Posturile vacante din instituţiile şi autorităţile publice vor fi scoase la concurs

17 mart. 2021
Vizualizari: 268

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 înregistrate în aceste zile, în România, crește îngrijorător, stabilindu-se noi recorduri pentru începutul acestui an.

În ultimele 24 de ore, au fost raportate 6.186 de cazuri noi de COVID-19, din 39.841 de teste efectuate. Rata de pozitivare este de 15,5%. Alți 98 de români au murit după ce s-au infectat cu coronavirus. La ATI sunt 1.266 de pacienți”, scrie Digi 24.

Libertatea consemnează declarațiile medicului Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, și ale medicul Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, în legătură cu situația din spitalele lor și cu efectele răspândirii noii tulpini britanice.

„Este o situație extrem de dificilă și, practic, trebuie să ne mobilizăm toate resursele pe care le avem”, a declarat, luni seară, la B1 TV, Beatrice Mahler, scrie Libertatea.

„Potrivit managerului de la «Nasta», «e bine să avem o evidență cât mai exactă a persoanelor pozitive, să găsim soluții pentru anchete epidemiologice făcute cât mai rapid, pentru că această nouă tulpină și provocarea pe care o avem în acest val este contagiunea crescută, numărul mare de contacți care se pozitivează și care ajung cu forme severe de boală»”, mai notează Libertatea.

Medicul Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, spune că noile tulpini sunt mai patogene, „ceea ce face ca evoluția unei boli să fie mai rapidă spre forme severe, iar cu acest lucru ne confruntăm noi”.

„Bătălia cu acest virus nu se câștigă în spital, se câștigă în colectivitate, în comunitate. Spitalele nu vor face față, nici în țări cu sisteme mai puternice, dacă numărul de cazuri este foarte mare. Noi trebuie să prevenim, să avem grijă ca numărul de cazuri să nu fie atât de mare, așa încât sistemul de sănătate să nu fie pus sub presiune și să nu fie colapsat”, arată medicul Virgil Musta, scrie Libertatea.

Un alt medic, de această dată membru al Parlamentului Italian, cere vaccinarea badantelor din această țară, mare parte din ele provenind din România și Republica Moldova.

„Medicul chirurg Maria Teresa Baldini, deputat Forza Italia, cere noului guvern italian, condus de Mario Draghi, să includă cele două milioane de badante printre categoriile prioritare pentru vaccinarea anti-COVID”, informează platforma RoZoom Press, citată de Libertatea.

Într-un interviu pentru platforma jurnaliștilor români din diaspora, RoZoom Press, Maria Teresa Baldini, deputat Forza Italia, solicită vaccinarea cu prioritate a badantelor, din cauza riscurilor la care se expun.

„Situația pandemiei în Italia, acum, este una gravă: virusul înregistrează un alt vârf. În ceea ce privește problema asistenților familiali, am adus-o direct în atenția guvernului, printr-o interogare urgentă, dar am semnalat problema chiar înainte de 22 ianuarie, încă de anul trecut”, spune reprezentanta partidului Forza Italia, mai scrie Libertatea.

Posturile vacante din cadrul instituțiilor publice vor fi scoase la concurs.

„Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 183/2020, care prevede posibilitatea desfășurării, pe o perioadă de 6 luni, a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante în cadrul instituțiilor și autorităților publice. Ordonanța are ca obiect de reglementare instituirea, prin derogare de la dispozițiile art. 27 alin. (3) din Legea 55/2020, a posibilității desfășurării, pe durata stării de alertă, a concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, al celorlalte instanțe judecătorești, al parchetelor și din sistemul de probațiune, precum și pentru ocuparea posturilor vacante de specialitate din cadrul Curții de Conturi a României. Actul normativ a fost modificat în Camera Deputaților”, menționează Digi 24.

„Prin derogare de la dispozițiile art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare, pe o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanțe de urgență, se pot desfășura concursurile pentru ocuparea posturilor și funcțiilor vacante și temporar vacante din cadrul instituțiilor și autorităților publice, cu încadrare în sumele aprobate în buget pentru anul 2021”, prevede textul legii, mai arată Digi24.

Un proces fără precedent a fost deschis de cetățeni împotriva reprezentanților statului în Belgia.

„Aproximativ 60.000 de cetățeni belgieni au decis să denunțe în justiție inacțiunea autorităților în lupta împotriva încălzirii globale, într-un proces fără precedent în Belgia, care a început marți, la un tribunal civil, în fostul sediu NATO, la Bruxelles”, relatează AFP, citată de News.ro.

„Lansat în 2015 de către Asociația «Klimatzaak» («Afacerea clima», în olandeză), procedura se vrea o replică belgiană a celei care a condus, în Olanda, la condamnarea Guvernului olandez cu privire la nerespectarea obiectivelor reducerii emisiilor gazelor cu efect de seră stabilite prin Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice. Obiectivele acestui acord, încheiat la sfârșitul lui 2015, au fost revizuite între timp la nivel internațional, un lucru de care reclamanții țin cont. În procedura belgiană, ei cer justiției să constate faptul că Belgia a eșuat să reducă până în 2020 volumul global al emisiilor cu «40%» sau măcar cu «25%» față de nivelul din 1990. Asociația cere totodată tribunalului să oblige Guvernul la luarea «măsurilor necesare» pentru ca țara să se conformeze obiectivelor europene, și anume ca emisiile să scadă cu «cel puțin 55%» până în 2030, în vederea unei atingeri a neutralității carbonului în 2050”, notează News.ro.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Posturile vacante din instituțiile și autoritățile publice vor fi scoase la concurs was last modified: martie 17th, 2021 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: