Premierul Dăncilă cere preşedintelui Comisiei Europene ridicarea MCV

7 dec. 2018
Vizualizari: 641

Cine credea că recentele proteste din capitala Franței se vor sfârși, după ce premierul francez Édouard Philippe a anunțat suspendarea pentru șase luni a majorării taxei la carburanți, s-a înșelat.

„«Vestele galbene» din Franța au anunțat o nouă zi de manifestații, sâmbătă. Ca răspuns, premierul francez Edouard Philippe a anunțat că peste 89.000 de membri ai forțelor armate vor fi mobilizați”, scrie Evenimentul Zilei.

“Douăsprezece vehicule blindate ale jandarmeriei (VBRG) vor fi utilizate la Paris, a adăugat șeful guvernului, referindu-se la un dispozitiv „excepțional”. Aproximativ 65.000 de membri ai forțelor de ordine, între care 5.000 la Paris, au fost desfășurați sâmbăta trecută într-o zi care fost marcată de scene de revoltă, inclusiv în capitală”, mai notează Evenimentul Zilei.

Despre manifestațiile de la Paris și măsurile luate de autorități scrie și Cotidianul.

„Autoritățile franceze au anunțat că mai multe obiective turistice din Paris, printre care Turnul Eiffel și Muzeul Luvru, vor fi închise sâmbătă din cauza protestelor anunțate de mișcarea «Vestele galbene». Pe lista obiectivelor turistice care vor fi închise se numără și Muzeul Orsay, cele două opere și Grand Palais. Decizia de a închide zeci de obiective turistice și magazine a fost luată ca măsură de precauție, după ce protestatarii au distrus săptămâna trecută o parte din Arcul de Triumf. […] Totodată, Prefectura poliției din Paris le-a cerut joi comercianților din sectorul Champs-Elysees să-și «închidă ușile și căile de acces» sâmbăta aceasta, când va avea loc cea de-a patra mare manifestație a «Vestelor galbene», informează AFP”, arată Cotidianul.

La București, criza guvernamentală va fi tranșată la CCR. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat încă de ieri, după ce a discutat telefonic cu președintele Iohannis, că va sesiza Curtea Constituțională (CCR) în legătură cu un conflict juridic de natură constituțională cu Președintele României pe tema remanierilor. Premierul a mai declarat ieri, la Parlament, că i-a transmis președintelelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că MCV ar trebui să fie ridicat după 11 ani de zile, adăugând că mecanismul este discriminatoriu pentru România și Bulgaria.

„«Am discutat despre MCV (cu Liviu Dragnea – n.r.). Am discutat și cu dl președinte Jean-Claude Juncker. Am spus că vom avea dialog pe fiecare punct în parte tocmai pentru a elucida acest lucru, pentru că ne-am fi dorit un MCV mult mai realist, pentru că sunt puse lucruri acolo care nu pot fi puse în practică. Dar vom analiza fiecare punct în parte. Dar dincolo de aceste aspecte legate de MCV, i-am comunicat dlui președinte Juncker ca acest mecanism să fie ridicat după 11 ani de zile. Este un mecansim discriminator pentru România și Bulgaria. Nimeni în UE, nici un alt stat membru nu are acest mecanism și nu este corect ca o regulă să fie aplicată doar pentru un stat și pentru alt stat nu. Tocmai pentru că vorbim de egalitate și de unitate în rândul statelor membre, acest MCV nu își are locul», a declarat Viorica Dăncilă”, scrie Cotidianul.

Trezorierul PSD, Mircea Drăghici, propus la Ministerul Transporturilor, anunță că a sesizat Inspecția Judiciară privind „abaterile disciplinare” ale procurorilor de la Parchetul General, care fac cercetări în două dosare privind gestionarea fondurilor partidului.

Potrivit News.ro, Drăgici „susține că procurorii care fac urmărirea penală și procurorul-șef al Biroului de informare și relații publice din PÎCCJ «au încălcat grav secretul deliberării sau confidențialitatea lucrărilor care au acest caracter», întrucât au comunicat jurnaliștilor informații despre anchete”.

Și pentru că vorbim despre partide și finanțarea lor, notăm și o știre Agerpres în legătură cu un nou proiect de lege care ar trebui să modifice și să completeze Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

„USR propune printr-un proiect de lege ca toate donațiile acordate partidelor politice peste un salariu minim pe economie să fie publicate, precum și posibilitatea ca subvenția de la buget a partidelor să fie suspendată, în cazul în care persoane care au suferit condamnări definitive pentru comiterea unor infracțiuni electorale sau de corupție ocupă funcții de conducere”, scrie Agerpres.

Consiliul Concurenței a anunțat, pe 4 decembrie a.c., că a sancționat, cu o amendă de 53 de milioane de euro, nouă companii de asigurări și UNSAR pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață, în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA). Ca urmare, Patronatul din Transporturi cere desecretizarea scrisorii trimise de Comisia Europeană, legată de posibile nereguli în legislația care reglementează asigurările RCA.

„Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anunțat, joi, că solicită autorităților europene și române desecretizarea scrisorii trimise de Comisia Europeană (CE), legată de posibile nereguli în legislația care reglementează asigurarea auto obligatorie RCA. Patronatul cere desecretizarea scrisorii primite de la CE în 19 iulie și menținerea legislației actuale RCA, având în vedere decizia Consiliului Concurenței din 4 decembrie”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Premierul Dăncilă cere președintelui Comisiei Europene ridicarea MCV was last modified: decembrie 7th, 2018 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: