Primele anunţuri ale guvernului Tudose

29 iun. 2017
Vizualizari: 888

În timp ce membrii guvernul Tudose au primit avizul comisiilor de specialitate, fostul premier Grindeanu a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu modul în care s-a votat moțiunea de cenzură, în contextul speculațiilor privind fraudarea votului.

„Grindeanu a reclamat faptul că parlamentarii nu și-au putut exercita dreptul de vot secret, fiind obligați să voteze la vedere. De altfel, miercuri, la prezentarea bilanțului Guvernului pe care l-a condus, Grindeanu a susținut că va face această mișcare deoarece el crede că trebuie să existe o modalitate de a proteja dreptul parlamentarilor de a-și exprima votul fără vreo constrângere. Potrivit unor unor informații apărute în presă, înregistrările video ar dovedi că doar 249 de parlamentari au introdus bile în urne, existând suspiciunea că unii dintre cei care au votat au introdus mai multe bile în urnele de vot”, scrie Mediafax.

Nici nu s-a instalat bine la Palatul Victoria și noul Executiv anunță deja primele măsuri.

„Guvernul va desființa pilonul II de pensii, a declarat joi, după audierile din Parlament, Ionuț Mișa, propus pentru prelua postul de ministru al Finanțelor”, scrie Agerpres.

La nivelul Pilonului II de pensii sunt acumulate în prezent 40 miliarde lei.

„Pilonul II de pensii se va desființa și banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat”, a declarat noul Ministru de finanțe, scrie Agerpres.

Potrivit ministrului Mișa, citat de Agerpres: „Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”.

Declarația ministrului Mișa a fost imediat taxată de președintele PSD, ca fiind „o prostie”.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, întrebat despre desființarea pilonului II de pensii, în urma afirmației ministrului desemnat pentru Finanțe, Ionuț Mișa, că este „o prostie”, fără să dorească să facă și alte completări pe acest subiect.

O altă măsura a noului Executiv este anunțată de Mediafax.

„Noul guvern intenționeză să introducă o nouă taxă – cea de solidaritate, pentru cei cu venituri de peste zece salarii minime pe economie, bani ce vor ajunge la bugetul pentru Sănătate”, au declarat, joi, pentru Mediafax, surse politice.

„Pe site-ul PSD a fost postat recent un noul program de guvernare depus în Parlament de guvernul Tudose. Documentul prevede introducerea unor noi taxe și impozite: contribuția de solidaritate, taxa pe produsele nocive, impozitul suplimentar pe resurse naturale. În același timp dispare impozitul pe dividende, începând cu 1 ianuarie 2018, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%”, mai scrie Mediafax.

Și tot Mediafax scrie despre alte modificări pe care le pregătește guvernul Tudose.

„Guvernul va modifica și legea insolventei, cel târziu până la 1 noiembrie 2017, astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de 2 ani sau dacă nu-și respectă planul de conformare pe o perioada mai mare de 6 luni. PSD intenționează să constituie o direcție în cadrul ANAF (și în cooperare cu Registrul Comerțului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), a companiilor care au cifra de afaceri nulă și a creditelor acordate de acționarii privați propriilor firme cu pierderi”, menționează Mediafax.

Unul dintre punctele programului de guvernare PSD-ALDE prevedea introducerea voucherele de vacanță chiar din acest an.

Agerpres oferă noi informații în legătură cu acest program: „Voucherele de vacanță vor fi acordate în sistemul public fie din 2017, fie din 2018, de către fiecare ordonator de credit în funcție de solicitările angajaților, dar și de disponibilitățile financiare ale instituției pentru acest an, se menționează în Programul de Guvernare 2017-2020, publicat pe site-ul Camerei Deputaților”.

PSD întenționează să introducă din 2018 impozitul pe venitul global la nivelul persoanei fizice, consfințind astfel dispariția cotei unice de impozitare.

„Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat organizat la nivelul ANAF , ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite și se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație”, scrie Cotidianul.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În timp ce Executivul caută bani pentru implementarea măsurilor din programul de guvernare, canadienii de la Gabriel Resources, care controlează Roșia Montană Gold Corporation, solicită la Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari din partea statului român pe motiv că a blocat proiectul minier de la Roșia Montană.

„Timp de mai bine de două decenii, Gabriel a operat cu bună credință și a respectat toate cerinele legale și regulatorii, românești și ale Uniunii Europene, pentru a obține permisele necesare pentru proiecte (proiectele învecinate Roșia Montană și Bucium, din Munții Apuseni – n.r.). Compania a dezvoltat și s-a angajat la un plan complet de investiții pentru dezvoltarea sustenabilă a regiunii Roșia Montană și pentru toate părțile interesate, care include protejarea patrimoniului cultural și remedierea pagubelor de mediu provocate la scară largă de activitățile miniere istorice ale statului. Planul Gabriel pentru Roșia Montană a avut dintotdeauna sprijinul majorității locuitorilor din zonă”, susține, în comunicat, Jonathan Henry, CEO al Gabriel Resources”, relatează Cotidianul.

Seară frumoasă!

Primele anunțuri ale guvernului Tudose was last modified: iunie 29th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: