Preşedintele Klaus Iohannis: „Se impune prelungirea stării de alertă”

9 iun. 2020
Vizualizari: 468

Marți, la ora 13:00, Președintele Klaus Iohannis a avut, la Palatul Cotroceni, o întâlnire pe tema gestionării epidemiei de coronavirus, la care au participat premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Virgil Popescu, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. La finalul întâlnirii, Președintele Iohannis a făcut o declarație în legătură cu măsurile pregătite de Guvern pentru perioada imediat următoare.

„Având în vedere că numărul de noi îmbolnăviri nu a crescut semnificativ, credem că e posibil să continuăm cu câteva noi măsuri de relaxare, adică unele dintre restricții nu vor mai fi în vigoare după 15 iunie. Exemplific cele mai importante. Se vor putea redeschide mall-urile, fără restaurante, fără locuri de joacă. Vor fi posibile evenimente private cu 20 de persoane, dacă sunt în interior, și 50, dacă vor avea loc în exterior.Va fi posibilă redeschiderea grădinițelor, after-school-urilor și creșelor private. Va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, dar cu reguli foarte stricte. Poate fi luată în calcul și deschiderea piscinelor exterioare.Se impune prelungirea stării de alertă”, a spus Președintele Iohannis, scrie B1Tv.

„Parlamentul trebuie să ia în dezbatere prelungirea stării de alertă. Fiți responsabili, virusul nu dispare printr-un vot în Parlament. Dacă sprijiniți Guvernul, putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei. Guvernul a luat până acum cele mai bune măsuri”, a mai arătat Președintele Iohannis, notează B1Tv.

Anterior declarației Președintelui Iohannis, profesorul Alexandru Rafila a arătat, la Digi24„în următoarea perioadă ar trebui insistat pe educarea oamenilor și pe fructificarea rezultatelor de până acum, în ținerea sub control a epidemiei”.

„Să fructificăm prin comportament ce am reușit să rezolvăm până acum și atunci cred că o să avem o vară liniștită și o să putem să mergem și în vacanță fără niciun fel de probleme. Apariția de focare nu este exclusă nici în România, astfel de situații trebuie ținute sub control de Ministerul Sănătății și de autoritățile sanitare”, a explicat dr. Alexandru Rafila, la Digi24.

Mulți dintre români se gândesc că în această vară ar putea pleca într-o vacanță în Grecia. De acolo nu vin însă cele mai bune vești.

„Autoritățile elene și-au exprimat luni îngrijorarea după creșterea numărului de noi cazuri de COVID-19 în țară, în perspectiva deschiderii sezonului turistic peste o săptămână”, notează AFP, citată de Agerpres.

Ministrul Protecției Cetățeanului din Grecia, Nikos Hardalias, „a anunțat luni 97 de cazuri noi de COVID-19 și doi morți de joi, până luni”, scrie Agerpres.

„Aproape o treime din cele 97 de cazuri sunt persoane venite din străinătate, potrivit unui comunicat ministerial. Cu începere de la 15 iunie, principalele două aeroporturi ale țării, Atena și Salonic (nord), vor fi autorizate să primească vizitatori din circa 30 de țări, în majoritate din Uniunea Europeană, principalii clienți ai țării, marcând deschiderea sezonului turistic. Deschiderea aeroporturilor regionale este prevăzută pentru 1 iulie. Numărul total al deceselor cauzate de COVID-19 de la începutul pandemiei în țară, la sfârșitul lui februarie, se ridică la 182, iar numărul cazurilor la 3.049, potrivit ministerului”, arată Agerpres.

Lumea nu ar trebui să lase garda jos, deoarece pandemia provocată de noul coronavirus este încă în creștere, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„OMS afirmă că pacienții asimptomatici, care sunt cei mai mulți și al căror număr este greu de estimat, transmit doar în cazuri foarte rare virusul. În plus, participarea la o adunare de masă nu s-ar înscrie în definiția contactului cu un bolnav. Sunt două dintre comunicările făcute luni de oficiali ai OMS într-o conferință de presă care reprezintă o schimbare de poziție”, arată Digi 24.

Viața politică a țării este marcată de câteva declarații importante. Pe scena politică se anunță o alianță de centru-stânga.

„Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, luni seara, că are discuții cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și cu cel al Pro România, Victor Ponta, pentru încheierea unei alianțe între cele trei partide la alegerile locale. (…) El a spus că, împreună cu cei doi politicieni, a decis depunerea unei moțiuni de cenzură, menționând, însă, că acest lucru nu se va întâmpla cât timp România se află în stare de alertă”, notează Digi 24.

Presa mai scrie că fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, nu a reușit să convingă instanța să îl elibereze.

„Tribunalul București a respins, marți, ca nefondată, o nouă cerere a fostului președinte al PSD Liviu Dragnea prin care a solicitat să fie eliberat din închisoare, pe motiv că este deținut ilegal.Decizia nu este definitivă. Este vorba despre o contestație la executare depusă de Liviu Dragnea, care a invocat un recurs în drept intitulat «habeas corpus» – o lege cu caracter constituțional, promulgată în anul 1679 de către Parlamentul englez, prin care se garantează libertatea persoanei”, relatează Agerpres.

Creșterea alocațiilor pentru copii este o altă temă prezentă în paginile presei. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni seară, că banii pentru dublarea alocațiilor pot veni din impozitarea pensiilor speciale.

„Dacă nu au bani să dubleze alocațiile, eu îl invit din nou pe domnul Orban: mâine dimineață să facă ședință de guvern și să impoziteze toate pensiile speciale și atunci o să facă rost de bani pentru dublarea alocațiilor. Cred că e cea mai rapidă metodă. Eu îi garantez că PSD nu va ataca această ordonanță la CCR”, a afirmat Președintele PSD, Marcel Ciolacu, la B1 TV, scrie Agerpres.

Industria automobilelor electrice ar putea cunoaște o dezvoltare fără precedent, în următorii ani. Un producător chinez de baterii electrice pentru autoturisme anunță că, folosind o nouă tehnologie, poate crește de peste 6 ori durata de viață a bateriilor.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Compania chineză Contemporary Amperex Technology Co. Ltd, unul dintre cei mai mari producători la nivel global de baterii pentru mașini electrice, anunță că, folosind un nou proces de producție, a reușit să creeze baterii care să funcționeze aproximativ 2 milioane de kilometri sau 16 ani. Garanțiile oferite în prezent de producători pentru baterii se opresc sub 300.000 de kilometri. Asta înseamnă că a fost făcut un salt de peste 6 ori mai mare pentru fiabilitatea bateriilor pentru automobile electrice. Cei de la CATL nu descriu felul în care au ajuns în acest punct, însă spun că Elon Musk a fost deja să verifice noile baterii și a decis să le folosească pe viitorul Tesla Model 3 sedan, care va fi construit în fabrica din Shanghai.(…) Oficialii companiei chineze mai spun că pot demara imediat producerea noilor baterii și că acestea costă doar cu 10% mai mult decât celelalte baterii pentru mașini electrice”, scrie News.ro.

În finalul Revistei vă invităm la teatru.

Din 15 iunie, spectacolele revin la AMFITEATRU TNB, un loc unic în București, aflat deasupra Teatrului Național. În acest moment, Amfiteatrul este singura scenă din România construită în aer liber, aflată în incinta unui teatru, prevăzută cu dotări profesioniste moderne și care îndeplinește condițiile de siguranță a spectatorilor și artiștilor pentru a-și putea desfășura activitatea în condiții de siguranță, conform normelor de prevenire a răspândirii Covid 19.În această primă etapă de reluare a spectacolelor, pentru a respecta cu strictețe recomandările de distanțare socială, din cele 300 de locuri ale Amfiteatrului, sunt oferite spre vânzare publicului doar 60”, relatează Cotidianul.

Primul spectacol care se va juca luni, 15 iunie, și marți, 16 iunie, de la orele 21:30, este „Frumos e în Septembrie la Veneția” de Teodor Mazilu, în regia Marianei Cămărășan și scenografia lui Vladimir Turturică, cu actorii: OANA PELLEA și MIRCEA RUSU.

Seară frumoasă!

Președintele Klaus Iohannis: „Se impune prelungirea stării de alertă” was last modified: iunie 9th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: