Problemele pe care le vedeam din exterior, cu un pic de superficialitate, de fapt au un substrat mult mai puternic și o rezolvare mai grea

4 oct. 2019
Vizualizari: 1307

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl Adrian Pop, prodecan al Baroului Satu Mare. Bine ați venit, dle prodecan, la Conferința „Specialiști de referință despre problemele actuale în Codurile României”, organizată de Baroul Timiș, UNBR și Editura Universul Juridic!

Adrian Pop: Bine v-am găsit, este o plăcere și o onoare pentru mine să mă aflu la un asemenea eveniment, extrem de complex și cu speakeri extrem de bine motivați și care au foarte multe de spus – realizat, după cum ați spus, de către Baroul Timiș, UNBR și Universul Juridic.

Nicolae Cîrstea: Sunteți de curând, practic, ales în această demnitate la Baroul Satu-Mare. Care sunt proiectele dumneavoastră, cu care i-ați convins pe colegi să vă voteze în alegeri?

Adrian Pop: Așa este, suntem de dată recentă, de câteva luni, practic, avem un nou decan – este vorba despre dl av. Vlad Victor Băculescu –, acesta a avut un program extrem de coerent, care pe prim plan a pus această fraternitate între avocați, între colegi, în ideea că prin noi înșine să încercăm să ne facem viața mai ușoară. Funcția aceasta de prodecan este, evident, aleasă de către membrii Consiliului Baroului, pe mine mă onorează această poziție în care mă aflu, fiind tânăr, până la urmă – de altfel și dl decan este tânăr –, încercăm să aducem un suflu nou în cadrul nord-vestului și în speță a baroului nostru.

Nicolae Cîrstea: Care sunt problemele cu care se confruntă colegii avocați și pe care vi le doriți rezolvate în interiorul consiliului și în interiorul, până la urmă, al mandatului dumneavoastră, de prodecan?

Adrian Pop: Să știți că, având și experiența pe care o aveți și mă gândesc că discutați cu reprezentanți ai barourilor din toată țara, problemele colegilor din Satu-Mare nu diferă mult de problemele care există în toată țara. Adică, în speță, în general vorbim despre nemulțumiri legate de un program sau de acele onorarii pentru asistența din oficiu; pentru greutățile cu care se întâlnesc colegii în această activitate. Sunt probleme pe care le întâlnim în toată țara și aici, discutând și cu alți colegi, chiar m-am convins că… știți cum e, n-am inventat noi nici roata și nici nu avem alte probleme, diferite de ale colegilor noștri, de exemplu din Timiș sau din Arad, sau din această zonă. Cele mai dese probleme sau lucrurile care sunt cel mai des invocate de către colegi sunt întocmai acestea, legate de asistența din oficiu, pe latură penală; mai sunt discuții și legate de acei curatori speciali, pe latură civilă. În general, sunt lucruri care noi considerăm că, printr-o bună comunicare, între noi ca avocați și cu entitățile în care ne desfășurăm activitatea, s-ar putea rezolva. E nevoie de comunicare, de multă bunăvoință și de câțiva pași pe care-i vom face și noi.

Nicolae Cîrstea: Cum privea avocatul Adrian Pop profesia de avocat, înainte de a fi membru al consiliului baroului și cum o privește acum, după câteva luni?

Adrian Pop: Întrebare foarte bună, pentru că din exterior, bun, îți cunoști colegii… Noi suntem un barou de talie medie, ne cunoaștem colegii – și asta e un lucru foarte important, îl știi pe colegul de lângă tine, îi știi numele, fiecare se salută, se cunoaște… Mă confruntam și eu cu anumite probleme și vedeam, din exterior, anumite aspecte. Vreau să vă spun că, în momentul în care faci parte din consiliul baroului sau din această conducere, ca prodecan, vezi lucruri mult mai complexe și-ți dai seama că, de fapt, toate problemele pe care le vedeam din exterior, cu un pic de superficialitate, de fapt au un substrat mult mai puternic și o rezolvare mai grea.

Nicolae Cîrstea: Cum se vede avocatura românească din acest colț al țării, respectiv de la și din interiorul Baroului Satu-Mare?

Adrian Pop: Să știți că nu se vede rău; se vede bine. Noi suntem ardeleni așezați, suntem din nord-vest – unii spun unde se agață harta în cui, eu n-aș spune treaba asta. La noi există o atitudine generală – sau cel puțin așa consider – de respect și între colegii avocați, și în ceea ce privește relația pe care o avem cu magistrații, cu instanțele, cu parchetele. Din punctul nostru de vedere nu se vede rău, însă considerăm că, chiar și cu riscul de a mă repeta, cu toții ne confruntăm cam cu aceleași probleme. Și atunci, e foarte importantă această comunicare și această comunicare instituțională, până la urmă. Avocatura ne-o dorim cu toții să fie cât mai înfloritoare, dar aici există multe elemente care țin, pe de o parte, de organizarea noastră internă, pe de altă parte, de mediul economic, juridic, social în care noi trăim.

Nicolae Cîrstea: Cum ați dori să priviți, dacă ați fi la sfârșit de mandat, realizările pe care le-ați avut în decursul celor patru ani? Care ar fi cele mai importante chestiuni pe care vi le-ați fi dorit să le fi rezolvat – dumneavoastră personal, împreună cu colegii – pentru Baroul Satu-Mare?

Adrian Pop: Așa este. Și eu, ca prodecan, și dl av. Baculescu în calitate de decan, și colegii consilieri, noi urmăm o politică a pașilor mărunți. Adică haideți să încercăm să rezolvăm întâi lucruri mici, palpabile, dar care au un impact foarte puternic asupra noastră în calitate de avocați și de colegi. Vorbim aici până la urmă și de lucruri elementare, cum ar fi un spațiu adecvat pentru depozitarea robelor sau un loc în care avocații să poată, în timpul iernii, să-și lase lucrurile cu care vin… sau gecile. Noi am pornit politica aceasta a pașilor mărunți, colegii avocați, dl decan, cu toții, practic, în colaborare cu barourile din zonă, în speță cu Baroul Sălaj, cu Baroul Maramureș, suntem și noi parte din anumite conferințe pe care dorim să le facem pe viitor… Adică, chiar dacă suntem un barou mediu, dorim și noi să ne arătăm puterea, până la urmă. Acum, legat de partea finală a întrebării – ce mi-ar plăcea să văd peste patru ani: un colectiv mult mai unit, mai mulțumit de activitatea noastră, pentru că de aceea suntem noi – pentru a ajuta, pentru a facilita, pentru a ne crea condiții… Interesant, rămâne de văzut.

Nicolae Cîrstea: Un mesaj pentru colegii din Baroul Timiș cu ocazia acestei conferințe importante și anuală, pe care o organizăm aici?

Adrian Pop: Un mesaj extrem de pozitiv, chiar aș dori să le mulțumesc, în primul rând d-lui decan Sergiu Stănilă. Ok… Timiș, București, Cluj – vorbim de centre universitare, vorbim de barouri de talie mare, adică numeroase, puternice. Și s-a văzut și cu ocazia acestui eveniment, în speță Timișoara, Baroul Timiș are o capacitate extraordinară de a dezvolta, de a fi inovator și de a aduce în fața noastră evenimente de o talie și de o ținută înalte, așa cum am văzut. Acum mesajul meu e unul simplu: Felicitări, să o țină tot așa și să reprezinte un exemplu și pentru alte barouri, cum o fac deja.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumim și vă așteptăm, poate chiar împreună cu dl decan, la cea de-a treia ediție, din anul 2020.

Adrian Pop: Vă mulțumesc mult.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Problemele pe care le vedeam din exterior, cu un pic de superficialitate, de fapt au un substrat mult mai puternic și o rezolvare mai grea was last modified: octombrie 4th, 2019 by Adrian Pop

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice