Previziuni sumbre pentru 2018

14 nov. 2017
Vizualizari: 958

Revista presei de azi aduce în prim-plan unul dintre subiectele mai puțin discutate în ultima vreme: aderarea României la zona euro. Din păcate, veștile nu prea sunt încurajatoare.

„O eventuală depunere a candidaturii de aderare a României la zona euro, în viitorul apropiat ar fi respinsă din start, a declarat, luni, Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României (BNR) și secretar al Comitetului de pregătire pentru trecerea la euro”, relatează azi Agerpres.

„«Continuarea relaxării fiscale și salariale în anul 2018 va pune în pericol nu numai încadrarea în criteriile de convergență nominală, ci și respectarea indicatorilor din tabloul de bord monitorizat de Comisia Europeană în cadrul Semestrului European. Dacă în 2014 și 2015 România îndeplinea 13 din 14 indicatori ai tabloului de bord, situându-se la egalitate cu Cehia și Polonia, dar mult mai bine decât toate statele vest-europene, în prezent România îndeplinește 12 criterii, pentru că indicele de prețuri imobiliare, anul trecut, a depășit valoarea prag de 6%, iar în curând va îndeplini 11 criterii, deoarece indicele costului unitar cu forța de muncă va depăși anul acesta 12%. În aceste condiții, o eventuală depunere a candidaturii de a adera la zona euro în viitorul apropiat ar fi respinsă din start. (…) O creștere economică bazată numai pe stimuli fiscali, salariali și monetari nu este sustenabilă și, mai devreme sau mai târziu, este reversibilă. E pe deplin de înțeles această ambiție de a arde etapele și de a ajunge cu PIB-ul pe locuitor cât mai aproape de restul Europei, dar dacă această ardere a etapelor se face de o manieră nesustenabilă este ca un foc de paie, care va dura un timp scurt și apoi se va stinge», a mai precizat Lazea”, scrie Agerpres.

„Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 4,191 miliarde de euro, în primele nouă luni din acest an, în creștere cu 45,27%, comparativ cu perioada similară din 2016, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), publicate luni”, mai notează azi Agerpres.

„Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 30 septembrie 2017, a fost de 89,5%, comparativ cu 90,5% la 31 decembrie 2016”, scrie Agerpres.

Mediafax scrie despre demisia unuia dintre consilierii șefului Guvernului: „Avocatul Gheorghe Piperea și-a anunțat, luni seara, demisia din funcția de consilier onorific al primului-ministru, demisia sa survenind la câteva ore după un atac dur la adresa președintelui PSD, Liviu Dragnea”.

„«Am decis să îmi înaintez demisia din funcția de consilier onorific al premierului, care a fost de acord. Motivul este că nu vreau să acaparez atenția publică și să deviez, chiar și pentru câteva ore, programul administrației. Mai importante și urgente sunt Codul Fiscal și dezbaterea relativă la legile justiției. Plus condițiile economice setate în laboratoarele financiar-bancare, condiții care se anunță a fi aspre în 2018», a scris, pe Facebook, Gheorghe Piperea”, mai notează Mediafax.

Amintim că, avocatul Gheorghe Piperea a fost numit în funcția de consilier onorific al premierului Tudose pe chestiuni de fiscalitate, banking, piață de capital și insolvență, în baza unei decizii publicată în data de 20 iulie 2017 în Monitorul Oficial.

Adevărul scrie azi despre una dintre cele mai importante tranzacții din ultimii ani, realizată de firma olandeză Damen, care deține în România șantierul naval Galați [cu o cifră de afaceri de 548,3 milioane de lei (121,8 milioane de euro) și un profit net de 1,1 milioane de lei în 2016 și cu aproximativ 2.200 de angajați].

„Acționarii majoritari ai Șantierului Naval Damen Galați, Damen Shipyards Group, au plătit aproape 26 milioane de dolari în schimbul pachetului majoritar de acțiuni la Șantierul Daewoo din Mangalia, aproximativ jumătate din suma vehiculată anterior, de 50-80 miliarde won (43,5-69,6 milioane dolari), scrie profit.ro”, citat de ziarul Adevărul.

Tranzacția ar urma să se finalizeze până pe 29 noiembrie a.c.

„Daewoo-Mangalia Heavy Industries S.A. are aproximativ 2.400 de angajați și a încheiat anul 2016 cu o cifră de afaceri de 2,05 miliarde de lei (457 milioane de euro) și pierderi de 483,9 milioane de lei (107 milioane de euro). Daewoo Mangalia avea, la finele lui 2016, datorii de 5,35 miliarde de lei (1,18 miliarde de euro)”, mai arată Adevărul.

Dacă zilele trecute scriam despre șomajul din România, așa cum este evidențiat de un raport BNR, presa de azi ne aduce și o veste care ar putea da noi speranțe mediului de afaceri de la noi: primim peste jumătate de miliard de euro – fonduri europene pentru reducerea șomajului.

„Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AM POCU), din cadrul MDRAPFE, a lansat cinci ghiduri de finanțare în valoare totală de 551 de milioane de euro pentru proiecte care vizează reducerea șomajului și creșterea ocupării, în special în rândul tinerilor, se arată într-un comunicat remis luni Agerpres”.

Ultima știre a Revistei din această seară vine din Elveția: starea de sănătate a Majestății Sale Regele Mihai a fost stabilizată.

„Regele Mihai a fost stabilizat în urmă cu patru zile, este conștient, liniștit, recunoaște persoane și pune întrebări, transmite TVR, citând informații furnizate duminică seară, la reședința de la Aubonne, de către Principesa Margareta. Potrivit corespondentului TVR în Elveția, care invocă declarații ale Principesei Margareta, căderea fizică de săptămâna trecută a fostului suveran a fost cea mai gravă de până acum, însă a fost stabilizat în urmă cu patru zile, este conștient în cea mai mare parte a timpului, liniștit, recunoaște persoane și pune întrebări”, notează azi News.ro.

Seară frumoasă!

Previziuni sumbre pentru 2018 was last modified: noiembrie 14th, 2017 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: