Posibilitatea magistraţilor din statele UE de a fi acţionari sau asociaţi la o societate comercială sau de a dobândi prin moştenire acest drept

29 iul. 2015
Vizualizari: 1435

Despre

  • Comisia de lucru CSM nr. 1
  • Ședința din 28 iulie 2015
  • Incompatibilitatea funcției de magistrat

Comisia de lucru nr. 1 a CSM (Independența și responsabilizarea justiției) și-a exprimat în ședința din 28 iulie 2015 punctul de vedere cu privire la posibilitatea magistraților din statele Uniunii Europene de a fi acționari sau asociați la o societate comercială, respectiv de a dobândi prin moștenire acest drept, după cum reiese din minuta respectivei ședințe.

De lege lata, în raport de dispozițiile art. 8 alin. ( 1 ) lit. c) din Legea nr. 303/2004 (rep. M. Of. nr. 826 din 13 septembrie 2005; cu modif. ult.), funcția de judecător, respectiv procuror, este incompatibilă cu cea de asociat sau acționar la societăți civile, societăți comerciale, inclusiv bănci sau alte instituții de credit, societăți de asigurare ori financiare, companii naționale, societăți naționale sau regii autonome.

Prin urmare, în ipoteza dobândirii acestei calități prin moștenire, se impune ca încetarea stării de incompatibilitate să se facă de către magistrat într-un termen rezonabil.

De lege ferenda, se impune modificarea art. 8 din Legea nr. 303/2004, în sensul introducerii unui nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins:

În cazul dobândirii, prin moștenire, a calității de asociați sau acționari la societăți civile, societăți comerciale, inclusiv bănci sau alte instituții de credit, societăți de asigurare ori financiare, companii naționale, societăți naționale sau regii autonome, judecătorii și procurorii sunt obligați să ia măsurile necesare, astfel încât starea de incompatibilitate să înceteze în termen de maxim un an de la dobândirea respectivei calități”.

În ceea ce privește dobândirea calității de asociat sau acționar prin moștenirea unor părți sociale sau acțiuni dobândite ca urmare a legii privind privatizarea în masă, Comisia a reținut următoarele:

Argumentele privind natura procesului de privatizare în masă, respectiv trecerea unei părți din capitalul social al unităților economice de stat în proprietate privată, cu titlu gratuit și obligatoriu, în condițiile legii, și care fundamentează introducerea excepției de la art. 8 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, subzistă și în cazul dobândirii unor astfel de acțiuni sau părți sociale de către magistrat prin moștenire, cu condiția ca autorul acestuia să fi dobândit calitatea de asociat sau acționar în mod direct, ca urmare a privatizării în masă.

În situația în care dobândirea acțiunilor sau părților sociale rezultate din privatizarea în masă a fost realizată de către autor în alte modalități, regimul juridic al acestora se schimbă, în aceste condiții nemaioperând excepția de la art. 8 alin. (2) din Legea nr. 303/2004.

Comisia a decis transmiterea lucrării Plenului CSM, cu propunerea de adoptare a unei hotărâri de principiu și de sesizare a Ministerului Justiției în vederea introducerii art. 8 alin. (11) din Legea nr. 303/2004.

Consultați sursa informației, minuta ședinței din 28 iulie 2015 a Comisiei de lucru CSM nr. 1, publicată de Consiliu (www.csm1909.ro).

Posibilitatea magistraților din statele UE de a fi acționari sau asociați la o societate comercială sau de a dobândi prin moștenire acest drept was last modified: august 5th, 2015 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: