[UPDATE: Rectificare] Președintele României: „Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar”

7 aug. 2020
Vizualizari: 360

Update 6 august 2020: Rectificare informații

Potrivit paginii oficiale (www.presidency.ro), în informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii prevăzute pentru data de 14 septembrie.

În informațiile transmise de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis, în cadrul conferinței de presă susținute la Palatul Cotroceni, miercuri, 5 august 2020, a apărut o eroare cu privire la formula de calcul care stă la baza stabilirii celor trei scenarii care vizează desfășurarea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie.

Informația corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala, și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum a fost inițial comunicat de către Președintele României.

Metoda de calcul este stabilită de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică și reprezentanții Ministerului Sănătății și subliniem că nu a fost comunicată corect Administrației Prezidențiale de către Ministerul Sănătății.

Președintele României își cere public scuze pentru eventualele confuzii rezultate ca urmare a comunicării formulei de calcul eronate.

 

Sursa informației


Potrivit paginii oficiale (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 5 august a.c., la Cotroceni, o declarație de presă.

Redăm, în continuare, transcrierea declarației de presă, așa cum a fost publicată pe site-ul oficial:

Bună ziua!

Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul și mai mulți miniștri și secretari de stat. Tema discuției a fost începerea anului școlar – situația învățământului din România și măsuri specifice în vremuri de pandemie.

Am tras câteva concluzii, s-au luat câteva decizii, și o să vă comunic datele cele mai importante pe care le avem acum și deciziile care au fost luate astăzi, urmând ca în săptămânile care urmează să fie detaliate toate acestea și aduse la cunoștința publicului.

Primul lucru important pentru elevi, pentru părinți, pentru societate în general: pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la școală.

Pentru a ține cont de impactul pandemiei în fiecare școală, în fiecare localitate, au fost elaborate 3 scenarii, în funcție de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt general valabile nu doar pentru școli, dar ele vor fi folosite și pentru a evalua impactul pandemiei asupra școlilor.

Aceste trei scenarii sunt scenariul „verde”, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19; scenariul doi, care înseamnă scenariul „galben”, între unu și trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, și scenariul trei, „roșu,” când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă.

Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Foarte important și vă rog să rețineți această chestiune: felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local, deci, decizia se descentralizează la nivel de județ. În funcție de situația concretă, locală, se va decide dacă unitatea școlară va funcționa după scenariul unu – „verde”, cu risc mic sau deloc; după scenariul doi – „galben”, cu risc mediu; sau după scenariul trei – numit „roșu”, care înseamnă că școala se închide de tot.

În consecință, pentru fiecare școală în parte, Comandamentul Județean pentru Situații de Urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul „verde”, asta însemnând că toți elevii merg fizic la școală, se țin cursuri normale; sau, dacă se merge pe scenariul trei – „roșu”, când nimeni nu merge la școală și totul se desfășoară online; sau scenariul „galben”, scenariul doi, de risc mediu, care înseamnă că o parte din activități se ține în școală și o parte se ține în online.

Deci, încă o dată: decizia se descentralizează, se ține cont de situația concretă din localitate, chiar și din școală și, în funcție de asta, vom avea o decizie corectă pentru fiecare unitate școlară în parte. Încă o dată: scenariul „verde” înseamnă un număr foarte mic sau deloc de bolnavi în localitatea respectivă. La extrema cealaltă, scenariul „roșu”, mai mult de 3 persoane pe zi, în medie, în ultimele zile, înseamnă scenariu de avarie, când nu se face școală fizic, ci se învață online. Scenariul „galben” este între ele.

Scenariul „galben” înseamnă practic că grădinițele și ciclul primar merg la școală, clasele VIII și XII, care se pregătesc pentru examen, merg la școală, iar restul claselor, în funcție de decizia școlii, o parte vin la școală și o parte nu, ca să facă loc pentru distanțare suficientă pentru cei care vor merge în fiecare zi la școală.

Important de știut, învățământul online este acceptat ca învățământ normal, adică se predă materie și lucrurile merg mai departe atunci când nu se pot ține cursuri fizice, deci învățământul online este acceptat ca formă de învățământ.

Evident că pentru vremuri de pandemie este nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sănătății lucrează la aceste norme – vor fi puse la dispoziția publicului. Ele implică norma de distanțare, norme de igienă, norma de dezinfecție și multe alte lucruri, care vor fi făcute publice în zilele următoare.

Vă rog să rețineți aspectele cele mai importante. Anul școlar preuniversitar începe pe 14 septembrie, majoritatea copiilor vor merge efectiv la școală, punem accent pe învățământ de calitate, pe siguranța și sănătatea elevilor și învățământul online vine să completeze învățământul acolo unde nu se pot ține cursuri fizic. Decizia dacă elevii merg la școală sau învață online se ia pentru fiecare școală în parte la nivel de județ, sigur, la propunerea școlii, a inspectoratului școlar, și, în final, se decide împreună cu ceilalți factori din comandamentul județean. Acestea sunt lucrurile care sunt foarte clare acum. Restul se va clarifica în diferite formate interministeriale în zilele următoare și vor fi făcute publice toate aceste date.

Sursa informației

[UPDATE: Rectificare] Președintele României: „Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar” was last modified: august 7th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: