Poziția CSM privind reducerea pedepselor deținuților pentru elaborarea de lucrări științifice

28 iul. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 784
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Plenul Consiliul Superior al Magistraturii, în ședința de azi, 28 iunie 2016, asupra proiectului de O.U.G. pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, a publicat următoarele precizări:

La data de 22 iunie 2016, Ministerul Justiției a transmis CSM proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în vederea avizării acestuia conform dispozițiilor art. 38 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind CSM.

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

În ședința de azi, 28 iunie 2016, Plenul Consiliului a avizat favorabil proiectul de ordonanță de urgență menționat, cu propunerea ca soluția acordării unui beneficiu de 20 de zile considerate ca executate să fie avută în vedere pentru fiecare lucrare științifică elaborată sau invenție brevetată, fără însă a depăși limita care rezultă din aplicarea art. 96 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 254/2013 („Art. 96 – Partea din durata pedepsei care este considerată ca executată pe baza muncii prestate și/sau a instruirii școlare și formării profesionale (1) Pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii școlare și formării profesionale, în vederea acordării liberării condiționate, se calculează după cum urmează:  a) în cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă;”).

În susținerea soluției propuse, Plenul CSM a apreciat că acordarea a 20 de zile considerate ca executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor științifice sau a invențiilor realizate, poate conduce la situația în care acest beneficiu devine nesemnificativ, în raport de valoarea științifică pe care o pot avea unele lucrări elaborate sau invenții brevetate, semnalând și o posibilă contradicție  între o astfel de prevedere restrictivă și art. 961 alin. (7) din proiectul de act normativ, care prevede posibilitatea elaborării de lucrări științifice sau invenții în mod succesiv.

De asemenea, Plenul CSM a avut în vedere că o abordare restrictivă în ceea ce privește acordarea zilelor considerate ca executate pentru elaborarea mai multor lucrări sau invenții brevetate nu se impune, în condițiile în care, spre deosebire de reglementarea actuală, proiectul de act normativ instituie mecanisme clare și eficiente de verificare și stabilire a caracterului științific a lucrărilor elaborate de persoanele private de libertate, mecanisme ce vor fi dezvoltate și la nivelul reglementării secundare, conform prevederilor art. II alin. (2) din proiectul de ordonanță de urgență.

O altă propunere formulată de CSM asupra textului ordonanței de urgență în cauză vizează prevederea, în mod expres, că beneficiul liberării condiționate, în cazul lucrărilor științifice sau invențiilor brevetate multiple, nu se poate acorda decât după executarea efectivă a unei părți din  pedeapsă, similar dispozițiilor art. 100 alin. (3) și (4) teza finală din Codul penal („Art. 100 – Condițiile liberării condiționate în cazul pedepsei închisorii (3) În calculul fracțiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) se ține seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiționată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puțin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depășește 10 ani, și a cel puțin două treimi, când pedeapsa este mai mare de 10 ani. (4) În calculul fracțiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ține seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiționată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puțin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depășește 10 ani, și a cel puțin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.”).

Sursa informației

Poziția CSM privind reducerea pedepselor deținuților pentru elaborarea de lucrări științifice was last modified: iulie 28th, 2016 by Universul Juridic
0 Shares

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter