Procedura de efectuare a plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţii publice devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017 (OMDRAPFE nr. 6965/2017)

7 dec. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 4095
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 
Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
OMDRAPFE nr. 6965/2017
(M. Of. nr. 966 din 6 decembrie 2017)
Acest ordin stabilește procedura de efectuare a plății sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a instituțiilor din subordine și a instituțiilor sub autoritate, devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017.

În M. Of. nr. 966 din 6 decembrie 2017, a fost publicat OMDRAPFE nr. 6965/2017 privind procedura de efectuare a plății sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituții publice devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017.

În continuare, vom prezenta dispozițiile respectivului ordin.

Art. 1 din OMDRAPFE nr. 6965/2017

Art. 1 prevede faptul că repectivul ordin stabilește procedura de efectuare a plății sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a instituțiilor din subordine și a instituțiilor sub autoritate, devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017.

Art. 1 din OMDRAPFE nr. 6965/2017

Art. 2 dispune faptul că plata sumelor datorate în temeiul titlurilor executorii, prevăzute la art. 1, se realizează, eșalonat, în 5 tranșe anuale, potrivit prevederilor art. 13 din O.U.G. nr. 99/2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, aprobată prin Legea nr. 152/2017.

Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituțiile și autoritățile publice, devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017, se va realiza astfel:

a) în primul an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 5% din valoarea titlului executoriu;
b) în al doilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 10% din valoarea titlului executoriu;
c) în al treilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 25% din valoarea titlului executoriu;
d) în al patrulea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 25% din valoarea titlului executoriu;
e) în al cincilea an de la data la care hotărârea judecătorească devine executorie se plătește 35% din valoarea titlului executoriu.

În cursul termenului prevăzut anterior, orice procedură de executare silită se suspendă de drept.

Sumele prevăzute mai sus, plătite în temeiul art. 13 din O.U.G. nr. 99/2016, aprobată prin Legea nr. 152/2017, se actualizează cu indicele prețurilor de consum comunicat de Institutul Național de Statistică (INS), după următoarea formulă de calcul:

A = (suma de actualizat x IPC)/100,

unde:
A – suma totală necesar a fi achitată, ca urmare a actualizării;
suma de actualizat – suma corespunzătoare unei tranșe, prin aplicarea procentului corespunzător anului în care se va efectua plata, la valoarea titlului executoriu;
IPC – indicele prețurilor de consum, astfel cum a fost stabilit de I.N.S. pentru luna la care se efectuează plata sumei, comparativ cu luna în care aceasta trebuia pusă în executare.

 

Procedura de plată eșalonată prevăzută mai sus se aplică și în ceea ce privește plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub formă de dobânzi legale pentru plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.

La sumele actualizate în condițiile mai sus stabilite se acordă dobânda legală remuneratorie, calculată de la data la care hotărârea judecătorească a rămas executorie.

Art. 3 din OMDRAPFE nr. 6965/2017

În art. 3 se stabilește faptul că sumele aferente drepturilor de natură salarială sunt supuse principiilor de impunere fiscală prevăzute de legislația în vigoare la data efectuării plății.

Pachet: Principiile procedurei judiciare
Art. 4 din OMDRAPFE nr. 6965/2017

Art. 4 dispune faptul că sumele prevăzute la art. 2, inclusiv diferențele rezultate ca urmare a actualizării acestora la data efectuării plății, se suportă, în ceea ce privește încadrarea cheltuielilor bugetare conform clasificației economice pentru personalul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și a instituțiilor din subordine sau de sub autoritatea ministerului, din titlul 10 „Cheltuieli de personal”, articolul și alineatul de cheltuieli corespunzător, conform legii.

Art. 5 din OMDRAPFE nr. 6965/2017

Potrivit art. 5, sumele prevăzute la art. 2 vor fi evidențiate și declarate în luna în care se efectuează plata acestora.

Art. 6 din OMDRAPFE nr. 6965/2017

Art. 6 prevede că Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, prin Direcția generală management financiar, resurse umane și administrativ, va duce la îndeplinire prevederile respectivului ordin.

Art. 7 din OMDRAPFE nr. 6965/2017

Art. 7 dispune faptul că OMDRAPFE nr. 6483/2017[1]) privind procedura de efectuare a plății sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituții publice devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017 își încetează aplicabilitatea.

Art. 8 din OMDRAPFE nr. 6965/2017

Conform art. 8, respectivul ordin se publică în Monitorul Oficial al României.


[1] OMDRAPFE nr. 6.483/2017 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României.

Procedura de efectuare a plății sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituții publice devenite executorii în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017 (OMDRAPFE nr. 6965/2017) was last modified: decembrie 7th, 2017 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter