Prevederi care sunt contrare dreptului la un proces echitabil, egalității în fața legii și a proporționalității. Recurs respins ca tardiv (NCPP, NCP)

22 mai 2019
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 253

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 1038/2017

NCPP: art. 269 alin. (4), art. 275 alin. (2) și (6), art. 374 alin. (4), art. 375 alin. (2), art. 420 alin. (5), art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. a) teza I; NCP: art. 84 alin. (1), art. 85 alin. (2) lit. d)

Prin motivele formulate în scris, recurentul A. a solicitat sesizarea Curții Constituționale cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 374 alin. (4) și art. 375 alin. (2) și art. 420 alin. (5) C. proc. pen. care nu permit administrarea probei cu înscrisuri noi decât cele deja administrate în faza de urmărire penală, prevederi care sunt contrare dreptului la un proces echitabil, egalității în fața legii și a proporționalității.

Prin recursul formulat, suplimentar, a fost invocată excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 84 alin. (1) și art. 85 alin. (2) lit. d) C. pen. motivat de faptul că acestea sunt contrare prevederilor art. 16, art. 21 și art. 53 din Constituție.

Totodată, prin cererea formulată a solicitat și sesizarea inspecției judiciare în legătură cu refuzul magistraților de a efectua adresă către Serviciul de Probațiune București în vederea evaluării acestuia și aplicarea unei pedepse severe din acest motiv.

Examinând, cu prioritate, excepția tardivității recursului declarat de A. împotriva dispoziției din Decizia penală nr. 1287/A din data de 28 septembrie 2017 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală, în Dosarul nr. x/1748/2017, de respingere a cererii de sesizare a Curții Constituționale, raportat la textele de lege incidente în cauză, Înalta Curte constată că acesta este tardiv.

Astfel, Înalta Curte arată că, potrivit dispozițiilor art. 29 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, hotărârea prin care instanța respinge cererea de sesizare a Curții Constituționale poate fi atacată numai cu recurs la instanța ierarhic superioară, în termen de 48 de ore de la pronunțare.

Verificând natura termenului de 48 de ore înăuntrul căruia se poate promova calea de atac, se constată că acesta este un termen procedural, ce trebuie calculat potrivit dispozițiilor art. 269 alin. (2) C. proc. pen., în sensul că, în cuprinsul său, nu se socotește ora la care începe să curgă și nici ora la care se împlinește, și peremptoriu, a cărui nerespectare atrage decăderea din exercițiul dreptului și nulitatea actului făcut peste termen, respectiv constatarea tardivității acestuia.

În raport cu aceste dispoziții, având în vedere că hotărârea dată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală, în Dosarul nr. x/1748/2017 a fost pronunțată în data de 28 septembrie 2017, termenul de 48 de ore, în care inculpatul putea declara recurs, s-a împlinit la data de 30 septembrie 2017.

Sub acest aspect, Înalta Curte arată că, în cazul calculării termenului pe ore, nu sunt incidente dispozițiile art. 269 alin. (4) C. proc. pen., care prorogă împlinirea termenului la sfârșitul primei zile lucrătoare care urmează. Ca atare, chiar dacă 2 octombrie 2017 a fost prima zi lucrătoare după data expirării termenului de 48 de ore prevăzut de art. 29 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 (30 septembrie 2017, sâmbătă), nu se poate reține că recurentul a promovat calea de atac în termenul legal, întrucât, în lipsa unei dispoziții legale exprese, în acest sens, termenele pe ore nu se prorogă.

Așadar, raportat la dispozițiile legale anterior enunțate și având în vedere data pronunțării deciziei recurate, Înalta Curte constată că, la 2 octombrie 2017, expirase termenul în care se putea ataca dispoziția de respingere a cererii de sesizare a Curții Constituționale.

Pentru aceste considerente, nu se va mai proceda la examinarea pe fond a motivelor de recurs și nici a celorlalte cereri invocate prin înscrisurile transmise de recurent și, în conformitate cu dispozițiile art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. a) teza I C. proc. pen., Înalta Curte va respinge, ca tardiv, recursul declarat de A. împotriva dispoziției din Decizia penală nr. 1287/A din data de 28 septembrie 2017 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a II-a penală, în Dosarul nr. x/1748/2017 (nr. x/2017), de respingere a cererii de sesizare a Curții Constituționale.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga recurentul la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În temeiul art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru recurent, în sumă de 130 lei, va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Prevederi care sunt contrare dreptului la un proces echitabil, egalității în fața legii și a proporționalității. Recurs respins ca tardiv (NCPP, NCP) was last modified: mai 21st, 2019 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Gânduri (ne)juridice DIN LUMEA JURIDICA

Vezi tot

Abonează-te la newsletter