de aceste texte de lege de exemplu; își va pune întrebări, va aprofunda cunoștințele pe care le are și, bineînțeles, vor exista aceste legături de colaborare între cei care aplică procedura. Fiindcă judecătorul sindic nu poate să fie singur, când ia anumite decizii. El se bazează foarte mult pe ceea ce-i spune, în rapoartele pe care le întocmește, practicianul în insolvență. Așa cum se bazează pe expertize în dosare, pe opinia procurorului atunci când este chemat în dosare. La fel, un judecător sindic se bazează și pe opiniile practicienilor în insolvență.

Acum, această directivă privind restructurarea – îmi pare rău că a dispărut termenul de a doua șansă, dar ca idee această directivă va rămâne în mentalul nostru comun ca „directiva celei de a doua șanse” –, prin transpunerea ei în dreptul intern, va avea și această componentă de pregătire profesională comună între judecători și practicienii în insolvență. Vom vedea cum vom transpune efectiv în legislație, noi, deja, în fapt realizăm această pregătire comună dintre judecători și practicieni în insolvență.

Nicolae Cîrstea: Dar un practician în insolvență cu ce ar trebui să plece după un asemenea eveniment, după o asemenea întâlnire, din punctul dumneavoastră de vedere?

Marcela Comșa: Și practicienii în insolvență este bine să cunoască și punctul de vedere al judecătorului; și nu numai din hotărârile pe care le pronunță, ci și din dezbaterile care au aici loc. Cu siguranță, un plus în activitatea practicianului în insolvență este participarea la aceste conferințe. Și faptul că participă la aceste conferințe împreună și cu judecători, care văd lucrurile dintr-o altă perspectivă, este un plus pentru ei.

Nicolae Cîrstea: Dna judecător Marcela Comșa, vă mulțumesc și vă felicit pentru prestanța dumneavoastră în cadrul acestor evenimente, în cadrul Conferinței regionale de insolvență, cum este și aici, la Constanța.

Marcela Comșa: Vă mulțumesc și eu foarte mult. Îmi pare bine când reușesc să particip și că temele sunt atât de interesante și ne ajută să ne dezvoltăm din punct de vedere profesional. Mulțumesc.

Procedura de insolvență are ca scop nu numai salvarea debitorului sau o procedură colectivă de executare silită, ci și posibilitatea de a ieși de pe piață a societăților neviabile was last modified: iulie 11th, 2019 by Marcela Comșa

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Marcela Comșa

Marcela Comșa

Este judecător la Curtea de Apel Brașov din 2006; judecător detaşat la Ministerul Justiţiei, Direcţia Elaborare Acte Normative din septembrie 2012.
A mai scris: