Privind prin oglinda retrovizoare vedem istoria

17 dec. 2018
Vizualizari: 1016

Nicolae Cîrstea: Dle Augustin Lazăr, bine ați revenit acasă la această sărbătoare a magistraturii românești – Centenarul Marii Uniri, celebrat de această dată la Alba Iulia, pe 16 noiembrie 2018!

Augustin Lazăr: Bine v-am regăsit, fiindcă ne-am reîntâlnit aici de mai multe ori și am observat că vă atrage cultura, istoria locului, vă atrage ca magnetul.

Nicolae Cîrstea: Așa este, atunci când gazdele sunt deosebite și știu istoria locului, lucrurile nu pot să fie decât foarte bune. Cum se raportează dl Procuror-General și dl Augustin Lazăr la acest moment aniversar – o sută de ani de la Marea Unire, sărbătorită astăzi aici?

Augustin Lazăr: Mai întâi aș vrea să vă spun că mă simt foarte onorat și foarte responsabil. Sunt oarecum și gazdă, fiindcă sunt din Alba Iulia și aș dori ca totul să decurgă în condițiile cele mai bune. Iar până acum am observat că această conferință a decurs foarte bine. Este important să vedem că locul este impregnat de istorie, cultură și ne sugestionează, ne dă idei, ne dă soluții. Oamenii se simt mai bine împreună, toate profesiile, inclusiv profesiile juridice, care vin în Alba Iulia, lasă deoparte problemele care afectează… În fiecare profesiune există discuții în contradictoriu, puncte de vedere diferite. Și sunt tentate să observe ceea ce le unesc, ceea ce îi strâng pe oameni la un loc și îi fac să emuleze idei creatoare, idei pozitive pentru profesiunea respectivă. Juriștii nu fac excepție.

Nicolae Cîrstea: Cum ne putem raporta la viitor, dle Augustin Lazăr, luând în considerare acești o sută de ani de stat național unitar român?

Augustin Lazăr: Cred că privind prin oglinda retrovizoare – discutăm acum ca și conducătorii auto – văzând oglinda retrovizoare, vedem istoria. Vedem ce am putut noi face până acum în materie de justiție, că avem instituții ale justiției care sunt consolidate, avem un CSM cu tradiție, avem modele de înalți magistrați și exemple de legiferare la cel mai înalt nivel. Spre exemplu, în perioada interbelică, prin Legea de organizare judiciară din 1939, procurorii, ca și judecătorii, erau inamovibili la nivel de înaltă curte și la nivel de curte de apel – ceea ce ne spune ceva despre felul în care au înțeles, în acea perioadă, conducătorii României, despre felul cum trebuie organizată Justiția românească. Ei bine, această tradiție de independență, de imparțialitate a Justiției române trebuie să o cultivăm, să o ducem mai departe. Este o valoare a culturii juridice care trebuie conservată.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle Procuror-General și sper să ne revedem la momente la fel de frumoase aici, la Alba Iulia.

Augustin Lazăr: Și eu vă mulțumesc și mă bucur foarte mult că ne aflăm aici, împreună, unde avem idei foarte creatoare și există o emulație cu totul specifică în Sala Unirii.

Privind prin oglinda retrovizoare vedem istoria was last modified: decembrie 28th, 2018 by Augustin Lazăr

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice