Prezentarea raportului anual al ANAF

1 apr. 2016
Vizualizari: 907

Prezentarea raportului anual al ANAF, publicată de Guvernul României



Transcrierea discursului premierului Dacian Cioloș în cadrul prezentării raportului anual al ANAF

Dacian Cioloș: Mulțumesc, domnule președinte, doamnă ministru, domnule procuror general, domnule Anghel, doamnelor și domnilor,

Am ținut să vin la o astfel de întâlnire cu dvs., cei care lucrați în ANAF, de mai multă vreme, pentru că am vrut să vă spun și dvs. ceea ce am spus conducerii ANAF, de fiecare dată când am avut întâlniri cu dânșii de când sunt prim-ministru, că am încredere totală în modul în care înțelegeți să vă faceți treaba în mod onest, cinstit, transparent și că, atâta vreme cât vă veți asuma în acest fel responsabilitățile pe care le aveți, veți avea toată susținerea guvernului și a prim-ministrului.

Cred că ANAF are toate atuurile să poată să fie considerat unul din promotorii unei administrații publice românești moderne și eficiente. Ați cunoscut un proces de restructurare, de modernizare, sunteți încă în acest proces de restructurare și de modernizare și, deja, în ultima vreme, ați demonstrat că, folosind aceste instrumente moderne pe care le aveți la dispoziție, cu competență și cu onestitate vă puteți face treaba. E un proces de reformă care trebuie să continue și acesta a fost mesajul pe care l-am transmis și domnului președinte, că această reformare a ANAF trebuie să se clădească pe acei piloni, pe acei oameni din structură care înțeleg să-și facă treaba în mod cinstit, onest, transparent, fără să abuzeze de o putere pe care o au, dar fără să închidă ochii sau să fie prea flexibili atunci când, reprezentând o instituție a statului, trebuie să fie în măsură să ia decizii și să tranșeze.

Pe de altă parte, ANAF-ul trebuie să fie și un partener, în primul rând un partener al mediului economic, al mediului de afaceri, pentru că, în general, statul și bugetul statului depind foarte mult de modul cum sectorul economic se dezvoltă, de modul cum sectorul economic își face treaba; și asta nu trebuie să uităm niciodată, că noi toți, cei care lucrăm în funcția publică, o facem folosind banii contribuabililor, și asta înseamnă nu doar că trebuie să cheltuim banii contribuabililor într-un mod cât mai eficient, dar trebuie să învățăm din ce în mai mult să fim transparenți și în modul în care colectăm banii contribuabililor, și în modul în care îi cheltuim.

Și, din acest punct de vedere, ANAF-ul joacă un rol central, pentru că sunteți în prima linie în contact cu contribuabilii, atunci când colectați aceste taxe, impozite, care sunt obligații ale celor care își desfășoară activitatea economică în România, obligații nu față de o persoană sau alta, ci obligații față de stat și față de societate. Și, în aceeași măsură, și noi, toți cei care lucrăm în administrația publică, avem obligații față de stat, față de societate, față de contribuabil, să spunem și în ce fel colectăm aceste taxe și în ce fel le utilizăm.

Deci, din acest punct de vedere, tot acest proces în care vă aflați, de predictibilitate a modului în care vă faceți treaba, pentru ca cei care plătesc taxe să înțeleagă cât mai clar modulîn care acest lucru se întâmplă, modul de predictibilitate, de transparență în care vă desfășurați activitatea, de simplificare birocratică, toate acestea sunt elemente ale reformei în cadrul ANAF, care trebuie să continue. Și veți avea din acest punct de vedere tot sprijinul Guvernului.

Această modernizare a activității ANAF arată deja rezultate nu doar legate de modul în care mediul economic percepe ANAF, chiar dacă aici mai sunt încă anumite lucruri care pot fi îmbunătățite, dar comportamentul dvs., fermitatea și claritatea, atunci când trebuie să aplicați legea, sunt lucruri care vor duce la creșterea încrederii cetățenilor în activitatea dvs. Pe de altă parte, tot acest proces de transparentizare, de obiectivare a activității dvs. prin informatizare va duce nu doar la reducerea costurilor activității administrative pe care o desfășurați, dar va duce mai ales la creșterea gradului de încredere. Și, din acest punct de vedere, am semnale clare din mediul economic că faptul de a continua pe această cale a informatizării va duce la predictibilitate în ceea ce faceți și, cu siguranță, va duce și la creșterea eficienței activității dvs.

Cred că este important să înțeleagă toată lumea că ANAF nu este un organ represiv, ci este un partener și trebuie să fie un partener al mediului de afaceri, un partener care acționează pe baza unor reguli foarte clare, reguli care sunt stabilite de legiuitor. Deci, în primul rând, faptul că ANAF aplică legea și o aplică având la capătul firului oameni, care sunteți dvs. și care sunteți în contact cu mediul de afaceri. Și aceasta înseamnă că acest grad de umanitate, corelat cu fermitate în aplicarea legii, ar trebui să întărească încrederea în instituția dvs. și să ducă la dezvoltarea acestui parteneriat care se dezvoltă cu mediul de afaceri.

Prin modul în care acționați, puteți nu doar să asigurați bugetul statului de resursele necesare, dar, sunt convins, puteți și să fiți parte a acelor structuri, instituții și măsuri care să dea încredere învestitorilor că România și mediul economic din România este un spațiu în care pot să-și investească resursele și în care pot să-și conducă în condiții de eficiență și predictibilitate afacerile. Și, în felul acesta, cred că ar avea toată lumea de câștigat.

Sigur, de ce să nu o spun, mă aștept de la dvs., și în anul care vine, la o îmbunătățire a activității, la o creștere a gradului de colectare, dar o creștere a gradului de colectare mai ales prin reducerea evaziunii fiscale. Aveți instrumente și ați demonstrat că sunteți eficienți din acest punct de vedere și cred că acest lucru, îmbunătățirea colectării, reducerea evaziunii fiscale, prin modul în care acționați, se poate face fără a crea teamă în rândul celor care știu să-și facă treaba în mod corect.

Mi se pare semnificativ faptul că gradul de conformare voluntară la plată a crescut semnificativ și sper să putem îmbunătăți și în continuare acest grad de conformare și din punct de vedere al numărului celor care se conformează voluntar, dar și din punct de vedere al volumului taxelor și obligațiilor care sunt plătite prin această conformare voluntară. Este important să aveți o abordare echilibrată în mediul de afaceri, atât asupra micilor contribuabili, cât mai ales asupra marilor contribuabili, fără ca aceasta să însemne, așa cum v-am spus, o presiune artificială asupra lor. Dar cred că trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea că aveți instrumentele să puteți să vă duceți la bun sfârșit misiunea și că aveți, în același timp, și instrumentele să fiți un partener al mediului de afaceri, să fiți aplecați la observații și la sugestii care pot să ducă la îmbunătățirea activității pe care o desfășurați.

Totodată, este important să continuați să colaborați cu acele instituții ale statului care aplică legea și să aveți și sprijinul acelor instituții, așa cum, la rândul dvs., să puteți să le acordați sprijinul.

Doresc să vă felicit pentru modul în care v-ați desfășurat activitatea anul trecut și să îmi exprim încrederea că acest proces de modernizare și de evoluție a ANAF va continua, pentru că aveți toate premisele să deveniți, așa cum v-am spus, o instituție-simbol – aș spune – a modului în care o structură care a fost în anii precedenți mult blamată, obiectiv sau subiectiv, să înceapă să fie din ce în ce mai mult apreciată pentru modul în care își desfășoară activitatea. Acest mod transparent, didactic, pedagogic, de a vă îndeplini misiunea, sunt convins că va folosi atât percepției mai corecte a ceea ce reprezentați dvs. în societate, dar va contribui, cum spuneam, și la încrederea pe care societatea să o aibă în dvs., pentru că sunteți una din instituțiile care aflate în prima linie reprezentând statul în contact cu cei care sunt activi în societate.

Încă o dată, vă mulțumesc. Felicitări și vă urez mult succes și în acest an! Mulțumesc.

Sursa informației este Guvernul României (www.gov.ro).

Prezentarea raportului anual al ANAF was last modified: martie 31st, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: