Presa, de ziua ei

3 mai 2017
Vizualizari: 1517

Azi sărbătorim Ziua Mondială a Libertății Presei. O zi importantă am spune dacă am privi înapoi și am încerca să înțelegem cât de mult a contribuit presa la consolidarea democrației în România post-decembristă.

Cum arată presa românească azi?

Tabloul dezolant al presei este prezentat de Cotidianul. Jurnaliștii de la Cotidianul titrează: „De Ziua Mondială a Libertății Presei, asociațiile ziariștilor dorm, agonizează sau se prăpădesc”.

Agerpres scrie despre un raport referitor la libertatea presei prezentat de ActiveWatch.

„Pe parcursul ultimului an, mass-media au contribuit semnificativ la radicalizarea discursului public, fenomenul știrilor false a contaminat și presa din România, iar protestele din ianuarie – februarie au oferit prilejul unor dezinformări și manipulări de amploare, se arată în Raportul FreeEx „Libertatea Presei în România 2016 – 2017”,  prezentat miercuri de ActiveWatch”, scrie Agerpres.

Indiferent de starea presei din România, știrile ajung la public, ceea ce demonstrează că jurnaliștii continua să creadă în lupta lor. Democrația nu poate exista fără o presă liberă.

Revenim la știrile de azi și aducem în atenția dumneavoastră Dosarul alegerilor pentru funcția de președinte al statului din 2009, aflat azi pe masa Parchetului General.

„Procurorii de la Parchetul General au solicitat documente de la Autoritatea Electorală Permanentă, Curtea Constituțională a României, Serviciul de Telecomunicații Speciale și de la Parchetul Curții de Apel București în dosarul privind alegerile din 2009, au precizat surse judiciare pentru Mediafax. (…) Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat, joi, că infracțiunile de abuz în serviciu și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, pentru care s-a început urmărirea penală in rem în dosarul privind alegerile din decembrie 2009, se prescriu în termen de 10, respectiv 8 ani”, notează Mediafax.

Deocamdată, în această cauză, a fost audiat ca martor fostul ministru de interne, Gabriel Oprea.

Alegerile pentru funcția de președinte al statului din 2009 vor fi anchetate și de o comisie a Parlamentului.

DC News scrie și despre un alt dosar al fostului lider al PNL, Vasile Blaga.

„Magistrații Curții de Apel București au dispus, miercuri, începerea judecării pe fond în dosarul în care Vasile Blaga este acuzat de trafic de influență. Judecătorii au menținut decizia Tribunalului București prin care s-a constatat legalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii DNA în acest caz”, notează DC News.

DC News mai menționează că: „Fostul copreședinte al PNL, Vasile Blaga, a fost trimis în judecată pe 29 noiembrie 2016 de DNA Ploiești, fiind acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenței, astfel încât respectiva firmă să obțină contracte cu două companii naționale”. 

Reprezentanții Ministerului Justiției (MJ) au discutat azi cu experții Comisiei Europene despre stadiului îndeplinirii celor 12 recomandări cuprinse în ultimul raport MCV.

„Ministrul justiției a prezentat proiectele aflate în derulare, precum și acțiunile pentru următoarele luni, evidențiind elementele care să sprijine angajamentul Guvernului de asigurare a stabilității și ireversibilității progreselor îndeplinite în cadrul Mecanismului. De asemenea, a fost subliniat procesul de consultare și dialog interinstituțional realizat de MJ în pregătirea misiunii”, se precizează într-un comunicat al MJ, citat de Agerpres.

Dar România nu are numai problema îndeplinirii celor 12 recomandări cuprinse în ultimul raport MCV.

Îndeplinirea celor 12 recomandări cuprinse în ultimul raport MCV, ci și iminenta preluare a președinșiei rotative a UE, care presupune o serie de pregătiri.

„Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat miercuri că preluarea președinției rotative a Consiliului UE de către România reprezintă un proiect național, însă a arătat că există probleme logistice și protocolare”, scrie Jurnalul Național.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

„Este un proiect național și trebuie să ne înțelegem cu Parlamentul, cu Guvernul, că fiecare este implicat în acest proiect. Este un proiect, care întradevăr ne dă șansa să fim undeva vizibili pe harta Europei și unde pe o perioadă de șase luni să fim acei facilitatori care, pornind de la pozițiile noastre naționale și în același timp de la interesele UE în ansamblul său, să găsim cele mai bune soluții pentru problemele cu care se confruntă UE”, a afirmat Meleșcanu la dezbaterea „Președinția română la Consiliul UE 2019 – Împreună pentru consolidarea proiectului european”, notează ziariștii de la Jurnalul Național.

O responsabilitate în plus pentru România și pentru Guvern care vine într-un moment internațional delicat.

Ziarul Financiar dă o veste bună bugetarilor din România: ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, luni seară, la TVR 1, că toate salariile bugetarilor vor crește 25% de la 1 ianuarie 2018.

„De la 1 ianuarie absolut toate salariile vor crește cu 25%, după care, ce este în plată în acel an și ce au în Legea salarizării în căsuță, pentru că pe fiecare ocupație este o căsuță cu salariul la care trebuie să ajungă în 2022, deci 2019, 2020, 2021 și 2022, se împarte câte o pătrime în fiecare an”, a declarat ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, notează site-ul TVR.

Vestea vine, oarecum, la pachet cu majorarea prețurilor locuințelor pe piața liberă.

„Prețurile pentru casele și apartamentele din România din zonele urbane vor crește cu 8-10% până la finalul anului, comparativ cu tarifele din 2016, potrivit unei analize realizate de o companie de servicii imobiliare. Conform analizei, în 2016, în România, prețul mediu de vânzare pentru un apartament din zona urbană a fost de 1.150 euro/mp, iar pentru anul în curs, specialiștii RE/MAX anticipează o creștere situată între 8-10%. De asemenea, o evoluție asemănătoare este așteptată și în ceea ce privește chiria apartamentelor din zonele urbane, caz în care, până la finalul acestui an, prețul/mp va crește cu circa 7-10% față de tariful mediu din 2016, situat la 550 euro/mp”, scrie Agerpres.

Se anunță nu numai salarii mai mari pentru bugetari, dar și funcții importante pentru liberalii de frunte.

Agerpres scrie: „Biroul Politic Național al PNL l-a propus, miercuri, pe Eugen Nicolăescu pentru postul de viceguvernator al BNR. De asemenea, în ședința conducerii PNL, Sulfina Barbu a fost propusă membru în CNSAS, Anca Boagiu la Curtea de Conturi și Teodor Atanasiu la ANRE”.

În finalul Revistei ne oprim la prognozele meteo, care se arată îngrijorătoare pentru vestul țării.

„Săptămâna aceasta sunt așteptate furtuni locale puternice în regiuni din estul Europei și Peninsula Balcanică, anunță site-ul de profil accuweather.com. Local, se vor produce inundații, va cădea grindină și e posibil să se formeze tornade. Vestul României se află sub avertizare de vreme rea, iar în Timișoara s-ar putea produce cele mai puternice furtuni”, anunță TVR.

Doar inundațiile ne mai lipseau… în rest aveam de toate.

Seară frumoasă!

Presa, de ziua ei was last modified: mai 3rd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: