Premierul şi preşedintele vor alegeri anticipate

10 ian. 2020
Vizualizari: 849

Dacă ieri anunțam că PNL urcă spectaculos în sondaje, fapt ce poate determina decizii importante în plan politic, din partea liberalilor, azi, în cursul dimineții, premierul Orban și președintele Iohannis au avut o întâlnire la Cotroceni.

Ludovic Orban a anunțat, vineri, după o întâlnire de o oră cu președintele Klaus Iohannis că au decis împreună să declanșeze procedurile pentru organizarea de alegeri anticipate. „O spun clar, președintele României și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să declanșăm alegeri anticipate”, a spus premierul Orban, anunță Digi24.

„O spun clar, considerăm că trebuie să organizăm alegeri anticipate. Românii au arătat clar că nu mai vor PSD la Putere. Parlamentul este dominat de PSD și acționează ca o frână în calea demersurilor președintelui și ale Guvernului. Este absolut necesar ca puterea să revină la popor, ca să există un Parlament, oglindă fidelă a electoratului român. (…) Am convenit împreună că e cea mai bună soluție pentru România”, a afirmat Ludovic Orban, scrie Realitatea.net. 

„Premierul a mai spus că este preferabil ca alegerile anticipate să fie în același timp cu alegerile locale. (…) Orban a evitat să spună dacă va demisiona din funcție, precizând că nu vrea să dezvăluie strategia, dar că vor fi aplicate «cele mai bune soluții pentru declanșarea procedurii de anticipate»”, mai arată Realitatea.net.  

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, susține că demisia lui Ludovic Orban reprezintă o mutare care ar genera o nouă criză politică.

„În ceea ce privește alegerile anticipate, nu știu calculele care stau la baza lor, dar știu că în România, în acest moment, nu există o criză politică. Pe de altă parte, dacă mă uit la cum a guvernat PNL țara, cred că e o opțiune să fie alegeri anticipate și să plece acasă. Cred că substanța este faptul că acest guvern nu funcționează și el trebuie îndepărtat. PSD, în această sesiune parlamentară, va depune o moțiune de cenzură”, a declarat ieri președintele Ciolacu, la Antena 3, scrie Evenimentul Zilei.

„Eu am citit Constituția. Ultimele alegeri locale au avut loc pe data de 5 iunie. Alegerile locale nu pot să depășească termenul de la ultimele alegeri. Cred că singura dată ar fi pe 24 mai de alegeri locale. Nu știu ce calcule fac ei, dacă acum e momentul să arunce România, prin demisia premierului, într-o criză. Cine va face acest lucru, să deconteze declanșarea unei asemenea crize?”, a mai arătat Marcel Ciolacu, notează Evenimentul Zilei. 

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunță reorganizazarea Ministerului.

„Sunt în mjlocul unei reorganizări profunde în Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Am ajuns, după săptămâni de dezbateri interne și externe, la varianta de mai jos a Organigramei. A mai fost în consultare, dar o arăt din nou public pentru că orice reacție bazată pe argumente este binevenită! În curând îmi voi asuma decizia pe marginea noii Organigrame. Da, propun reducerea numărului de posturi, scăderea numărului directorilor generali, acest lucru având – căci nu se poate altfel, consecința scăderii veniturilor, ajungându-se la o treaptă ierarhică cu un nivel de salarizare mai mic. Exclud din discuție completările la salarii prin fonduri europene pe baza proiectelor. Propun comasarea unor structuri, repartizarea mai bună a resurselor umane. De la 424 posturi, această propunere de organigramă are 323 posturi. Urmează instituțiile din coordonare”, a scris joi seara ministrul Muncii, Violeta Alexandru, pe Facebook, scrie Adevărul.ro.

Un alt ministru al cabinetului Orban, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit joi cu Iana Matei, președintele organizației Reaching Out România, cu care a discutat despre problema traficului de persoane din România, în special a traficului de minori.

„Sunt decis să implic Ministerul Justiției în combaterea cu forță a traficului de minori, în cadrul competențelor legale ale instituției. Acest fenomen este grav, de amploare și are efecte devastatoare asupra multor minori, este o rană deschisă care obligă toate instituțiile de aplicare a legii la o acțiune coordonată. În prezent, adulții care racolează minori pentru cerșetorie sau prostituție acționează fără mari griji din partea oamenilor legii. Eșecuri de tipul celor din «Cazul Țăndărei» nu fac decât să consolideze încrederea traficanților că nu li se poate întâmpla nimic. Sume uriașe de bani sunt obținute de pe urma traficului și exploatării de minori, cu prețul compromiterii unor vieți, mutilării unor suflete și sfidării legii și a moralei publice”, a transmis ministrul Cătălin Predoiu, scrie News.ro.

 

Potrivit acestuia, „ar trebui să o luăm de la zero, de exemplu de la a inventaria câte case de prostituție funcționează în fiecare oraș, unde sunt localizate, cine le exploatează, cine coordonează rețelele de racolare etc”, mai arată News.ro.

„Ar trebui să începem chiar cu capitala țării, cu Bucureștiul, să aflăm câte astfel de localuri funcționează, sunt ele sau nu disimulate în alte forme de activități aparent legitime, de exemplu hoteluri? Cui aparțin, cine câștigă de pe urma lor, cine le protejează? Voi iniția un astfel de demers cu noile conduceri din cadrul Ministerului Public imediat ce își vor prelua mandatele, cu alte ministere din zona de aplicare a legii, cu Parlamentul și societatea civilă. Nu în ultimul rând, știu că vom beneficia de sprijin și asistență cu expertiză în acest domeniu din partea UE și a SUA. Această rușine, care este traficul și exploatarea minorilor, trebuie să se oprească”, a mai declarat ministrul Justiției, mai notează News.ro.

Judecătoarele CSM Gabriela Baltag și Evelina Oprina solicită președintelui CSM, Nicoleta Țînț, să dispună un control la instanța supremă care să verifice modul în care a fost respectată legea atunci când au fost emise mandate de interceptare care i-au vizat pe judecători și procurori în perioada 2014-2018.

„Vă solicităm să demarați, la nivelul Secției pentru judecători, formalitățile necesare în sensul dispunerii de verificări la ÎCCJ vizând modalitatea de respectare a dispozițiilor legale privind emiterea mandatelor de siguranță națională sub toate aspectele și în toate situațiile care i-au vizat pe judecători și pe procurori în perioada 1.01.2014-31.07.2018”, se arată în cererea semnată de judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina, membre în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), notează azi Cotidianul.

În finalul Revistei scriem despre tragedia de la Teheran în care au pierit 176 de pasageri a unei curse aeriene ucrainiene.

„Premierul canadian Justin Trudeau a declarat joi că se pare că o rachetă iraniană a doborât avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord prăbușit miercuri, la puțin timp de la decolarea de pe aeroportul din Teheran, relatează Reuters. O înregistrare video transmisă CNN și New York Times arată o rachetă care zboară pe cerul Teheranului miercuri și care lovește un obiect. În jurul acelei ore, avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord s-a prăbușit la puțin timp de la decolarea de pe aeroportul din capitala iraniană”, relatează News.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Seară frumoasă!

Premierul și președintele vor alegeri anticipate was last modified: ianuarie 10th, 2020 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: