Procedura de acordare a bonificaţiei pentru plata cu anticipaţie a sumelor de plată, reprezentând impozit pe venit, contribuţie individuală de asigurări sociale şi contribuţie individuală de asigurări sociale de sănătate, stabilite prin decizii de impunere anuală (OPANAF nr. 2906/2018)

29 nov. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 726

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul publicat în Monitor

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Sumar

 

Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (OPANAF) nr. 2906/2018 pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificației pentru plata cu anticipație a sumelor de plată, reprezentând impozit pe venit, contribuție individuală de asigurări sociale șicontribuție individuală de asigurări sociale de sănătate, stabilite prin decizii de impunere anuală   

(M. Of. nr. 1005 din 27 noiembrie 2018)

Se aprobă Procedura de acordare a bonificației pentru plata cu anticipație a sumelor de plată, reprezentând impozit pe venit, contribuție individuală de asigurări sociale și contribuție individuală de asigurări sociale de sănătate, stabilite prin decizii de impunere anuală.

 

În M. Of. nr. 1005 din 27 noiembrie 2018 s-a publicat OPANAF nr. 2906/2018 pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificației pentru plata cu anticipație a sumelor de plată, reprezentând impozit pe venit, contribuție individuală de asigurări sociale șicontribuție individuală de asigurări sociale de sănătate, stabilite prin decizii de impunere anuală.

De asemenea, ordinul conține și unele prevederi referitoare la declarațiile de venit depuse de contribuabili, astfel:

– pentru declarațiile de venit depuse după intrarea în vigoare a respectivului ordin, termenul de emitere și transmitere a deciziilor de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele fizice pentru anii fiscali 2016 și 2017, precum și a impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017 este de 3 zile lucrătoare de la data depunerii declarațiilor;

–   pentru declarațiile de venit depuse după 30 octombrie 2018, până la data intrării în vigoare a respectivului ordin, termenul de emitere și transmitere a deciziilor de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele fizice pentru anii fiscali 2016 și 2017, precum și a impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017 este de 3 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordinului.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Procedurii de acordare a bonificației pentru plata cu anticipație a sumelor de plată, reprezentând impozit pe venit, contribuție individuală de asigurări sociale și contribuție individuală de asigurări sociale de sănătate, stabilite prin decizii de impunere anuală.

Conferintele lunii noiembrie
”

 

Prezentare generală

 

Potrivit art. 1, procedura urmează a se aplica persoanelor fizice pentru care, ulterior intrării în vigoare a O.U.G. nr. 89/2018, organele fiscale centrale competente au emis și au comunicat decizii de impunere anuală aferente perioadei 2014-2017. Aceste decizii de impunere anuală se pot emite de către organele fiscale centrale competente, fie în baza declarațiilor inițiale sau rectificative depuse de persoanele fizice, fie din oficiu sau ca urmare a unei acțiuni de inspecție fiscală.

Astfel, se va acorda bonificație pentru  următoarele sume de plată stabilite prin deciziile de impunere anuală:

a) impozitul pe venit anual pentru veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017;

b) contribuția individuală de asigurări sociale datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017;

c) contribuția individuală de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017.

Astfel, valoarea bonificației reprezintă suma rezultată din aplicarea unui procent de 10% asupra sumelor de plată anterior menționate, iar cu această valoare se diminuează suma de plată a obligațiilor fiscale stabilite prin deciziile de impunere anuale comunicate persoanelor fizice.

Este important de remarcat și faptul că bonificația se acordă cu condiția ca diferența dintre sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuală și valoarea bonificației să fie achitată integral, după cum urmează:

a) până la data de 15 decembrie 2018 inclusiv, în cazul impozitului pe venit și al contribuției individuale de asigurări sociale;

b) până la data de 31 martie 2019 inclusiv, în cazul contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, aceste bonificații se acordă și pentru deciziile de impunere anuală emise ca urmare a declarațiilor rectificative depuse până la data de 30 iunie 2019, chiar dacă deciziile de impunere anuală sunt comunicate după această dată, dacă este respectată condiția anterior prevăzut.

În vederea acordării bonificației, organul fiscal central întocmește un referat prin care aprobă această facilitate pentru persoanele fizice care îndeplinesc condițiile, aceste persoane fiind cuprinse într-o listă editată automat din aplicația informatică.  Respectiva listă va include următoarele informații:

a) datele de identificare ale persoanei fizice: codul de identificare fiscală, numele și prenumele;

b) numărul și data deciziei de impunere anuală prin care au fost stabilite obligațiile fiscale de plată;

c) tipul obligației fiscale;

d) perioada pentru care a fost stabilită obligația fiscală;

e) cuantumul obligațiilor fiscale;

f) valoarea bonificației calculată conform prevederilor art. 1 alin. (3);

g) diferența de plată între cuantumul prevăzut la lit. e) și valoarea bonificației prevăzută la lit. f);

h) cuantumul sumei achitate de către persoana fizică aferentă fiecărei decizii de impunere anuală;

i) data plății.

Potrivit art. 3, în termen de 5 zile de la data acordării bonificației, organul fiscal central competent transmite unităților Trezoreriei Statului un fișier conținând sumele reprezentând valoarea bonificațiilor acordate la plata contribuției individuale de asigurări sociale.  Atfel, pe baza acestui fișier se debitează automat un cont distinct de venituri al bugetului de stat codificat cu codul de identificare fiscală al persoanei fizice și se creditează contul de venituri al bugetului asigurărilor sociale codificat cu codul de identificare fiscală al persoanei fizice.

Procedura de acordare a bonificației pentru plata cu anticipație a sumelor de plată, reprezentând impozit pe venit, contribuție individuală de asigurări sociale și contribuție individuală de asigurări sociale de sănătate, stabilite prin decizii de impunere anuală (OPANAF nr. 2906/2018) was last modified: noiembrie 29th, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter