Președintele României: Cerere de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea O.U.G. nr. 122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România

21 iul. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 16

Conform site-ului oficial (www.presidency.ro), Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis marți, 20 iulie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România.

Redăm, în continuare, cererea de reexaminare, așa cum a fost publicată pe site-ul oficial:

București, 20 iulie 2021

Doamnei Anca Dana DRAGU

Președintele Senatului

În temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constituția României, republicată,

formulez următoarea

CERERE DE REEXAMINARE

asupra

Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România

Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România, transmisă Președintelui României în vederea promulgării la data de 1 iulie 2021, vizează, pe lângă aprobarea măsurilor cuprinse în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 122/2020, și o serie de intervenții legislative referitoare la Programul pilot de descentralizare pentru dezvoltare teritorială integrată pentru perioada de programare 2021-2027. Având în vedere că, în cadrul programului pilot de descentralizare menționat, se elaborează și se implementează investiții teritoriale integrate (ITI), prin completarea adoptată de Parlament în cuprinsul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 122/2020, sunt desemnate Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) care acordă asistență tehnică în cadrul proiectului pilot, zonele pentru care se aplică ITI, asociațiile de dezvoltare intercomunitară și județele în care va fi implementat programul pilot, precum și modalitatea de calcul a sumei alocate pentru aceste investiții.

Semnalăm că dispoziții referitoare la derularea Programului pilot de descentralizare pentru dezvoltare teritorială integrată pentru perioada de programare 2021-2027, respectiv la Agențiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) care acordă asistență tehnică în cadrul proiectului pilot, zonele pentru care se aplică ITI, asociațiile de dezvoltare intercomunitară și județele în care va fi implementat acest program pilot sunt prevăzute și la art. unic pct. 3 din Legea nr. 176/2020 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2020 privind unele măsuri financiare în vederea implementării proiectelor de infrastructură fazate din perioada de programare 2007-2013, finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. din 755 din 19 august 2020. Însă, în timp ce prin art. unic pct. 3 din Legea nr. 176/2020, cu referire la art. 4 alin. (7) lit. (b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2020, se stabilesc un număr de două ADR, anumite zone pentru care se aplică ITI, respectiv anumite asociații de dezvoltare intercomunitară și județe vizate, prin legea supusă reexaminării se desemnează un număr de cinci ADR și se adaugă ori se elimină, după caz, zone pentru care se aplică ITI, respectiv asociații de dezvoltare intercomunitară și județe vizate.

În acest context, al existenței unor dispoziții ce reglementează în mod diferit derularea Programului pilot de descentralizare pentru dezvoltare teritorială integrată pentru perioada de programare 2021-2027, precum și al includerii acestor prevederi în acte normative diferite, cu privire la care legea transmisă la promulgare nu cuprinde o opțiune expresă în ceea ce privește modificarea/completarea/înlăturarea din dreptul pozitiv a prevederilor art. unic pct. 3 din Legea nr. 176/2020, respectiv a dispozițiilor art. 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2020, considerăm că, pentru a înlătura orice neclaritate în aplicare, dar și pentru a respecta principiul calității legii în dimensiunile sale referitoare la securitatea raporturilor juridice, revine Parlamentului obligația atât de a stabili un cadru normativ coerent, prin instituirea unor norme clare, lipsite de orice echivoc cu privire la programul pilot de descentralizare menționat, cât și de a clarifica aplicarea dispozițiilor menționate din Legea nr. 176/2020.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, în calitate de organ reprezentativ suprem al poporului român și de unică autoritate legiuitoare a țării, vă solicităm reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România.

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

KLAUS-WERNER IOHANNIS

Sursa informației

Vezi și Președintele României. Raportul Proiectului „România Educată”

Președintele României: Cerere de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea O.U.G. nr. 122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România was last modified: iulie 21st, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter