Preşedintele Iohannis: „Avem un nou super-ministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută?”

13 iun. 2018
Vizualizari: 640

Delegația Comisiei de la Veneția s-a întâlnit și cu judecători ai Curții Constituționale a României. În cadrul întâlnirii, membrii delegației au cerut judecătorilor CCR să le precizeze care au fost circumstanțele scrisorii adresate de CCR mai multor instituții europene cu privire la presiunile exercitate asupra sa.

„În cursul întrevederii s-au purtat discuții referitoare, în esență, la unele aspecte de constituționalitate care s-au ridicat pe parcursul procesului legislativ de elaborare a legilor de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată în comunicatul CCR, scrie Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a avut o primă reacție după publicarea motivării CCR privind revocarea procurorului-șef DNA, Laura Codruța Kovesi.

Potrivit News.ro, „președintele a mai afirmat că PSD «încearcă să amputeze puterile președintelui, pentru că președintele are altă părere» și că este evident că decizia CCR «vine exact în linia PSD de amputare a puterilor președintelui»”.

„Întrebat de mai multe ori dacă va semna decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi, șeful statului a afirmat că va reacționa într-un timp rezonabil, precizând că nu se poate aștepta până în decembrie, de exemplu, dar că nu crede că cineva serios se așteaptă de la el să aplice o decizie într-o zi sau două. El a mai spus că «nu va exista nicio suspendare» a sa, pentru că nu există niciun temei pentru un astfel de demers. De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că, după publicarea motivării deciziei CCR, este nevoie de o dezbatere amplă la care să participe toți cei interesați, pentru că motivarea aduce la suprafață mai multe întrebări ale căror răspunsuri sunt esențiale pentru arhitectura statului: Care mai este statutul procurorilor în România? Avem un nou super-ministru al Justiției care decide și președintele execută? Ce mai este CSM? Președintele a precizat că un referendum ar putea fi organizat la finalul acestei dezbateri”, mai arată News.ro.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a reacționat la declarațiile președintelui Iohannis.

„«Din lunga mea experiență în sistemul judiciar, cred că, ce face președintele astăzi, este cel mai periculos precedent pentru statul de drept. Cel mai periculos precedent pentru că este prima dată când un demnitar de rang înalt pune în discuție respectarea și aplicarea legii fundamentale și respectarea și aplicarea unei decizii a Curții Constituționale», a declarat, miercuri dimineață, ministrul justiției”, scrie Adevărul.

Mediafax publică punctul de vedere al fostului judecător Toni Greblă cu privire la decizia CCR.

„Deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii, iar legislația României – și a tuturor țărilor Uniunii Europene -, nu permite ca o hotărâre judecătorească, o decizie a unei instanțe – inclusiv a celei constituționale -, să fie supuse unui referendum. Sunt mai multe interdicții în legătură cu organizarea referendumurilor, inclusiv în ceea ce privește regimul taxelor și impozitelor. […] Decizia Curții Constituționale trebuie pusă în aplicare, iar președintele este cel care ar trebui să fie exemplu în ceea ce privește executarea imediată a deciziilor tuturor instanțelor judiciare și constituționale din România. În același timp, o dezbatere publică pe orice fel de problemă poate fi lansată, inclusiv de Președintele României, dar acestea sunt lucruri deosebite. Dezbaterea publică poate avea loc pe orice fel de problemă care interesează societatea românească, dar în niciun caz acest lucru nu afectează obligativitatea deciziilor Curții Constituționale. Președintele are pârghii pentru a influența, în bine, viața socială, economică și politică a țării”, a arătat fostul judecător CCR, Toni Greblă, scrie Mediafax.

„După 27 de ani de discuții și multe proteste, Grecia și vecina sa din Nord, Macedonia, au ajuns la o înțelegere în privința numelui, informează BBC”, scrie azi HotNews.

Țara se va numi Macedonia de Nord. Se pare că disputa care a dus la blocarea aderării Macedoniei la NATO și UE din cauza veto-ului grec va lua sfârșit.

„Discuțiile purtate la Bruxelles asupra unei soluții în disputa referitoare la viitorul nume al Macedoniei au culminat cu alegerea unui nou nume: Macedonia de Nord. Numele discutate între Atena și Skopje au fost: Macedonia de Sus, Macedonia de Nord sau Noua Macedonie, potrivit unei surse grecești apropiate dosarului. Cele două țări vecine au avut, de la crearea statului macedonean, în 1991, o dispută asupra numelui oficial al acesteia din urmă. Atena refuză să o recunoască sub numele de «Macedonia», estimând că acest apelativ ține de patrimoniul său istoric și cultural, o provincie din nordul Greciei, la frontiera cu țara vecină, având același nume”, mai scrie HotNews

Seară frumoasă!

Președintele Iohannis: „Avem un nou super-ministru al Justiției care decide și președintele execută?” was last modified: iunie 13th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: