[UPDATE: Discursul din cadrul dejunului oficial organizat la Sibiu] Președintele României. Vizita de stat a Președintelui Republicii Federale Germania

26 mai 2023
Vizualizari: 38

Update: Discursul din cadrul dejunului oficial organizat la Sibiu

Președintele României a susținut în 25 mai 2023, o alocuțiune în cadrul dejunului oficial organizat la Sibiu cu prilejul vizitei de stat a Președintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în România.

Redăm, în continuare, discursul Președintelui:

Domnule Președinte federal,

Doamnă primar,

Doamnelor și domnilor,

Dragi prieteni,

Mă bucur foarte mult să fiu la Sibiu, împreună cu oaspetele nostru de onoare, domnul Președinte federal Frank Walter-Steinmeier.

Sper că, după București, vizita dumneavoastră la Sibiu, ca și cea la Timișoara, unde veți merge mâine, să vă ofere o imagine cât mai completă despre România de astăzi. Ați mai vizitat România de-a lungul anilor și cred că aveți deja o imagine a transformărilor care s-au petrecut în anii de cand ne cunoaștem.

Ca fost primar al acestui frumos oraș, urmăresc, bineînțeles, cu mult interes evoluțiile de la Sibiu, care sunt într-adevăr, doamnă primar, spectaculoase.

Sibiul a fost și rămâne un model pentru conviețuirea diferitelor etnii în armonie.

De asemenea, Sibiul este și un oraș în care numeroși investitori germani au ales să vină și să creeze afaceri de viitor, care să aducă locuri de muncă. Calitatea investițiilor germane este foarte apreciată în România și sper că aceste investiții vor continua să se extindă în perioada următoare, nu numai aici, ci în întreaga țară.

Aș dori să subliniez și importanța acordată cooperării pentru dezvoltarea pregătirii profesionale în sistem dual, domeniu în care firmele germane din România joacă un rol de pionier. Ele oferă un model valoros pentru întregul nostru sistem de educație și, respectiv, pentru cel economic, astfel încât să putem pregăti tineri cât mai competenți și cu capacitatea de a se adapta provocărilor economiei viitorului.

Înainte de a încheia, doresc să mai subliniez că prietenia româno-germană, cu o veche tradiție, a ajuns acum într-un punct de dezvoltare fără precedent. Avem o cooperare consistentă în plan politic bilateral și european și avem, mai ales, legături interumane puternice, care se datorează oamenilor, în special comunității românești din Germania și minorității germane din România.

Este baza pe care construim împreună o Europă unită, care să ne asigure un viitor prosper în fața numeroaselor provocări globale.

Vă mulțumesc tuturor, vă doresc sănătate, numai bine și prosperitate orașului Sibiu și tuturor celor care s-au hotărât să trăiască în Sibiu!

Sursa informației


Președintele României îl va primi, în data de 24 mai 2023, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în contextul vizitei de stat al acestuia din urmă la București, Sibiu și Timișoara, desfășurată în perioada 24-26 mai 2023.

La Palatul Cotroceni, Președintele român și Președintele german vor avea convorbiri oficiale, urmate de declarații de presă comune.

Vizita de stat a Președintelui Republicii Federale Germania reprezintă un moment important al relației româno-germane, cu caracter strategic, dintre cele două țări. Aceste relații se bazează pe o prietenie tradițională, pe o cooperare aprofundată în plan bilateral, european și multilateral, precum și pe relații istorice și interumane îndelungate, fiind susținute inclusiv de comunitatea românească din Germania și de minoritatea germană din România.

Discuțiile celor doi șefi de stat se vor axa pe dezvoltarea cooperării româno-germane plan politic, de securitate și economic, având în vedere că Germania este un aliat al României, care contribuie la asigurarea securității în regiune și, în același timp, cel mai important partener comercial al țării noastre și al doilea investitor în economia românească.

Cei doi oficiali vor transmite un mesaj de solidaritate și sprijin pentru Ucraina și poporul ucrainean în fața agresiunii Federației Ruse. De asemenea, în cadrul convorbirilor vor fi abordate și sprijinul celor două țări pentru Republica Moldova.

Cei doi șefi de stat vor avea și un schimb de opinii privind evoluția situației de securitate și consolidarea în continuare a posturii de apărare înaintată pe Flancul Estic al NATO, în pregătirea Summit-ului de la Vilnius.

Sursa informației

Vezi și Președintele României. Sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind trecerea Lacului Brebu, cu titlu gratuit, din domeniul public al statului în domeniul public al Comunei Brebu

 

[UPDATE: Discursul din cadrul dejunului oficial organizat la Sibiu] Președintele României. Vizita de stat a Președintelui Republicii Federale Germania was last modified: mai 26th, 2023 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.