[UPDATE: Declarația comună a președinților] Participarea Președintelui României la Summitul B9 și Țările Nordice

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

UPDATE: Declarația comună a președinților

Președintele României, împreună cu Președintele Republicii Lituania și cu Președintele Republicii Polone, a publicat un comunicat de presă comun referitor la concluziile Summitului B9 și Țările Nordice.

Liderii statelor participante la Formatul București 9 – alături de cei ai țărilor nordice – s-au întâlnit la Vilnius într-un context de securitate internațională marcat de tensiuni crescânde. Reuniunea a beneficiat de prezența reprezentanților de rang înalt ai organizațiilor internaționale relevante, subliniind importanța cooperării extinse în actualul climat geopolitic.

Întâlnirea a avut loc pe fondul deteriorării continue a mediului de securitate, cauzată de agresiunea militară în curs împotriva Ucrainei, care generează pierderi umane și suferință civilă, precum și încălcări grave ale normelor internaționale. În acest context, s-a reiterat necesitatea adaptării permanente a Alianței Nord-Atlantice la noile provocări, prin consolidarea capacităților de apărare și descurajare.

Evenimentul a reprezentat un semnal clar al angajamentului pentru aprofundarea cooperării în domeniul apărării între statele participante și alinierea acestora în vederea pregătirii viitorului summit aliat. Printre temele analizate s-au numărat creșterea investițiilor în domeniul apărării, consolidarea industriei de profil și susținerea infrastructurii strategice necesare mobilizării rapide a forțelor.

S-a evidențiat importanța cooperării transatlantice și necesitatea menținerii unei prezențe militare robuste pe flancul estic al Alianței. Totodată, s-a subliniat rolul vital al unei abordări integrate, interinstituționale, care să includă modernizarea infrastructurii critice și asigurarea resurselor esențiale pentru o apărare eficientă.

Participanții au reafirmat sprijinul deplin pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în acord cu dreptul internațional. S-a reafirmat importanța continuării sprijinului politic, militar, economic și umanitar pentru Ucraina, în vederea obținerii unei păci durabile și echitabile.

A fost exprimat sprijinul pentru parcursul euroatlantic al Ucrainei, inclusiv prin aprofundarea cooperării și prin angajamentele asumate în cadrul procesului de integrare. De asemenea, a fost subliniată necesitatea intensificării presiunii internaționale asupra agresorului, inclusiv prin măsuri restrictive și prin demersuri pentru tragerea la răspundere în fața justiției internaționale.

A fost condamnat sprijinul oferit agresiunii de către alte state și a fost reafirmată hotărârea de a contracara toate formele de acțiuni hibride, precum sabotajul, dezinformarea, atacurile cibernetice sau interferențele externe. Măsurile de coordonare, supraveghere și comunicare strategică vor fi intensificate pentru a preveni și contracara astfel de amenințări.

Totodată, au fost apreciate eforturile unor parteneri din vecinătate pentru menținerea stabilității interne și avansarea reformelor democratice. A fost exprimată susținerea pentru dezvoltarea parteneriatelor strategice, inclusiv cu Uniunea Europeană și cu alți actori internaționali din regiuni-cheie.

Următoarea reuniune va fi găzduită de România în anul 2026.

 

Sursa informației


Președintele României va participa, luni, 2 iunie 2025, la Summitul B9 și Țările Nordice, care va avea loc la Vilnius, Republica Lituania.

La eveniment vor participa Secretarul General al NATO, Mark Rutte, Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, precum și reprezentanți ai țărilor nordice membre NATO – Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia și Islanda.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Reuniunea la nivel înalt a statelor din Formatul București 9 are ca obiectiv pregătirea Summitului NATO de la Haga, programat pentru sfârșitul lunii iunie. Acest summit va reprezenta un moment-cheie pentru consolidarea coeziunii transatlantice și a Alianței Nord-Atlantice.

În cadrul întâlnirii de la Vilnius, liderii vor discuta despre întărirea capacității de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, intensificarea sprijinului acordat Ucrainei, precum și despre necesitatea creșterii investițiilor în apărare din partea statelor europene membre.

Președintele României va reafirma, în cadrul summitului B9 de la Vilnius, angajamentul ferm al României față de consolidarea NATO pe toate dimensiunile, subliniind rolul esențial al Alianței în garantarea securității spațiului euroatlantic. Acesta va evidenția contribuția activă și responsabilă a României pe Flancul Estic, în special în regiunea strategică a Mării Negre, și va pleda pentru continuarea sprijinului extins acordat Ucrainei – o investiție esențială în propria securitate.

De asemenea, Președintele va atrage atenția asupra situației din Republica Moldova, subliniind necesitatea susținerii acesteia în fața riscurilor și amenințărilor complexe cu care se confruntă.

Sursa informației

Vezi și Discursul susținut de Președintele României în cadrul ședinței solemne comune a Camerei Deputaților și a Senatului, consacrată depunerii jurământului de învestitură în funcție