[UPDATE: Primirea președintelui Comisiei Europene și a membrilor Colegiului Comisarilor la Palatul Cotroceni] Președintele României se va întâlni cu Preşedintele Comisiei Europene și cu Președintele Consiliului European la Bruxelles

9 ian. 2019
Vizualizari: 1671
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 9 ianuarie 2019: Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a președintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, și a membrilor Colegiului Comisarilor

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, îi va primi vineri, 11 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, pe membrii Comisiei Europene (Colegiul Comisarilor). Cu acest prilej, Președintele României va avea o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker.

Vizita membrilor Comisiei Europene are loc în contextul preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene (UE), începând cu 1 ianuarie 2019. Colegiul Comisarilor efectuează, la începutul fiecărui semestru, o vizită în statul membru care deține Președinția Consiliului UE.

Totodată, subiectul discuțiilor va fi legat de Președinția României la Consiliul UE, cu accent pe principalele dosare europene pe care România le va gestiona în această perioadă.

În acest context, Președintele României va sublinia că exercitarea pentru prima dată de către țara noastră a Președinției rotative a Consiliului UE va reprezenta o bună oportunitate pentru a reafirma angajamentul în favoarea consolidării proiectului european și va evidenția faptul că România dorește să exercite un mandat de succes, orientat spre rezultate concrete, care să contribuie la avansarea agendei europene, ținând cont, însă, de contextul complex în care își va derula activitatea în următoarele șase luni.

Sursa informației


Update 14 decembrie 2018: Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk și cu prim-ministrul Republicii Finlanda, domnul Juha Sipilä, în marja Consiliului European

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut joi, 13 decembrie a.c., în marja Consiliului European de la Bruxelles, o întrevedere cu domnul Donald Tusk, președintele Consiliului European, și cu domnul Juha Sipilä, prim-ministrul Republicii Finlanda, țară care va prelua de la România Președinția Consiliului UE în semestrul II al anului 2019.

În acest context, modalitățile de cooperare pentru pregătirea Summit-ului de la Sibiu și a viitoarei Agende Strategice a Uniunii pentru perioada 2020-2024 au constituit temele de discuție abordate în cadrul întâlnirii.

În perspectiva Summit-ului European Informal de la Sibiu, din 9 mai 2019, președintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul țării noastre de a colabora îndeaproape cu președintele Consiliului European pentru pregătirea acestui moment-cheie, simbolic atât pentru viitoarea Președinție a României la Consiliul UE, cât și pentru Uniunea Europeană în ansamblul său.

Totodată, discuția a evidențiat și cooperarea foarte strânsă în pregătirea Programului Trio-ului Președințiilor – România, Finlanda, Croația.

În perioada următoare, țara noastră se va implica activ, în calitate de primă Președinție a Trio-ului, în urmărirea obiectivelor comune convenite de cele trei state pentru avansarea agendei europene.

Sursa informației


Update 10 decembrie 2018: Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 13-14 decembrie a.c., la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei. De asemenea, în marja reuniunii Consiliului European, Președintele României va participa și la Summitul Euro în format extins.

În acest context, subiectele aflate pe agenda de discuții a Consiliului European se referă, în principal, la negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene (UE) post-2020, la aspecte legate de Piața Internă a Uniunii, gestionarea fenomenului migrației, combaterea schimbărilor climatice și lupta împotriva rasismului și a xenofobiei.

Referitor la viitorul buget al Uniunii, Președintele României va pleda pentru adoptarea cât mai rapidă a acestuia, menționând că, în calitate de viitoare Președinție a Consiliului Uniunii Europene, România va acționa pentru obținerea unor progrese semnificative în negocieri.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Președintele Klaus Iohannis va susține avansarea eforturilor statelor membre UE în privința dimensiunii externe a migrației și o implicare activă în dialogul cu partenerii externi, țările de origine și de tranzit ale migranților, pe baza legăturilor tradiționale cu aceste țări, în vederea unei abordări eficiente a acestui fenomen.

Cu privire la aspectele legate de Piața Internă a Uniunii Europene, Președintele României va susține continuarea eforturilor de consolidare a acesteia, arătând că țara noastră va promova, în calitate de Președinție a Consiliului UE, demersurile menite să contribuie la aprofundarea Pieței Interne și avansarea procesului de punere în practică a Strategiei Uniunii Europene pentru Piața Internă.

Totodată, vineri, 14 decembrie a.c., Președintele Klaus Iohannis va participa la Summitul Euro în format extins, în cadrul căruia va reitera susținerea României pentru obiectivul de consolidare a Uniunii Economice și Monetare. Președintele României va sublinia că deciziile care vizează consolidarea zonei euro sunt foarte importante pentru viitorul UE și, în consecință, va susține păstrarea acestor dezbateri în format extins, cu participarea tuturor statelor membre, inclusiv a celor care nu fac parte încă din zona euro.

Sursa informației


Update 28 noiembrie 2018: Convorbirile oficiale ale Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a purtat marți, 27 noiembrie a.c., convorbiri oficiale cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron, la Palatul Élysée.

Astfel, în cadrul discuțiilor, au fost abordate aspecte legate de relația bilaterală dintre România și Franța, agenda europeană, în contextul pregătirilor pentru preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către țara noastră, respectiv agenda internațională și de securitate.

La începutul întrevederii, cei doi președinți au semnat Declarația Politică dintre România și Franța, care aduce la zi Parteneriatul Strategic bilateral și evidențiază dorința de continuare a eforturilor pentru aprofundarea legăturilor deja tradiționale dintre țările noastre și oferirea unui nou impuls colaborării viitoare.

Declarația Politică va fi urmată de o Foaie de Parcurs actualizată a Parteneriatului Strategic, care va pune în practică liniile de acțiune la nivel bilateral, european și internațional agreate în documentul semnat astăzi. Președintele României și Președintele Republicii Franceze au decis impulsionarea eforturilor pentru finalizarea cât mai rapidă a acestei Foi de Parcurs.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat semnificația deosebită a întâlnirii, atât pentru România, cât și pentru relația bilaterală, 2018 fiind anul în care românii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, un moment fondator din istoria națională, celebrat prin organizarea, împreună cu Franța, a Sezonului franco-român, respectiv prin marcarea a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.

În acest context, cu referire la lansarea Sezonului bilateral, Președintele României a menționat faptul că acest proiect unic, cu peste 400 de evenimente culturale, arată elocvent faptul că cele două țări sunt parteneri privilegiați, uniți prin legături istorice, culturale și lingvistice puternice, nefiind doar despre trecut, ci orientat mai ales spre viitorul european comun. Din această perspectivă, Summit-ul pe care Președintele României îl va găzdui anul viitor, la Sibiu, va reprezenta prilejul pentru a proiecta un viitor european mai sigur și mai prosper.

În ceea ce privește relația bilaterală, cei doi Președinți au apreciat cooperarea foarte bună în diverse domenii, inclusiv în cel economic, Președintele Klaus Iohannis apreciind rezultatele înregistrate pe plan comercial, cu schimburi de peste 8 miliarde de Euro anul trecut. În același timp, Președintele României a încurajat mai multe investiții franceze în țara noastră și valorificarea mai bună a potențialului de creștere a schimburilor.

Totodată, a fost discutată cooperarea în materie de apărare, industrie, educație și știință, fiind evocat proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI) și necesitatea impulsionării sale pe anumite segmente.

De asemenea, a avut loc și un schimb substanțial de opinii asupra unor dosare europene prioritare, în care a fost reconfirmată convergența pozițiilor, în perspectiva unor momente-cheie la nivel european: Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene, alegerile europarlamentare și Summitul informal de la Sibiu privind viitorul UE.

În acest cadru, Președintele Klaus Iohannis a subliniat rolul pe care îl poate juca intensificarea interacțiunilor în format trilateral România-Franța-Germania cu privire la abordarea temelor europene prioritare, reiterând dorința României de racordare la nucleul dur al Uniunii.

De asemenea, Președintele României și Președintele Republicii Franceze au abordat și teme precum dezvoltarea dimensiunii apărării la nivelul Uniunii Europene, căreia ambele state îi acordă o importanță deosebită, precum și dosarul migrației, cu mize foarte mari la nivel european, Președintele Klaus Iohannis arătând că, pe perioada Președinției Consiliului UE, România se va implica cu deschidere pentru a stimula găsirea unor soluții acceptabile pentru statele membre. Au fost, de asemenea, discutate aspecte care țin de consolidarea pieței unice europene în contextul internațional actual, precum și despre aderarea României la spațiul Schengen, care rămâne prioritară pentru țara noastră.

În conexiune cu climatul politic european care premerge alegerilor pentru Parlamentul European, cei doi Președinți au pledat ferm împotriva populismului și oportunismului politic, care constituie în prezent provocări importante la adresa viitorului Europei.

În ceea ce privește agenda regională, Președintele României a reliefat importanța pe care țara noastră o acordă vecinătății estice și parcursului european al Republicii Moldova. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat necesitatea menținerii angajamentului Uniunii și al statelor membre în continuarea stimulării procesului de reformă în spirit european. 

Președintele României a subliniat, totodată, atașamentul pe care țara noastră îl are față de politica de extindere și față de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, în contextul Președinției Consiliului UE exercitate de către România. 

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a abordat procesul de aderare a țării noastre la OCDE, fiind reiterat sprijinul Franței în acest scop.

Sursa informației


Update 23 noiembrie 2018: Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, duminică, 25 noiembrie a.c., la reuniunea extraordinară a Consiliului European (art. 50) de la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Obiectivul acestei reuniuni este agrearea proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

De asemenea, membrii Consiliului European vor discuta despre Declarația politică privind viitoarele relații dintre UE și Marea Britanie.

După agrearea proiectului de către liderii statelor membre în Consiliul European, Acordul de retragere al Marii Britanii din Uniune urmează să fie aprobat formal în Consiliul UE și de Parlamentul European și ratificat de către Parlamentul britanic.

Sursa informației


Update 21 noiembrie 2018: Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Comisarului European pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, doamna Věra Jourová

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit-o marți, 20 noiembrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe doamna Věra Jourová, Comisar European pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte legate de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum și de viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din luna mai a anului viitor. Totodată, a fost discutat viitorul buget al Uniunii Europene post-2020.

Președintele României a prezentat principalele dosare și provocări pe care țara noastră le va gestiona pe perioada deținerii mandatului de Președinție a Consiliului Uniunii Europene. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că programul Președinției României se va concentra cu precădere pe avansarea dosarelor legislative și nelegislative care pot aduce rezultate concrete pentru cetățenii europeni.

Astfel, Președintele României a reiterat faptul că țara noastră, din poziția de viitoare Președinție a Consiliului UE, dorește să contribuie la asigurarea unui nivel adecvat de convergență între statele membre și la consolidarea coeziunii la nivelul întregului spațiu comunitar.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța menținerii unor alocări adecvate pentru politica de coeziune în cadrul viitorului buget al Uniunii Europene, în vederea reducerii decalajelor economice și a creșterii convergenței între statele membre ale Uniunii.

În cadrul discuțiilor despre viitoarele alegeri europene, ambii interlocutori au pledat pentru un proces electoral liber și corect. Comisarul European a subliniat importanța combaterii dezinformării la nivelul populației, precum și a creșterii investițiilor în securitatea cibernetică.

Sursa informației


Update 30 octombrie 2018: Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a Președintelui Comitetului European al Regiunilor, domnul Karl-Heinz Lambertz

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 29 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Președintele Comitetului European al Regiunilor, domnul Karl-Heinz Lambertz.

Discuțiile s-au axat, în principal, pe subiectul viitoarei Președinții a României la Consiliul Uniunii Europene. De asemenea, au fost abordate teme legate de viitorul UE, viitorul buget al Uniunii post-2020, precum și despre aplicarea principiului subsidiarității.

Astfel, în cadrul întâlnirii, Președintele României a prezentat prioritățile Președinției țării noastre la Consiliul Uniunii Europene și a subliniat faptul că România va acționa ca un mediator imparțial și un facilitator de consens între statele membre ale Uniunii și instituțiile europene.

Președintele Klaus Iohannis a menționat că Președinția română la Consiliul Uniunii Europene va plasa cetățeanul în prim plan și se va concentra pe avansarea dosarelor legislative și nelegislative, pentru a contribui la conturarea unei Uniuni mai puternice, mai democratice, mai aproape de cetățenii săi și capabilă să le asigure securitatea și prosperitatea. În acest context, Președintele României a arătat că dialogul cu cetățenii privind Uniunea Europeană este foarte important și trebuie să fie intensificat.

Totodată, Președintele României a vorbit despre viziunea țării noastre privind viitorul proiectului european, subliniind susținerea acordată pentru consolidarea Uniunii, pe baza valorilor și principiilor sale fundamentale – unitate, coeziune, solidaritate, tratament egal și convergență.

În ceea ce privește viitorul Cadru financiar multianual post-2020, președintele Klaus Iohannis a evidențiat faptul că Uniunea Europeană are nevoie de un buget echilibrat, capabil să ofere un răspuns adecvat noilor provocări ale Uniunii, dar și o finanțare adecvată a politicilor tradiționale – coeziunea și agricultura – pentru realizarea obiectivelor europene pe termen lung. În acest sens, Președintele Românei a reliefat că țara noastră se va implica constructiv în avansarea acestui dosar important în perioada Președinției la Consiliul UE.

La rândul său, Președintele Comitetului Regiunilor a pledat pentru o politică de coeziune puternică post-2020 și a subliniat că viitorul buget al Uniunii ar trebui să fie unul eficient, flexibil și ambițios pentru a permite Europei să facă față provocărilor actuale și viitoare.

De asemenea, domnul Karl-Heinz Lambertz i-a adresat președintelui Klaus Iohannis invitația de a participa la cel de-al 8-lea Summit European al Regiunilor și Orașelor, care va avea loc la București, în perioada 14 -15 martie 2019, Președintele României acceptând această invitație.

Sursa informației


Update 19 octombrie 2018: Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat la reuniunea Consiliului European de toamnă, de la Bruxelles, în marja căreia a avut loc și Summitul Euro în format extins.

În acest context, discuțiile șefilor de stat și de guvern s-au concentrat pe procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, problematica migrației, securitatea internă UE și aspecte legate de relațiile externe ale Uniunii.

În procesul de retragere a Marii Britanii din UE, în ciuda negocierilor intense, acordul de retragere nu a fost finalizat până la acest moment. Șefii de stat și de guvern au reafirmat sprijinul față de negociatorul-șef al Uniunii, susținând în continuare toate demersurile sale pentru a încheia un acord de retragere, în cadrul definit de orientările aprobate de Consiliul European. De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost reiterată determinarea de a păstra unitatea celor 27 de state membre în această fază finală a negocierilor cu Marea Britanie. Totodată, a fost afirmată disponibilitatea de a convoca o reuniune extraordinară a Consiliului European la momentul la care negociatorul-șef va informa asupra unor progrese decisive în negocieri.

Discuțiile pe tema migrației s-au concentrat pe evoluțiile viitoare în direcția întăririi cooperării cu statele terțe de origine și de tranzit, în vederea dezvoltării unor parteneriate cuprinzătoare cu acestea și au reconfirmat sprijinul pentru o abordare cât mai amplă a acestui fenomen. Pe dimensiunea internă a gestionării migrației, Președinția austriacă a prezentat stadiul implementării concluziilor Consiliului European din iunie a.c.

Astfel, președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța dialogului intensificat cu țările de origine și de tranzit ale migranților, cu scopul prevenirii fenomenului migrației ilegale la sursă și combaterii traficului de persoane. Președintele României a subliniat importanța pe care țara noastră o acordă măsurilor de eficientizare a returnării persoanelor aflate în situație de ședere ilegală pe teritoriul statelor membre, exprimând susținerea pentru adoptarea propunerii legislative aflate în negociere pe acest subiect, la acest moment.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a reiterat susținerea țării noastre pentru eforturile de consolidare a agențiilor europene de profil, inclusiv a Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, reamintind contribuția semnificativă a României la activitatea acesteia din urmă.

În ceea ce privește securitatea internă, discuțiile liderilor au evidențiat progresele realizate în acest domeniu și necesitatea menținerii unui ritm susținut de implementare a măsurilor adoptate până în prezent. În context, a fost reiterată susținerea pentru adoptarea rapidă a măsurilor legislative privind o gestiune integrată a sistemelor de securitate UE pentru a răspunde cât mai adaptat imperativului de securitate la nivel european.

Președintele României a reliefat importanța implementării instrumentelor destinate unei mai bune cooperări și coordonări la nivelul UE și necesitatea continuării eforturilor pentru adoptarea cadrului legislativ privind interoperabilitatea. Totodată, președintele Klaus Iohannis a subliniat că prevenirea și contracararea radicalizării și a terorismului trebuie să rămână printre preocupările prioritare ale statelor membre și a reafirmat sprijinul țării noastre pentru demersurile și eforturile în plan european pentru consolidarea rezilienței Uniunii în fața amenințărilor hibride și atacurilor cibernetice. În acest context, Președintele României a susținut avansarea discuțiilor privind propunerile recente ale Comisiei Europene vizând eliminarea conținutului terorist on-line, precum și pentru promovarea unui set de măsuri de răspuns la atacurile cibernetice.

În privința relațiilor externe ale Uniunii, liderii europeni au convenit asupra importanței implementării Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, precum și asupra dorinței de înregistrare a unor progrese substanțiale în implementarea obiectivelor în domeniul schimbărilor climatice la reuniunea COP24, de la Katowice, din 2 decembrie 2018.

În cadrul Summitului Euro în formula UE 27, șefii de stat și de guvern au discutat despre stadiul negocierilor privind consolidarea Uniunii Economice și Monetare în prezența președinților Eurogrupului, domnul Mário Centeno, și Băncii Centrale Europene, domnul Mario Draghi. S-a făcut o trecere în revistă a pașilor întreprinși de la Summitul din iunie 2018, cu accent pe reforma Mecanismului European de Stabilitate (ESM) și pachetul privind reducerea riscurilor în sistemul bancar, în pregătirea unei discuții mai extinse la viitorul Summit Euro din luna decembrie a acestui an.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat că procesul de consolidare a Uniunii Economice și Monetare este de interes pentru toate statele membre UE, generând un impact considerabil atât asupra statelor membre ale Zonei Euro, cât și asupra celor care nu au aderat încă la aceasta și a adăugat că România sprijină acest proces de consolidare și urmărește îndeaproape dezvoltările și inițiativele legate de Zona Euro, având în vedere obiectivul țării noastre de aderare la Zona Euro cât mai curând posibil.

Președintele României a subliniat nevoia promovării unei abordări unitare la nivelul Uniunii în deciziile legate de Uniunea Economică și Monetară și Uniunea Bancară, întrucât este esențială aprofundarea convergenței nu numai în interiorul Zonei Euro, ci în întreaga Uniune Europeană, în vederea consolidării unei Uniuni cât mai puternice și coezive pentru viitor.

Sursa informației


Update 18 octombrie 2018: Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la dezbaterea organizată de Parlamentul European privind viitorul Uniunii Europene, la Strasbourg, Republica Franceză

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa marți, 23 octombrie a.c., la Strasbourg, Republica Franceză, la dezbaterea organizată de Parlamentul European (PE) privind viitorul Uniunii Europene.

Cu acest prilej, președintele Klaus Iohannis va susține o alocuțiune referitoare la viziunea României privind viitorul Uniunii Europene.

Participarea Președintelui României la acest eveniment are loc în contextul seriei de dezbateri privind viitorul Uniunii Europene, la care sunt invitați șefii de stat și guvern din statele membre ale Uniunii. Această inițiativă a fost lansată în ianuarie 2018 și va continua până la sfârșitul mandatului actualului Parlament European, în mai 2019.

În cadrul dezbaterii din plen, vor mai susține intervenții președintele Parlamentului European, domnul Antonio Tajani, președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, precum și liderii grupurilor politice din Parlamentul European.

Cu ocazia vizitei la Strasbourg, Președintele României va avea o întrevedere cu președintele Antonio Tajani.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis va participa la o întâlnire de lucru alături de președintele Parlamentului European, președintele Comisiei Europene, reprezentantul Președinției austriece la Consiliul Uniunii Europene și liderii grupurilor politice din PE.

Sursa informației


Update 11 septembrie 2018: Primirea de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a prim-ministrului Republicii Slovace, domnul Peter Pellegrini

Potrivit celor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, îl va primi marți, 11 septembrie a.c., pe prim-ministrul Republicii Slovace, domnul Peter Pellegrini, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România.

Astfel, pe agenda de discuții se vor afla subiecte de actualitate de pe agenda europeană, în principal tematica privind Președinția României la Consiliul Uniunii Europene în semestrul I al anului 2019. Totodată, vor fi abordate subiecte referitoare la viitorul UE, negocierea viitorului buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune și gestionarea migrației la nivel european.

De asemenea, vor fi abordate și aspecte legate de relațiile bilaterale, precum și de cooperarea la nivel regional.

Sursa informației


Update 28 august 2018: Primirea de către Președintele României a ministrului afacerilor externe al Republicii Federale Germania

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 27 august a.c., pe domnul Heiko Maas, ministrul afacerilor externe al Republicii Federale Germania, cu prilejul vizitei pe care acesta a efectuat-o la București.

În acest context, discuțiile au vizat consolidarea cooperării bilaterale dintre cele două țări, precum și agenda regională, europeană și internațională.

Astfel, Președintele României a evidențiat nivelul foarte bun al relației bilaterale, subliniind că aceasta este una specială, cu caracter strategic și extrem de importantă pentru țara noastră, cât și natura echilibrată a comerțului dintre cele două țări și faptul că Germania este cel mai important partener comercial al României și al treilea investitor în economia românească.

Președintele României a menționat faptul că buna cooperare economică dintre cele două țări este sprijinită și de minoritatea germană din România, precum și de comunitatea românească tot mai numeroasă de pe teritoriul Germaniei, ambele constituind o veritabilă punte între cele două țări.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a salutat cooperarea foarte bună cu Germania în domeniul afacerilor europene și a salutat disponibilitatea acestui stat de a sprijini îndeplinirea obiectivului general de avansare a agendei europene pe perioada Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, apreciind că Summitul de la Sibiu din mai 2019 va fi o ocazie bună de a evalua propunerile, ideile și așteptările statelor membre și ale cetățenilor cu privire la viitorul Uniunii.

Președintele Klaus Iohannis a apreciat decizia Germaniei de a se implica în Inițiativa celor Trei Mări și de a participa la Summitul de la București, din 17-18 septembrie a.c., în calitate de stat partener. În context, Președintele României a apreciat că atât Germania, cât și Inițiativa în sine au de câștigat din această colaborare. Implicarea Germaniei va consolida capacitatea Inițiativei de a-și atinge obiectivul de impulsionare a creșterii interconectării și dezvoltării economice în regiune, în beneficiul întregii Uniuni Europene, precum și al companiilor germane interesate să își extindă operațiunile în Europa Centrală și de Est.

La rândul său, ministrul de externe german a salutat calitatea parteneriatului româno-german și a exprimat susținerea pentru politica pro-europeană, deschisă, a Președintelui României. Totodată, ministrul Heiko Maas a subliniat disponibilitatea deplină a Germaniei de a sprijini Președinția română a Consiliului UE din primul semestru al anului viitor. Nu în ultimul rând, ministrul german a reiterat interesul țării sale de a se implica în susținerea Inițiativei celor Trei Mări, precum și de a participa la Summitul de la București al Inițiativei, găzduit de către Președintele României.

Sursa informației


Update 24 iulie 2018: Primirea de către Președintele României a prim-ministrului Irlandei

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, îl va primi în cursul zilei de 24 iulie a.c. pe prim-ministrul Irlandei, domnul Leo Varadkar, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România.

Astfel, pe agenda de discuții figurează subiecte legate de relațiile bilaterale, dar și aspecte legate de principalele teme aflate pe agenda europeană, respectiv viitorul Uniunii Europene, Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, viitorul buget al UE și gestionarea migrației. De asemenea, va fi abordat și subiectul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, o temă de maxim interes pentru ambele părți.

Președintele României va prezenta viziunea țării noastre cu privire la viitorul Uniunii Europene, accentuând ideea de adâncire a integrării în cadrul acesteia și de menținere a unității statelor membre ale Uniunii.

Totodată, președintele Klaus Iohannis va pleda pentru consolidarea relațiilor bilaterale, pentru extinderea și diversificarea cooperării dintre cele două state.

Sursa informației


Update 27 iunie 2018: Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European (Bruxelles, Regatul Belgiei), 28-29 iunie 2018

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 28-29 iunie a.c., la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Pe agenda discuțiilor se află teme care vizează politica europeană de apărare, subiecte economice referitoare la ocupare, creștere economică, competitivitate, domeniul digital, inovare și comerț, migrație, viitorul buget al Uniunii Europene post-2020, precum și aspecte privind relațiile externe ale Uniunii. În plus, vor fi abordate și ultimele evoluții referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În ceea ce privește politica europeană de apărare, Președintele României se va referi la importanța cooperării structurate permanente (PESCO), salutând progresele înregistrate, în special cele din domeniul mobilității militare și amenințărilor cibernetice. De asemenea, președintele Klaus Iohannis va exprima sprijinul României pentru inițiativele dezvoltate de către NATO și UE, destinate îmbunătățirii mobilității militare și va reitera susținerea pentru intensificarea cooperării dintre UE și NATO.

În cadrul discuțiilor pe teme economice, Președintele României va vorbi despre nevoia implementării reformelor menite să sporească reziliența economiilor statelor membre și va sublinia importanța acordată cercetării și inovării ca elemente-cheie pentru competitivitatea Uniunii.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis va pleda pentru menținerea unui climat atractiv pentru investiții în cadrul Uniunii Europene, arătând că România susține un sistem de impozitare echitabil și eficient al companiilor, care să fie adaptat noilor modele de afaceri în contextul digitalizării economiei.

În domeniul comerțului, România rămâne un susținător puternic al sistemului multilateral bazat pe reguli, stabilit în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.

Cu privire la viitorul buget al Uniunii post-2020, Președintele României va pleda pentru finalizarea negocierilor cât mai rapid posibil, dar și pentru necesitatea identificării unor soluții echilibrate, care să fie acceptabile pentru toate statele membre.

Gestionarea fluxurilor migratorii rămâne o prioritate a Uniunii Europene și a statelor sale membre și, în acest context, președintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea continuării consolidării protecției la frontierele externe ale Uniunii și va accentua necesitatea unui efort colectiv al statelor membre pentru intensificarea dialogului cu țările de origine și de tranzit ale migranților.

În cadrul discuțiilor referitoare la Brexit, Președintele României va reitera importanța menținerii unei voci unitare și coerente a Uniunii Europene în procesul de negociere cu partea britanică, în vederea obținerii unui acord echitabil pentru toate părțile. Pentru România, prioritară este protejarea drepturilor și a intereselor cetățenilor săi care locuiesc în Regatul Unit. Ca atare, partea română va urmări ca prevederile Acordului de Retragere să conțină toate aspectele relevante agreate în cadrul primei faze a negocierilor.

Totodată, vineri, 29 iunie a.c., Președintele României va participa la Summitul Euro în format extins. În cadrul reuniunii, președintele Klaus Iohannis va sublinia că pentru țara noastră, ca stat care dorește să adere cât mai curând posibil la Zona Euro, consolidarea Uniunii Economice și Monetare are o importanță majoră. Președintele României va arăta că deciziile în acest domeniu sunt foarte importante pentru viitorul întregii Uniuni Europene și, în consecință, susține menținerea dezbaterilor în format extins, inclusiv cu participarea statelor membre care încă nu fac parte din Zona Euro.

Sursa informației


Update 26 martie 2018: Președintele României. Subiectele discutate în cadrul reuniunii Consiliului European

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat, în perioada 22-23 martie a.c., la reuniunea Consiliului European, desfășurată la Bruxelles.

Astfel, pe agenda întâlnirii s-au aflat o serie de subiecte cu relevanță în domeniile economic și social, respectiv Piața Unică, Piața Unică Digitală, Uniunea Piețelor de Capital, Uniunea Energiei, Semestrul European, Pilonul European al drepturilor sociale, impozitarea în domeniul digital, precum și aspecte vizând politica comercială a Uniunii Europene, cu accent pe recentele măsuri luate de Statele Unite ale Americii privind instituirea unor taxe la importurile de oțel și aluminiu.

De asemenea, s-a discutat și despre Balcanii de Vest, stadiul relațiilor cu Turcia în perspectiva Summitului UE-Turcia de la Varna și atacul cu agent neurotoxic din Marea Britanie.

În cadrul reuniunii Consiliului European în format UE 27, a fost evaluat rezultatul negocierilor cu Marea Britanie privind Brexit în legătură cu perioada de tranziție solicitată de partea britanică. Totodată, au fost adoptate liniile directoare care vor sta la baza discuțiilor cu Marea Britanie pentru cadrul viitoarelor relații.

În ceea ce privește măsurile anunțate de Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, liderii europeni au exprimat regretul față intenția administrației americane de a impune unilateral tarife la importul de oțel și aluminiu. Pe de altă parte, au luat notă de decizia Președintelui Trump de exceptare temporară, până la 1 mai a.c., a Uniunii Europene de la aplicarea acestor măsuri. Președintele României s-a pronunțat în favoarea comerțului liber și a subliniat că măsurile protecționiste nu ajută dezvoltării globale.

În acest context, Președintele Klaus Iohannis a arătat că Statele Unite rămân un aliat important al Uniunii Europene și a exprimat, alături de ceilalți lideri europeni, convingerea că, urmare dialogului care va fi derulat pe această temă între Comisia Europeană și administrația americană, Uniunea Europeană va fi exceptată permanent de la aceste măsuri.

Liderii europeni au reiterat susținerea fermă pentru sistemul multilateral de comerț, bazat pe reguli, ca motor de creștere economică și creare de noi locuri de muncă și au încurajat accelerarea negocierilor comerciale cu parteneri terți, în special cu Mexic și Mercosur, în vederea convenirii unor acorduri ambițioase și echilibrate, bazate pe beneficii reciproce și care să reflecte de o manieră clară interesele statelor membre UE.

În ceea ce privește impozitarea economiei digitale, liderii europeni au subliniat necesitatea de a continua discuțiile pe acest subiect pentru identificarea unor soluții echitabile și eficiente și au decis reluarea subiectului la Consiliul European din iunie 2018.

Cu referire la dimensiunea socială a Uniunii Europene, Președintele României a evidențiat sprijinul țării noastre pentru crearea unui Pilon European al Drepturilor Sociale veritabil, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni, subliniind, totodată, că, din această perspectivă, implementarea principiilor și drepturilor statuate prin Proclamația Inter-instituțională, andosată la nivel european, necesită o abordare inclusivă și sustenabilă.

În contextul recentei publicări de către Comisia Europeană a Pachetului Echitate Socială, liderii europeni au invitat Consiliul să examineze în perioada următoare propunerile avansate de Comisie, inclusiv cele referitoare la crearea unei Autorități europene pentru muncă.

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru avansarea procesului de implementare a strategiilor agreate la nivel european în raport cu Piața Unică, inclusiv în ceea ce privește domeniul digital, cel al piețelor de capital și al energiei.

În ceea ce privește Piața Unică Digitală, discuțiile liderilor europeni au evidențiat necesitatea ca rețelele sociale și platformele digitale să garanteze protejarea deplină a vieții private a cetățenilor și a datelor personale ale acestora. Acest subiect, precum și adoptarea propunerilor legislative din domeniul digital, dar și promovarea cercetării și inovării, prin intermediul inteligenței artificiale, inovării disruptive și dezvoltării competențelor digitale, vor fi discutate de liderii europeni în perioada imediat următoare.

De asemenea, Președintele României a arătat că toate demersurile întreprinse trebuie să vizeze crearea unei convergențe economice solide și a unei coeziuni sociale mai profunde la nivelul întregii Uniuni. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat importanța eliminării oricăror bariere pe Piața Unică.

O atenție deosebită a fost acordată aspectelor privind politica industrială a Uniunii Europene, context în care Președintele României a subliniat necesitatea impulsionării demersurilor de consolidare a bazei industriale europene.

În contextul discuțiilor privind relațiile externe ale Uniunii, a fost evidențiată importanța menținerii dialogului UE-Turcia, de natură să contribuie la crearea condițiilor necesare pentru obținerea unor evoluții pozitive în relația cu acest stat, cu respectarea tuturor criteriilor cadrului de cooperare UE-Turcia.

Consiliul European a salutat, prin concluziile sale, organizarea Summitului UE-Balcanii de Vest (Sofia, 17 mai 2018), în cadrul căruia se așteaptă reafirmarea perspectivei europene a regiunii, lansarea unor inițiative concrete care să îmbunătățească conectivitatea, dar și abordarea unor modalități de cooperare în gestionarea unor provocări comune precum securitatea și migrația.

Un alt subiect discutat a fost atacul cu agent neurotoxic din Marea Britanie, context în care toți liderii europeni au condamnat recentul atac din Salisbury și au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie în fața acestei provocări. Consiliul European a subliniat că utilizarea de arme chimice, inclusiv utilizarea oricărei substanțe chimice toxice ca armă în orice circumstanță, este complet inacceptabilă și trebuie să fie condamnată sistematic și riguros, iar statele membre se vor coordona cu privire la acțiunile care ar trebui luate, în funcție de răspunsurile furnizate de autoritățile ruse.

Discuțiile au reliefat importanța, ca în actualul context, Uniunea trebuie să își consolideze reziliența la riscurile de factură chimică, biologică, radiologică și nucleară, inclusiv prin intermediul unei cooperări mai strânse între Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, precum și cu NATO. Uniunea Europeană și statele sale membre trebuie, de asemenea, să continue să își consolideze capacitățile de a răspunde amenințărilor hibride, inclusiv în domeniul cibernetic, în cel al comunicării strategice și în cel al contrainformațiilor.

Totodată, în cadrul reuniunii Consiliului European în format UE 27, a fost evaluat rezultatul negocierilor cu Marea Britanie privind Brexit în legătură cu perioada de tranziție, precum și reflectarea deplină în textul juridic al acordului de retragere al Marii Britanii din UE a unor aspecte importante agreate în prima fază a negocierilor (drepturile cetățenilor, aspectele financiare, granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord).

Liderii europeni au agreat că au fost îndeplinite toate obiectivele importante din mandatul negociatorului șef privind perioada de tranziție. Printre acestea, din perspectiva României, un obiectiv prioritar l-a reprezentat asigurarea acelorași drepturi, conform acordului de retragere, pentru cetățenii UE care vor sosi în Marea Britanie între martie 2019 și decembrie 2020.

Un alt subiect dezbătut în cadrul reuniunii a fost cel referitor la adoptarea liniilor directoare care vor sta la baza discuțiilor cu Marea Britanie – în contextul viitoarelor relații dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit. Așa cum Președintele Klaus Iohannis a susținut, liniile directoare urmăresc definirea unui parteneriat strâns cu Marea Britanie pe zonele de interes comun.

Astfel, acestea includ, printre zonele prioritare care vor face obiectul viitorului parteneriat, domeniul comercial, securitate, apărare, relații externe, inclusiv din punct de vedere al coordonării politicilor de sancțiuni, mobilitate.

Președintele României a subliniat importanța ca aspectele ce țin de cadrul relațiilor viitoare să fie abordate de o manieră coerentă la nivelul UE, reliefând, o dată în plus, rolul unității la nivelul UE 27 în atingerea obiectivelor comune.

Cu privire la domeniul mobilității, Președintele Klaus Iohannis a susținut ferm importanța unui regim de vize viitor între UE și Regatul Unit, care să fie pe deplin reciproc și nediscriminatoriu, respectiv aplicarea acelorași reguli in raport cu toate statele membre ale UE.

De asemenea, Președintele României a exprimat dorința țării noastre de a fi abordate în negocierile privind domeniul mobilității cât mai multe dintre ariile de interes pentru cetățenii UE, permițând, astfel, un nivel ridicat al contactelor interumane și al activității economice.

Din perspectiva României, rezultatele obținute reflectă de o manieră semnificativă obiectivele urmărite până în prezent, în special cu privire la drepturile cetățenilor români din Marea Britanie și la aspectele financiare.

Sursa informației


Declarația de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, la finalul reuniunii Consiliului European (Bruxelles, Regatul Belgiei)

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut vineri, 23 martie a.c., o declarație de presă la finalul reuniunii Consiliului European (Bruxelles, Regatul Belgiei).

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare respectiva înregistrare video, astfel cum a fost publicată pe site-ul oficial al Președinției României:

Sursa informației


Update 22 martie 2018: Participarea Președintelui României la reuniunea Consiliului European (Bruxelles, Regatul Belgiei)

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 22-23 martie a.c., la reuniunea Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles.

Astfel, pe agenda reuniunii se află o serie de subiecte din domeniul economic, recentele măsurile luate de Statele Unite ale Americii privind instituirea unor taxe la importurile de oțel și aluminiu urmând să fie principala temă abordată. Vor fi incluse și subiecte legate de ocupare, creștere și competitivitate, axate pe Piața Internă a Uniunii Europene, Piața Unică Digitală, Uniunea Piețelor de Capital, Uniunea Energiei, Semestrul European, Pilonul European al drepturilor sociale și Pachetul de echitate socială. Impozitarea, inclusiv în domeniul digital, va fi, de asemenea, luată în discuție.

Totodată, relațiile externe, respectiv stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia, precum și cazul fostului spion rus, Serghei Skripal, reprezintă teme care vor fi dezbătute cu prilejul întâlnirii de la Bruxelles.

În ceea ce privește comerțul, referitor la măsurile recente anunțate de Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, Președintele României va accentua importanța comerțului liber și va sublinia faptul că măsurile protecționiste nu sunt de natură să sprijine dezvoltarea economică la nivel global.

În cadrul reuniunii, Președintele Klaus Iohannis va evidenția că România susține accelerarea negocierilor cu cei doi parteneri comerciali importanți ai Uniunii, respectiv Mexic și Mercosur, în vederea convenirii unor acorduri ambițioase și echilibrate, bazate pe beneficii reciproce, în perioada imediat următoare, care însă, trebuie să reflecte de o manieră clară interesele tuturor statelor membre.

Referitor la Semestrul European, Președintele României va saluta menținerea celor trei priorități de acțiune în derularea acestui proces în 2018, respectiv stimularea investițiilor, continuarea implementării reformelor structurale și asigurarea unor politici fiscal-bugetare responsabile.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis va sublinia importanța acordată la nivel european procesului de consolidare a dimensiunii sociale a Europei, arătând că punerea în aplicare a Pilonului social trebuie să fie un proces bazat pe coeziune și respectul pentru principiile și valorile fundamentale ale Uniunii. Acțiunea Uniunii în domeniul social trebuie să fie proporțională și să țină cont de diferențele de dezvoltare dintre statele membre.

În ceea ce privește dezbaterea privind impozitarea, Președintele României va menționa că este necesară coordonarea la nivel global și că țara noastră sprijină acțiunile de creștere a transparenței fiscale și de combatere a fraudei și evaziunii fiscale. În acest context, este importantă promovarea în continuare a standardelor de transparență fiscală la nivel internațional.

Vineri, 23 martie a.c., se va desfășura reuniunea Consiliul European (art. 50), în cadrul căreia șefii de stat și guvern din 27 de state membre vor examina stadiul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Liderii europeni urmează să adopte noi liniile directoare (guidelines), care vor defini cadrul relațiilor viitoare UE-Marea Britanie.

Președintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că România se pronunță pentru un parteneriat cât mai strâns între Uniunea Europeană și Marea Britanie după Brexit, parteneriat care să includă o cooperare atât în domeniul economic și comercial, cât și în alte domenii precum securitate, apărare și politică externă.

Cu prilejul participării la reuniunea Consiliului European, Președintele României va lua parte și la Summitul Partidului Popular European.

Mai multe detalii privind programul Președintelui României în ceea ce privește participarea la reuniunea Consiliului European, pot fi consultate aici.

Sursa informației


Update 7 martie 2018: Vizita oficială în România a Președintelui Republicii Serbia, domnul Aleksandar Vučić

Potrivit unui comunicat, președintele României, domnul Klaus Iohannis, îl va primi joi, 8 martie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Președintele Republicii Serbia, domnul Aleksandar Vučić, în cadrul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează la București, la invitația Președintelui României.

Vizita are loc ca urmare a contactelor bilaterale româno-sârbe intense din ultimii ani și confirmă caracterul foarte bun al relațiilor dintre București și Belgrad. Președintele Klaus Iohannis s-a aflat în vizită oficială în Republica Serbia în iulie 2015.

În cadrul discuțiilor, cei doi șefi de stat vor aborda căile de aprofundare a cooperării bilaterale, atât la nivel politic, cât și economic și sectorial. De asemenea, vor fi discutate modalitățile de sprijin din partea României al procesului de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană, inclusiv din perspectiva deținerii de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.

Președintele României și Președintele Republicii Serbia vor aborda, totodată, în cadrul întâlnirii problematica minorităților naționale din cele două țări, aspecte de interes comun privind cooperarea în Balcanii de Vest și principalele evoluții în dosarul „Kosovo”.

Sursa informației


Update 22 februarie 2018: Participarea președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European (Bruxelles, Regatul Belgiei)

Potrivit unui comunicat, președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa vineri, 23 februarie a.c., la reuniunea informală a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

Pe agenda dezbaterilor se vor afla subiecte legate de negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual post 2020, precum și aspecte instituționale ale Uniunii Europene.

Referitor la viitorul buget al Uniunii Europene post 2020, reuniunea liderilor europeni își propune să aducă o serie de clarificări în ceea ce privește calendarul procesului de negociere, prioritățile care vor fi finanțate cu precădere, precum și disponibilitatea statelor membre de a-și majora contribuția la bugetul Uniunii.

Președintele României va evidenția importanța menținerii unității statelor membre în procesul de negociere pentru ajungerea la un acord cât mai curând posibil. În acest context, președintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că România, în calitate de țară care va deține Președinția Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, va acționa pentru facilitarea unui acord politic în vederea construirii unui buget modern și eficient al Uniunii Europene după 2020.

Vezi și Mandatul României la președinția Consiliului UE. Guvernul suplimentează temporar posturile la MAE, pentru corpul diplomatic și consular

Președintele României se va pronunța pentru un viitor buget al Uniunii care să răspundă, pe cât posibil, priorităților și nevoilor tuturor statelor membre. Totodată, președintele Klaus Iohannis va sublinia necesitatea păstrării convergenței ca principală prioritate, cu menținerea alocărilor substanțiale pentru politicile tradiționale ale UE care și-au demonstrat valoarea adăugată și care au adus beneficii pentru întreaga Uniune. În acest context, președintele României se va pronunța pentru finanțarea adecvată a politicii de coeziune în vederea reducerii decalajelor existente dintre statele membre, concomitent cu reformarea acesteia pentru a răspunde cât mai bine nevoilor actuale ale Uniunii Europene.

În ceea ce privește noile priorități ale Uniunii, precum politica de apărare, migrația, inovarea, cercetarea, inițiativele legate de tineret, președintele Klaus Iohannis va sublinia că acestea trebuie să fie finanțate în viitorul buget al UE, fără a fi afectate, însă, alocările pentru politicile tradiționale ale Uniunii.

Referitor la aspectele instituționale, în cadrul reuniunii Consiliului European, vor fi abordate chestiuni legate de componența Parlamentului European pentru mandatul 2019-2024, candidații „cap de listă” ai partidelor politice europene (Spitzenkandidaten), precum și listele transnaționale.

Cu privire la viitoarea compoziție a Parlamentului European, președintele Klaus Iohannis va sublinia că România susține propunerea legislativului european privind noua distribuție a mandatelor în perioada 2019-2024. Conform acestei propuneri, România va avea 33 de europarlamentari, cu unul în plus față de actuala legislatură.

Sursa informației


Update 31 ianuarie 2018: Klaus Iohannis, întrevederi cu 30 de oficiali europeni pe teme esențiale pentru viitorul UE și al României, inclusiv legile justiției

Potrivit unui anunț, președintele Klaus Iohannis efectuează astăzi cea mai importantă vizită la Bruxelles de la debutul mandatului său, în care va lua parte, în premieră, la o reuniune a Colegiului Comisiei Europene, forul decizional care întrunește toți cei 28 de comisari europeni, și unde are întrevederi cu președintele executivului european, Jean-Claude Juncker, cu liderul Consiliului European, Donald Tusk, și cu șeful Partidului Popular European, Joseph Daul.

Vizita șefului statului, ce are loc la invitația lui Jean-Claude Juncker și care a fost definitivată în luna decembrie a anului trecut, stă sub semnul situației din România privind legile justiției și a disputei mediatice dintre Comisia Europeană și liderii puterii de la București, declanșată ca urmare a scrisorii trimise de președintele și prim-vicepreședintele executivului european pentru regândirea legilor amintite. Cu toate acestea, cadrul general discuțiilor este unul orientat către viitorul Uniunii Europene în care Bucureștiul are un rol cheie prin prisma arhitecturii politico-instituționale europene: prima președinție rotativă la Consiliul UE ce va fi preluată la 1 ianuarie 2019 și negocierea viitorului Cadru Financiar Multianual, buget din care România este al doilea cel mai mare beneficiar net de fonduri europene din UE și piesă centrală în discuțiile șefilor de stat sau de guvern la summitul din 23 februarie 2018.

Programul vizitei: 5 ore de întrevederi cu 30 de oficiali europeni pe teme esențiale pentru viitorul UE și al României

Astfel, întrevederile președintelui României la Bruxelles încep la ora 13.00 cu reuniune bilaterală cu președintele Comisiei Europene, a treia de când cei doi oficiali sunt în funcție, și va fi urmată de un dejun de lucru cu comisarii europeni de la ora 14.00.

Pe agenda discuțiilor se află pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, securitatea externă și internă a Uniunii și aspecte legate de relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere și vecinătatea estică.

De la ora 15.30, Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker vor susține o conferință comună de presă.

Președintele Klaus Iohannis se întâlnește de la ora 16.00 cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, iar pe agenda lor figurează reuniunea informală a Consiliului European din 23 februarie, respectiv negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene post 2020 și aspecte instituționale. Ultima întrevedere bilaterală Iohannis–Tusk datează din 13 octombrie anul trecut. Atunci, șeful Consiliului European a fost prezent la București pentru a discuta despre pregătirea summitului informal al UE care va avea loc la Sibiu la data de 9 mai 2019.

Totodată, Donald Tusk a făcut marți un apel în mesajul său de felicitare către noul prim-ministru, Viorica Dăncilă, la respectarea statului de drept și a progreselor ireversibile în lupta împotriva corupției, elemente cruciale „pentru ca toți cetățenii români să beneficieze de apartenența la UE”.

Discuțiile privind viitorul cadru financiar multianual vor fi importante atât din perspectiva faptului că finalizarea acordului pentru bugetul european post-2020 este așteptată să aibă loc în timpul președinției României la Consiliul UE, cât și din prisma faptului că România este al doilea beneficiar net de fonduri europene din UE. Mai mult decât atât, acest subiect va fi abordat și în contextul în care la nivelul Comisiei Europene a fost lansată o propunere de a include o definiție a statului de drept în negocierile privind viitorul cadru financiar multianual. După precedentul creat de activarea articolului 7 din tratat privind riscul unei încălcări grave a valorilor statului de drept în Polonia mai mulți actori politici europeni doresc introducerea unei condiționalități între acordarea fondurilor europene și existența unui sistem judiciar funcțional și independent în țările membre.

Programul vizitei mai conține și o întâlnire bilaterală, de la ora 17.15, cu președintele Partidului Popular European, Joseph Daul. Deși președintele nu înregistrează participări regulate la summit-urile și reuniunile liderilor popularilor europeni, prin intermediul său România este a treia cea mai mare țară din UE reprezentată de PPE în Consiliul European.

Temele de discuție pentru această întrevedere nu au fost anunțate, însă ele vor avea loc la o zi distanță după ce Adunarea Politică a Partidului Popular European a adoptat prioritățile sale pentru viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020, priorități care nu includ o condiționalitate privind statul de drept și care alocă un interes major și obiectivelor României privind politica de coeziune, politica agricolă comună, dar și protecției granițelor externe ale UE.

Sursa informației


Președintele României se va întâlni cu Președintele Comisiei Europene și cu Președintele Consiliului European la Bruxelles

Potrivit unui comunicat, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, se va întâlni, miercuri, 31 ianuarie a.c., la Bruxelles, cu Președintele Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, și cu Președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk.

Vizita Președintelui României la Bruxelles are loc în urma invitației care i-a fost adresată, în luna decembrie 2017, de către Președintele Comisiei Europene. După întrevederea cu Jean-Claude Juncker, Președintele Klaus Iohannis se va întâlni cu membrii Colegiului Comisiei.

Cu acest prilej, vor fi abordate subiecte legate de pregătirea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, precum și teme de actualitate ale agendei europene vizând, în principal, procesul de consolidare a Uniunii Europene. Pe agendă se vor afla și negocierile privind noul cadru financiar al UE post-2020, aprofundarea Uniunii Economice și Monetare, securitatea externă și internă a Uniunii și aspecte legate de relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe procesul de extindere și vecinătatea estică.

De asemenea, va fi discutată situația din România referitoare la modificările aduse cadrului legislativ privind sistemul judiciar și lupta împotriva corupției.

Vezi și [UPDATE: Replică la scrisoarea Comisiei Europene privind modificările legilor justiției] Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de cooperare și verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției

Președintele Klaus Iohannis va sublinia, în cadrul întâlnirilor, angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, precum și atașamentul țării noastre la principiile și valorile pe care se bazează Uniunea. De asemenea, va arăta că Președinția României a Consiliului UE va avea o abordare echilibrată și obiectivă, în interesul Uniunii și al statelor membre, care să contribuie la avansarea procesului de integrare europeană.

Totodată, Președintele României se va întâlni și cu Președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk. Agenda reuniunii informale a Consiliului European din 23 februarie a.c., respectiv negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene post 2020 și aspecte instituționale vor fi principalele subiecte abordate de cei doi înalți oficiali.

La finalul vizitei la Bruxelles, Președintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu domnul Joseph Daul, Președintele Partidului Popular European.

Sursa informației

[UPDATE: Primirea președintelui Comisiei Europene și a membrilor Colegiului Comisarilor la Palatul Cotroceni] Președintele României se va întâlni cu Președintele Comisiei Europene și cu Președintele Consiliului European la Bruxelles was last modified: ianuarie 9th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: