Preţurile uniforme stabilite în Germania pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală sunt contrare dreptului Uniunii Europene – Hotărâre CJUE

28 oct. 2016
Vizualizari: 1032
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Hotărârea în cauza C-148/15 Deutsche Parkinson Vereinigung eV/Zentrale zur Bekämpfung unlauteren

Wettbewerbs eV

„Deutsche Parkinson Vereinigung” este o organizație germană de întrajutorare care urmărește să amelioreze condițiile de viață ale pacienților afectați de boala Parkinson și ale familiilor lor. Aceasta a convenit cu farmacia neerlandeză cu vânzare prin corespondență DocMorris cu privire la un sistem de bonusuri de care membrii săi pot profita atunci când cumpără de la această farmacie medicamente care, fiind destinate tratamentului bolii Parkinson, sunt eliberate pe bază de prescripție medicală și nu pot fi obținute decât într-o farmacie. Vânzarea prin corespondență a medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală nu mai este interzisă în Germania.

O asociație germană de combatere a concurenței neloiale (Zentrale zur Bekämpfung unlauteren Wettbewerbs) consideră că acest sistem de bonusuri încalcă reglementarea germană care prevede prețuri uniforme de distribuție în farmacii a medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală[1]. La cererea acestei asociații, Landgericht Düsseldorf (Tribunalul Regional din Düsseldorf, Germania) i-a interzis Deutsche Parkinson Vereinigung să-și promoveze sistemul de bonusuri față de membrii săi[2]. Aceasta din urmă s-a adresat atunci Oberlandesgericht Düsseldorf (Tribunalul Regional Superior din Düsseldorf), care, la rândul său, a sesizat Curtea de Justiție pentru a se determina dacă stabilirea de prețuri uniforme pentru vânzarea de către farmacii a unor medicamente de uz uman eliberate pe bază de prescripție medicală este compatibilă cu libera circulație a mărfurilor.

Prin hotărârea pronunțată, Curtea răspunde că reglementarea în discuție constituie o restricție nejustificată privind libera circulație a mărfurilor.

Astfel, impunerea de prețuri de vânzare uniforme afectează mai mult farmaciile stabilite în alte state membre, ceea ce ar putea fi de natură să împiedice mai mult accesul la piața germană al produselor care provin din alte state membre decât cel al produselor naționale. Curtea subliniază în această privință că (i), pentru farmaciile străine, vânzarea prin corespondență constituie un mijloc mai important, chiar eventual singurul mijloc de a avea acces direct pe piața germană, iar (ii), pentru farmaciile cu vânzare prin corespondență, concurența prin prețuri este susceptibilă să reprezinte un parametru al concurenței mai important decât pentru farmaciile tradiționale, care sunt mai în măsură să ofere pacienților sfaturi individuale prin intermediul personalului din unitățile farmaceutice și să asigure o aprovizionare cu medicamente în caz de urgență.

Deși o restricție privind libera circulație a mărfurilor poate, în principiu, să fie justificată prin protecția sănătății și a vieții, reglementarea în cauză nu se dovedește aptă să atingă aceste obiective.

Nu s-a demonstrat în special în ce mod faptul de a impune prețuri uniforme permite să se asigure o mai bună repartizare geografică a farmaciilor tradiționale în Germania. Dimpotrivă, anumite elemente tind să sugereze că o concurență prin prețuri mai intensă între farmacii ar fi benefică pentru aprovizionarea uniformă cu medicamente, în măsura în care aceasta ar stimula implantarea unor farmacii în regiuni în care numărul redus de unități farmaceutice ar permite facturarea unor prețuri mai ridicate.

În plus, niciun element prezentat Curții nu este de natură să dovedească faptul că, în lipsa sistemului în discuție, farmaciile cu vânzare prin corespondență ar fi în măsură să se angajeze într-o concurență în termeni de preț, astfel încât servicii esențiale precum îngrijirea de urgență nu ar mai putea fi garantate în Germania din cauza diminuării importante a numărului unităților farmaceutice. Astfel, alți parametri de concurență, precum faptul de a oferi pacienților sfaturi individuale prin intermediul personalului din unitățile farmaceutice, ar putea eventual permite farmaciilor tradiționale să rămână competitive.

S-ar putea de asemenea dovedi că, în condițiile unei concurențe prin prețuri din partea farmaciilor cu vânzare prin corespondență, farmaciile tradiționale ar fi stimulate să dezvolte mai mult anumite activități de interes general, precum fabricarea de medicamente pe bază de rețetă.

Pe de altă parte, o concurență prin prețuri ar putea fi de natură să profite pacientului, în măsura în care ar permite eventual să se ofere, în Germania, medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală la prețuri mai favorabile decât cele impuse în prezent.

MENȚIUNE: Trimiterea preliminară permite instanțelor din statele membre ca, în cadrul unui litigiu cu care sunt sesizate, să adreseze Curții întrebări cu privire la interpretarea dreptului Uniunii sau la validitatea unui act al Uniunii. Curtea nu soluționează litigiul național. Instanța națională are obligația de a soluționa cauza conform deciziei Curții. Această decizie este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanțe naționale care sunt sesizate cu o problemă similară.

Sursa informației


[1] Fabricantul trebuie să stabilească un preț pentru medicamentul său care este apoi majorat cu adaosuri pentru unitățile de comerț cu ridicata și pentru farmacii.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

[2] Mai precis, i-a interzis să recomande acest sistem de bonusuri într-un mod analog celui utilizat în iulie 2009, și anume prin intermediul unei scrisori adresate membrilor săi.

Prețurile uniforme stabilite în Germania pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală sunt contrare dreptului Uniunii Europene – Hotărâre CJUE was last modified: octombrie 20th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: