Pregătirea profesională e un factor extrem de important în activitatea noastră

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună la Timișoara – 31 mai 2019, Conferința Regională de Insolvență. Stăm de vorbă cu organizatorul acestei conferințe, dna Flavia Crăciun – o conferință la cel mai înalt nivel, organizată, și de această dată, la Timișoara, cu sprijinul unor parteneri importanți și, de asemenea, a unor speakeri dintre cei mai reprezentativi, în această zonă, a insolvenței.

Flavia Crăciun: Mulțumim pentru calificative. Este un proiect pe care am început să-l derulez cam după al doilea mandat. Am dorit să creez locul și oportunitatea, pentru toți practicienii în insolvență – și nu numai, pentru că avem participanți și din rândul avocaților, cât și de la instituțiile publice aferente județelor Timiș, Arad și Caraș – să vadă, să perceapă, să colaboreze, să comunice în domeniul insolvenței. Acest an a fost fructificat și prin prezența conducerii noastre, căreia îi mulțumesc și care, trebuie să spun, m-a onorat adânc – dacă se poate spune așa – cu prezența. Sper că ai mei colegi au găsit soluții în ceea ce lectorii până acum au avut de prezentat, în problemele pe care le întâmpinăm în procedurile pe care le administrăm, în falimentele din care încercăm să maximizăm averea debitorului, în așa fel încât creditorii care au avut încredere în acel debitor să reușească să-și acopere cât mai mult creanțele.

Este, cred, până acum un succes; este mult mai mare decât în anii precedenți, creștem în fiecare an și vă așteptăm și la anul, și în anii următori, sperăm să – îmi permit să spun – să concurăm cu Conferința Națională, dar nu sub aspectul unei concurențe la nivel altfel decât profesional. Și invit și colegii mei din țară să facă asemenea colaborări cum avem noi cu cei de la Curtea de Apel și Facultatea de Drept, unde acum ne aflăm, să creăm posibilitatea ca legea să nu rămână departe de noi, ci practica să fie cea care ne leagă pe toți, pentru că, la urma urmei, noi – așa cum s-a susținut de altfel și în conferință –, când am intrat aici, toți suntem colegi. Mulțumesc.

Nicolae Cîrstea: Dle președinte UNPIR, Nic Bălan, un semnal de susținere pe care îl aduceți aici, la Timișoara, prin participarea dumneavoastră – dacă nu mă înșel, cred că sunteți pentru prima dată la această conferință organizată de Filiala Timiș. Care este percepția și mesajul adresat colegilor dumneavoastră?

Nic Bălan: Nicolae ce să zic… tu dai din casă. Nu pot să vorbesc două chestii cu tine fără să le pui pe masă, repede. Ți-am spus că e prima dată, așa că aceasta e realitatea. Mă bucur, aici suntem între prieteni, Flavia este un organizator foarte bun. Am constatat, cu surpriză, că au dat curs invitației magistrați, profesori universitari, reprezentanți ai Fiscului… nu știu dacă mai erau alți participanți așa, cu nume, dar oameni cu care ai de discutat în profesie și lucrurile acestea sunt îmbucurătoare. Cred că este un caz izolat aici, în Timișoara – nu vreau să spun ce e la noi –, dar cred că o să spună Cătălin, dacă are timp, cam ce deschideri se văd și la București. Flavia a zis că e la nu știu ce mandat aici; probabil e prea devreme să pregătească un succesor. Pentru mine a venit timpul, când a venit, și Cătălin este un urmaș demn, deja cred că m-a depășit, nu în materie de membri – că el tot acumulează, dar mai și pleacă o parte din ei. A fost o alegere bună și ne bucurăm că suntem împreună, și aici, și cu alte ocazii. Este o mișcare extrem de utilă. Ceea ce face Flavia, poate să vorbească, să spunem, și în întâlnirile noastre de grup – mă refer la adunările reprezentanților permanenți, pentru că de multe ori sunt punctuale. Avem câteva obiective, discutăm ceva, de cele mai multe ori repede. Poate o să organizăm discuții și fără să avem o agendă foarte precisă, pentru că este util să vedem lucrurile din teritoriu cu alți ochi. Mulțumesc.

Nicolae Cîrstea: Și eu vă mulțumesc. Dna președinte Anca Sârbu, cum îi regăsiți pe colegii din Timișoara – sigur că cu unii dintre dumnealor ne-am regăsit și la Ziua Practicianului, la recent desfășuratul congres de la București, dar cred că și percepția locală este foarte importantă uneori?

Anca Sârbu: Cred că la Timișoara am continuat anul aniversar UNPIR, deci 20 de ani de la înființarea profesiei. Ne bucură această conferință, care este în mediu universitar, la Facultatea de Drept; care are co-organizator Curtea de Apel Timișoara și sunt foarte mulți magistrați prezenți la conferință. Salutăm toți colegii practicieni care au participat.

Nicolae Cîrstea: Dle Cătălin Dascăl, cum îi găsiți pe colegii din Timișoara? Cum este evenimentul până la această oră? Care este mesajul pe care colegii din București îl adresează, prin intermediul dumneavoastră, colegilor din această zonă a țării?

Cătălin Dascăl: Bună ziua. Evident, un mesaj de susținere pentru astfel de evenimente profesionale, pregătirea profesională e un factor extrem de important în activitatea noastră. Cum îi găsesc? Poate o să sune ciudat: Îi găsesc într-o stare de normalitate. Pentru că așa ar trebui să fie normal, să avem, la o asemenea masă de pregătire profesională magistrați, reprezentanți ai statului, reprezentanți ai tuturor profesiilor care interferează cu procedura insolvenței. Evident că vin cu un mesaj de felicitări pentru această organizare. M-aș fi bucurat să nu fie o chestiune ieșită dintr-un tipar, felicitări că avem foarte mulți magistrați prezenți; felicitări că avem reprezentanți ai ANAF-ului prezenți, ai celorlalți creditori, pentru că ar fi trebuit ca peste tot să existe această stare de normalitate, care, evident, trebuie să-și găsească răspuns în acceptarea invitațiilor din partea filialelor care organizează astfel de seminarii de pregătire profesională. Și noi, la București, sperăm cât de curând să găsim această deschidere. La fel, în parteneriat cu Filiala Constanța, în urmă cu câțiva ani de zile noi deja am demarat aceste seminarii de pregătire profesională în parteneriat cu universități – am avut cu Universitatea de Drept din Ovidiu, încercăm și adunările generale să le facem în parteneriat cu mediile universitare și să avem invitați din partea mediului universitar. Cu pași mici, dar sigur, sperăm să ne bucurăm și noi, atât Bucureștiul, cât și celelalte filiale, de prezența și de această stare de normalitate. E un prim pas, la nivelul Bucureștiului, rămas puțin în urmă din această perspectivă, dar niciodată nu este prea târziu. Implementăm și încercăm să implementăm acum, în colaborare cu Tribunalul București, dosarul electronic – chiar au fost întâlniri pe această temă. Salutăm și mulțumim că am fost, de această dată noi invitați și am răspuns pozitiv invitației de a veni în sprijinul acestui proiect, cu ideile noastre, cu experiența noastră din perspectiva procedurii de insolvență și a activității practicianului. Ce pot să spun? Încă o dată, felicitări, mulțumim pentru invitație în numele colegilor mei din București și sperăm într-un viitor de normalitate. Mulțumesc.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc și eu. Felicit, la rândul meu, organizatorul principal – Filiala Timiș – și pe d-na Flavia Crăciun. Într-adevăr, din interacțiunile mele, se dovedește a fi o conferință foarte mare și foarte importantă. Și, de asemenea, cred că și conducerea UNPIR merită felicitată pentru acest climat de normalitate pe care îl impune la nivel național. Practic, este important, cred, pentru fiecare dintre membrii dumneavoastră, să aibă o interacțiune directă și, nu în cele din urmă, o susținere din partea conducerii de la București. Mulțumesc.

Pregătirea profesională e un factor extrem de important în activitatea noastră was last modified: iunie 10th, 2019 by Crăciun Flavia-Consuela

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autori:

Crăciun Flavia-Consuela

Crăciun Flavia-Consuela

Este doctor în Drept și avocat în Baroul Timiș.
A mai scris:
Niculae Bălan

Niculae Bălan

Este Președintele Uniunii Națională a Practicienilor în Insolvență din România.
A mai scris:
Anca Sîrbu

Anca Sîrbu

Este vicepreședinte și coordonator al comisiei organizatorice din interiorul UNPIR.
A mai scris:
Cătălin Andrei Dascăl

Cătălin Andrei Dascăl

Este avocat și practician în insolvență, președintele UNPIR, filiala București.
A mai scris: