Predarea persoanei solicitate către autoritatea judiciară emitentă. Retragerea contestaţiei formulată de persoana solicitată (NCPP)

1 nov. 2019
Vizualizari: 567
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 232/2019

NCPP: art. 275 alin. (2), art. 415 alin. (1), art. 425^1 alin. (3)

La data de 18.04.2019, printr-un înscris olograf, persoana solicitată a arătat că „refuză” să facă contestație și că este de acord cu „extrădarea sa în Franța”, aspect reiterat prin declarația olografă depusă la termenul din 2.05.2019 .

Luând act de conținutul declarației înaintată de către contestator în raport cu sentința contestată, prin care prima instanță a dispus predarea persoanei solicitate C. către autoritatea judiciară emitentă – Tribunalul de Mare Instanță din Valenciennes, în baza mandatului european de arestare emis pe numele contestatorului persoană solicitată, Înalta Curte apreciază că poziția procesuală manifestată în cuprinsul declarației echivalează cu retragerea contestației.

Față de această împrejurare, Înalta Curte constată incidența dispozițiilor art. 415 alin. (1) C. proc. pen., potrivit cărora „până la închiderea dezbaterilor la instanța de apel, persoana vătămată și oricare dintre părți își pot retrage apelul declarat”, dispoziții aplicabile în mod corespunzător și în cazul contestației, în temeiul art. 425^1 alin. (3) C. proc. pen.

Totodată, în ceea ce privește cuantumul onorariului apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul persoană solicitată, Înalta Curte apreciază că se impune reevaluarea sumei indicată în Protocolul încheiat între U.N.B.R și Ministerul Justiției privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară, având în vedere complexitatea cauzei raportat la manifestarea de voință a contestatorului în sensul retragerii căii de atac declarate și, în consecință, întinderea prestației apărătorului.

În contextul celor expuse, având în vedere manifestarea de voință a contestatorului persoană solicitată în sensul retragerii căii de atac declarată, act de voință unilateral și necondiționat, dând eficiență principiului dreptului părții de a dispune asupra cererii formulate, Înalta Curte va lua act de retragerea contestației formulată de persoana solicitată C. împotriva Sentinței penale nr. 28/FCJI din 17 aprilie 2019 pronunțată de Curtea de Apel Iași, secția penală și pentru cauze cu minori – noul C. proc. pen.

În baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen.pen., va obliga contestatorul persoană solicitată la plata sumei de 100 RON cheltuieli judiciare către stat.

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul persoană solicitată, în sumă de 260 RON, se va plăti din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Predarea persoanei solicitate către autoritatea judiciară emitentă. Retragerea contestației formulată de persoana solicitată (NCPP) was last modified: octombrie 26th, 2019 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.