Posibilitatea apelantului de a-şi retrage calea de atac promovată (NCPP, L. nr. 302/2004)

20 mart. 2020
Vizualizari: 391
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SP) nr. 544/2019

L. nr. 302/2004: art. 166 alin. (9); NCPP: art. 275 alin. (2), art. 415, art. 425^1, art. 597 alin. (8), art. 598 alin. (1)

Prin Sentința penală nr. 85 din 07 august 2019, pronunțată de Curtea de Apel Suceava, secția penală și pentru cauze cu minori, a fost respinsă, ca nefondată, contestația la executare formulată de contestatorul condamnat A. împotriva Sentinței penale nr. 97 din 19 decembrie 2016 a aceleiași instanțe, pronunțată în Dosarul nr. x/2016. În esență, s-a reținut că, în aplicarea dispozițiilor art. 166 alin. (9) din Legea nr. 302/2004, instanța învestită cu soluționarea unei contestații la executare poate analiza doar impedimentele ivite cu prilejul executării sau să dea lămuririle necesare dacă sentința executată este neclară și se limitează exclusiv la motivele menționate limitativ de art. 598 alin. (1) C. proc. pen., nefiind abilitată să aplice o altă modalitate de calcul a pedepsei rezultante ori să examineze infracțiunea pentru care cel în cauză a fost condamnat de autoritățile italiene din perspectiva existenței sau inexistenței vinovăției acestuia.

Împotriva acestei sentințe a formulat contestație, în termen legal, condamnatul A., fără a o motiva.

Cauza a fost înregistrată pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția penală, sub nr. x/2018, cu termen de judecată fixat aleatoriu la data de 19 septembrie 2019, când, constatându-se că cele două cereri formulate la datele de 3 septembrie 2019 și, respectiv, 17 septembrie 2019, fie nu poartă semnătura contestatorului, fie au un conținut ambiguu, s-a dispus amânarea cauzei la 31 octombrie 2019 și emiterea unei adrese către Penitenciarul Iași pentru a face demersuri ca persoana condamnată A. să își exprime, într-un mod lipsit de echivoc, în fața persoanei împuternicite din cadrul Penitenciarului Iași, manifestarea de voință în sensul retragerii contestației formulate împotriva Sentinței penale nr. 85 din 7 august 2019 a Curții de Apel Suceava sau a menținerii căii de atac promovate.

La 8 octombrie 2019, Penitenciarul Iași a înaintat cererea contestatorului A., dată în fața unui reprezentant al administrației locului de deținere, prin care acesta a precizat că dorește să își retragă contestația formulată împotriva Sentinței penale nr. 85 din 7 august 2019 a Curții de Apel Suceava.

Față de această manifestare de voință, examinând dispozițiile legale, se constată că art. 425^1 C. proc. pen. cu referire la art. 597 alin. (8) C. proc. pen., face trimitere la art. 415 C. proc. pen., text de lege care prevede posibilitatea apelantului de a-și retrage calea de atac promovată.

În raport cu aceste dispoziții și cu precizările făcute de contestatorul condamnat, având în vedere că retragerea căii de atac s-a făcut de către acesta, până la încheierea dezbaterilor, printr-o declarație dată în fața unui reprezentant al administrației locului de deținere, Înalta Curte urmează a lua act de manifestarea de voință expresă a condamnatului A. în sensul retragerii contestației formulate.

Totodată, în baza art. 275 alin. (2) C. proc. pen., față de culpa sa procesuală, contestatorul condamnat va fi obligat la plata sumei de 20 RON cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, urmând ca, în baza art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru contestator, în sumă de 313 RON, să fie plătit din fondul Ministerului Justiției.

Sursa informației: www.scj.ro.

Posibilitatea apelantului de a-și retrage calea de atac promovată (NCPP, L. nr. 302/2004) was last modified: martie 15th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.